Els dos acusats de matar un home a Vila-seca accepten penes d'entre 5 i 9 anys de presó

Les parts tanquen un acord que evita la declaració dels testimonis quan gairebé es compleixen set anys dels fets

19 mayo 2017 22:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els dos acusats de matar d'un tret un treballador de l'empresa Camy de Vila-seca (Tarragonès) el setembre de 2008 han acceptat aquest dimecres penes de 9 anys i 9 mesos de presó i de 5 anys i 8 mesos de privació de llibertat, respectivament. Les parts han arribat a un pacte abans que comencessin a declarar els primers testimonis del judici que se celebrava a l'Audiència de Tarragona. Inicialment, la fiscalia sol·licitava gairebé 25 anys de presó per a Juan L.M. i prop de 17 anys per a Francisco G.C., a qui s'ha aplicat l'atenuant d'alienació mental. Les acusacions, les defenses i el fiscal han acordat també que s'apreciï l'atenuant molt qualificat de dilacions indegudes per tots dos acusats.

Juan L.M., per qui inicialment la fiscalia sol·licitava 24 anys i 8 mesos de presó, ha acabat acceptant una pena de 9 anys i 9 mesos de presó . Per un delicte de robatori de vehicle amb violència, 11 mesos; pel de conducció sense permís de conduir, 28 dies de treballs comunitaris; pel robatori amb intimidació i ús d'armes en grau de temptativa, 17 mesos; pel robatori amb violència consumat i ús d'armes, 2 anys i 9 mesos; per l'homicidi, 4 anys i 6 mesos de privació de llibertat, i per la tinença il·lícita d'armes, dos mesos de treballs comunitaris.

Francisco G.C., per qui la fiscalia sol·licitava 16 anys i 11 mesos de presó, ha acabat acceptant una pena de 5 anys i 8 mesos. En concret, 3 mesos pel robatori amb intimidació i ús d'armes en grau de temptativa; 1 any i 5 mesos pel robatori amb violència consumat i ús d'armes; 4 anys de privació de llibertat per l'homicidi, i 2 mesos de treballs comunitaris per la tinença il·lícita d'armes. En el seu cas, s'ha apreciat l'atenuant d'alienació mental incompleta.

A més, s'ha acordat que indemnitzin amb 100.000 euros el pare del treballador mort, dels quals només n'hauran d'assumir 40.000, ja que la Generalitat ja va abonar la resta com a resultes del procediment judicial dels dos menors que també van participar en els fets. A més, els dos acusats han acceptat la prohibició de comunicar-se amb els perjudicats i d'acostar-se al polígon on van succeir els fets durant un període de 13 anys.

 

Un assalt mortal

L'Audiència de Tarragona ha jutjat dos dels quatre individus que van assaltar l'empresa de gelats, ja que els altres dos eren menors i ja van ser jutjats. Un d'ells s'havia escapolit d'un centre d'internament de menors de Palau-solità i Plegamans i, l'altre, que estava en règim semiobert en un centre de Lleida, no hi va retornar després d'un permís de cap de setmana.

Els fets es remunten al 17 de setembre de 2008, quan els dos acusats, Juan L.M. i Francisco G.C., es van posar d'acord amb els menors per atracar una empresa de Tarragona. Després d'un assalt frustrat en una empresa del polígon Riu Clar, els assaltants es van dirigir en un cotxe robat a l'empresa 'Helados y Postres SA', propietat de Camy-Nestlé, ubicada en una nau del polígon l'Estació de Vila-seca.

Poc abans d'arribar-hi es van col·locar passamuntanyes i mocadors per ocultar el seu rostre, i guants a les mans. Encara a dins del vehicle, López i un dels menors van muntar l'escopeta i la van carregar amb almenys un cartutx. Segons l'acord a què havien arribat, l'acusat Francisco G., que es cobria la cara amb un mocador de quadres, es va quedar a la porta fent les tasques de vigilància i amb un 'walky-talky'.

Els altres tres individus van pujar a la planta superior. L'acusat Juan L. va encanonar el cap de l'empresa i el va obligar a dirigir-se al despatx d'administració. Allà, un dels menors va exigir a dues empleades que li donessin els diners, mentre n'amenaçava una posant-li un ganivet al coll. Les treballadores, espantades, els van donar la recaptació del dia anterior, que pujava a poc més de 6.200 euros.

Posteriorment, van exigir que els obrissin la caixa forta. El responsable de l'empresa hi va accedir i els atracadors els van obligar a tots a dirigir-se cap a l'estança on es trobava la caixa. Per aquest motiu, van baixar per unes escales metàl·liques a la planta baixa, on es van topar amb la víctima, Javier L.C, de 37 anys, treballador de les cambres frigorífiques.

L'home, que sortia del lavabo, el van obligar a estirar-se a terra. Mentrestant, el menor que duia el ganivet va accedir amb una treballadora a obrir la caixa forta, la qual li va entregar un sobre amb 48 euros de la recaptació de la màquina expenedora de gelats, mentre els altres tres atracadors vigilaven el personal de l'empresa.

La víctima, Javier L.C., s'estava arrossegant amb la intenció de refugiar-se als lavabos. L'acusat Juan L. va detectar el moviment, es va apropar a ell i li va demanar que s'estigués quiet. A més, li va donar diversos cops a l'esquena amb els canyons de l'escopeta, de manera que li va relliscar l'arma i aquesta va caure a terra. En caure, i en no tenir accionat cap sistema de bloqueig, l'arma va disparar un tret que va anar a parar directament al cap de la víctima, la qual va morir a l'instant.

Després de produir-se la detonació i d'haver comprovat que el treballador havia mort, els quatre assaltants van fugir amb el botí en el mateix vehicle sostret, el qual van deixar abandonat al camí del camp del Nàstic, a Tarragona. Es dóna el cas que les armes, per les quals cap dels dos acusats tenia la corresponent llicència, no s'han pogut localitzar. La policia, però, els va poder detenir uns dies més tard.

Comentarios
Multimedia Diari