El refugi antiaeri de Cambrils es reobre al públic amb una recreació històrica

El refugi es va haver de tancar el 2013 pels problemes d’humitats que van afectar a les lluminàries i els mecanismes de les portes d’accés

21 junio 2018 16:54 | Actualizado a 28 junio 2018 11:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El refugi antiaeri del carrer Creus de Cambrils es reobrirà al públic dissabte, 23 de juny, amb una jornada de portes obertes i una recreació històrica d’escenes de la Guerra Civil. Els diversos actes, preparats pel Museu d’Història de Cambrils per celebrar la reobertura, es portaran a terme durant tot el matí a la plaça de l’Església i a la Torre del Llimó. 

Les jornades de portes obertes del refugi es faran de les 11 a les 14 hores. Mentrestant, per ajudar a situar els visitants al període de la Guerra Civil, l’entitat de recreació històrica anomenada Ejército del Ebro, reviurà aquells moments amb la seva presència recreant un lloc de comandament a l’Hort de la Torre del Llimó. A més dels uniformes, el membres de l’entitat portaran armament, vehicles i objectes relacionats amb l’exèrcit de la República.

D’altra banda, també es podrà gaudir de manera gratuïta de la Ruta dels Espais de la Guerra Civil a Cambrils amb sortida a les 11.30 hores del Molí de les Tres Eres i finalització a la plaçà de l’Església. Justament la reobertura del refugi permetrà recuperar ja aquesta Ruta dels Espais de la Guerra Civil a les activitats estivals de turisme cultural que s’organitzen al municipi.

Els treballs de reparació realitzats a l’interior del refugi del carrer de les Creus van finalitzar el passat mes de maig. Des d’aleshores ja han pogut visitar l’equipament diferents grups escolars els dies del curs gairebé a punt de finalitzar.

Cal recordar que el refugi va deixar de ser visitable al 2013 donats els problemes d’humitat, que van generar una greu afectació al sistema elèctric, a les lluminàries i, de retruc, als mecanismes de les portes automàtiques d’accés.

Aquest fet va motivar que des dels Serveis Tècnics es redactés un projecte per a la millora de tota la instal·lació elèctrica. A més de la renovació dels aparells malmesos, per evitar de nou les patologies detectades sota terra, es va treballar per ubicar tot el quadre elèctric a l’exterior del refugi, concretament a l’equipament de la Torre del Llimó, contigu a un dels accessos del refugi.

L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament va aconseguir disposar dels recursos al 2017 i va adjudicar l’obra per un import d’11.301,07 euros. Els treballs, doncs, ja han finalitzat i ara és el moment d’obrir-lo al públic per fer-lo rendir socialment donant a conèixer un element imprescindible per explicar la història contemporània de Cambrils.

Un espai de memòria singular

Tot i ser descobert l’any 2006, el refugi antiaeri del carrer de les Creus no es va obrir el públic fins el desembre del 2009, en el marc de les inversions que va portar a terme el programa del Pla de Barris al Nucli Antic de Cambrils.

Es va decidir fer-lo visitable pel seu bon estat de conservació, amb dos accessos preservats separats per més de 100 metres de galeria gairebé intacta, construïda l’any 1937 amb maons de les bòbiles de Cambrils.

El projecte també es va comptar amb una ajuda del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya per a la seva museïtzació, que va permetre incorporar-se a Cambrils a la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya.

Adscrit per l’Ajuntament de Cambrils al Museu d’Història de Cambrils, entre el 2009 i el 2013 el refugi va ser visitat per gairebé 5.000 persones, usuàries de les diferents rutes turístiques i itineraris educatius del municipi.

Comentarios
Multimedia Diari