Els escolars ajuden en la consolidació de les dunes a la platja d'Altafulla

Tres grups dels col·legis El Roquissar i La Portalada han portat a terme plantades d’espècies de vegetació autòctona a la zona dunar

03 junio 2021 10:20 | Actualizado a 03 junio 2021 12:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Qui s’atansa a la platja d’Altafulla pot constatar el canvi que s’ha produït a la sorra, concretament al sector del Parc de Voramar. El cordó dunar pren protagonisme amb la finalitat de protegir aquest espai públic i alhora garantir la pervivència sorrenca a la mateixa platja.

En el marc de la Setmana de la Natura, amb la col·laboració de l’Associació Mediambiental La Sínia, s’han fet tallers pedagògics en l’àmbit de les escoles del municipi. Durant la setmana, tres grups dels col·legis El Roquissar i La Portalada, respectivament, han portat a terme plantades d’espècies de vegetació autòctona a la zona dunar, amb l’objectiu de reforçar la seva estructura.

Amb les corresponents explicacions, l’alumnat ha procedit a plantar varietats com el borró, a la part superior de la duna, l’encarregat de relligar-la; el jull de platja, a peu de duna, que ajuda a formar-la; el card marí que s’adapta a tot arreu i el tamariu, a la rereduna, en forma de delimitació amb el camí que voreja aquest cordó dunar d’uns 85 metres de longitud.

La restricció de l’accés a la zona s’ha delimitat perimetralment amb pilones de fusta i malla metàl·lica, amb resultats prou visibles, i també en prevenció de l’accés indiscriminat. D’altra banda, tal com va explicar la coalcaldessa d’Altafulla i responsable de Medi Ambient, Alba Muntadas, anteriorment es va procedir a l’eliminació d’estructures i velles conduccions, dins del pla de gestió ‘Altafulla Platja Viva’ que ha de permetre que aquesta zona natural es regeneri sola i no sigui necessari l’aportació de sorra de forma artificial, com ha estat la solució habitual. En aquest sentit el tècnic ambiental, Ton Aymemí, responsable del pla de gestió, va recordar que el Ministerio de Fomento s’està qüestionant suprimir l’aportació de sorra a les platges, motiu pel qual «encara té més sentit optar per la regeneració natural del litoral i la revegetació dunar que és una de les eines més eficaces, com és domostra aquí».

Divendres passat es va dur a terme la iniciativa ‘Viu la platja’ oberta a la ciutadania, que va poder comprovar les accions que fins ara s’han executat.

Seguidament, el següent pas serà col·locar trampes d’uns 60 centímetres al front dunar que han d’ajudar a retenir la sorra, al mateix temps que es treballa per trobar solucions per a la correntia d’aigua que l’erosiona.

Ton Aymemí comenta que «busquem coherència en la continuïtat del camí de ronda, tant en la zona del Fortí com en la zona del final del passeig, amb el marítim, punt a on s’ha reduït la zona de varada».

Així mateix, es retiraran les trampes de sorra, al final de Botigues de Mar, per restituir-les a la tardor.

Comentarios
Multimedia Diari