Els gegants Camí i Pere de Cambrils estrenen vestits nous

La festa de presentació se celebrarà dissabte, 16 de març, a les 18 hores, a la plaça de l’Ajuntament

14 marzo 2019 17:15 | Actualizado a 14 marzo 2019 17:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els gegants Pere i Camí de Cambrils estrenen vestits nous. Per aquest motiu la colla Gegantera Tota l’Endenga i el Departament de Festes de l’Ajuntament de Cambrils han organitzat una festa que se celebrarà aquest dissabte, 16 de març, a les 6 de la tarda, a la plaça de l’Ajuntament, i consistirà en la presentació dels gegants amb la nova indumentària, ballada i berenar per als nens i nenes assistents. En acabar, els gegants es tornaran col·locar al vestíbul de l’Ajuntament, on presideixen l’entrada a la casa de la vila.

Els gegants Pere i Camí, que aquest desembre compleixen 65 anys, han renovat els vestits en dues ocasions. Ara ja estaven molt deteriorats i entre el departament de Festes i la Colla Gegantera Tota l’Endenga es va creure convenient de renovar-los.

Els vestits han estat confeccionats artesanalment pel Taller d’Escultura Casserras de Solsona, empresa que te gran experiència en el món geganter, tant en la construcció artesanal de gegants i d’elements festius com en la confecció artesanal dels vestits dels mateixos.

El taller ja va confeccionar els anteriors vestits del Pere i la Camí i va construir els altres gegants de Cambrils que formen part del nostre patrimoni festiu. El disseny dels vestits i les robes s’ha mantingut fidel als vestits originals que ja portaven (dins la possibilitat de trobar les robes semblants).

Una mica d’història

L'Ajuntament de Cambrils amb motiu del Centenari de la definició dogmàtica de la Puríssima Concepció de la Mare de Déu, l’any 1954 va encarregar la construcció de dos gegants a l’empresa El Ingenio de Barcelona. El preu final dels dos va ser aleshores de 11.000 pessetes i es van estrenar el 7 de desembre del mateix any. Amb el cap coronat, no representen caps monarques en concret.

L'any 1992 van ser batejats amb el nom de Pere i de Camí, en honor als patrons locals. Des d'aleshores, el Gegant Pere llueix una clau de fusta al pit lliurada per l'alcalde en representació de les claus del municipi, i la Geganta Camí llueix a més d'un ram de flors, arracades i collaret lliurades per l'alcalde en representació del municipi.

Amb una alçada de 3,70 metres el Gegant Pere i de 3,60 la Geganta Camí, estan vestits amb túnica d'una sola peça i capa llarga fins als peus, conjunt que van estrenar l'any 2004 amb motiu del seu cinquantenari i que és el que s’ha renovat aquest 2019.

Els gegants Pere i Camí, junt amb els gegants Ermengol i Magadalena i 11 Nans, són propietat de l’Ajuntament i des del 1994 estan cedits a la Colla Gegantera Tota l'Endenga, entitat que té com a principal finalitat el foment de la tradició catalana gegantera.

Comentarios
Multimedia Diari