Els instituts de Cambrils combaten la islamofòbia a ritme de rap

S'imparteixen tallers a les aules per fomentar la cultura de la pau i de convivència un any i mig després dels atemptats

24 enero 2019 18:34 | Actualizado a 30 enero 2019 12:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El rap ha entrat a les aules dels instituts de Cambrils per combatre la islamofòbia. Els alumnes faran durant aquest curs un taller de rap que s'emmarca en el pla educatiu d'entorn i que vol fomentar la cohesió social, especialment després de l'atemptat al municipi l'agost del 2017.

"Sembla oportú treballar el concepte de cultura de la pau i de convivència a l'entorn", ha explicat el regidor d'Ensenyament, Alejandro Garcia. Un grup d'alumnes de l'institut Ramon Berenguer IV han estat els primers a començar aquesta experiència aquest dijous. Per Joel Prieto, del grup Versembrant, que imparteix les sessions, aquest format resulta molt atractiu pels joves i serveix d'excusa per treballar els valors contra la discriminació.

Portar a l'aula un debat sobre islamofòbia és més fàcil si es fa a ritme de rap. És el que assegura Joel Prieto, que aquest dijous ha obert els tallers a l'Institut Ramon Berenguer IV davant uns alumnes que de seguida s'han apuntat a rapejar. "De vegades aquests temes fan que els joves no vulguin implicar-s'hi i, en l'àmbit artístic, per sort, com que el rap és un tipus de música que escolten i tenen propera, facilita l'entrada al debat i a la reflexió", ha assegurat.

A més, Prieto afirma que la concepció que els joves són persones "poc informades" es trenca als tallers, on se sol trobar amb "la sorpresa" que hi ha més consciència de la que s'espera. Amb tot, admet que hi ha "falsos rumors integrats que s'han de desmentir amb dades". Segons aquest raper, l'objectiu final del taller és fomentar l'esperit crític, tot i que també dona ales a la creativitat.

Quan els tallers acabin, els alumnes de cada centre hauran hagut de composar un rap de manera col·lectiva amb la seva classe que sigui un clam contra la islamofòbia i que s'enregistrarà en format videoclip. Per fer-ho, en la primera sessió s'han desplegat els conceptes tècnics sobre "com es pot escriure un rap, a nivell rítmic i literari", però també s'ha obert un debat per "reflexionar sobre els falsos rumors". La discussió ha d'ajudar a arribar a una conclusió que serveixi per escriure una tornada. En la segona sessió, cada alumne desenvolupa una estrofa.

L'institut Ramon Berenguer, que no arriba als 600 alumnes, compta amb fins a un 10% de comunitat musulmana. Els nois que han començat el taller ho han fet amb ganes i al debat alguns admetien que després de l'atemptat a Cambrils del 2017 senten més actituds islamòfobes provinents del seu entorn. El taller també abordarà què pot portar joves com els de Ripoll a radicalitzar-se i voler cometre un atac.

Els tallers s'emmarquen en el pla educatiu d'entorn, que va néixer fa dos anys de la mà del Departament d'Ensenyament i que, en paraules del regidor d'aquesta matèria a Cambrils, vol "establir relació amb tots els agents per treballar a favor de l'èxit escolar, per la cohesió social i per la convivència". La iniciativa va dirigida a alumnes d'ESO "en una edat on es conforma la consciència dels nostres joves", segons Garcia.

L'any passat es van engegar tallers d'expressió corporal o artístic a escoles de primària i aquest any, després de l'atemptat a Cambrils, encara veien més "oportú" ampliar-ho i "treballar el concepte de cultura de la pau i la convivència al nostre entorn", segons Garcia. Tot i això, segons el regidor, el municipi "va saber pair d'una manera racional" l'atac i s'ha aconseguit un bon espai de convivència.

A la iniciativa hi participaran els instituts La Mar de la Frau, Cambrils, Ramon Berenguer IV i la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC). Versembrant és una escola itinerant que, mitjançant els tallers de rap, aborda diferents qüestions, des de l'islamofòbia, com en el cas de Cambrils, fins al feminisme, l'antifeixisme, l'assetjament escolar o el consum de drogues. L’any passat Versembrant va guanyar el premi Lluís Carulla 2018, convocat per la Fundació Carulla, que persegueix estimular i fer viables projectes culturals que ofereixen respostes als reptes plantejats per la societat catalana actual.

Comentarios
Multimedia Diari