Els nous gegants de l'Arboç es posen 'guapos' per la Festa Major

L'artista local Joan Tuset treballa en la restauració

Diari de Tarragona

Whatsapp
Els nous gegants de l'Arboç es posen 'guapos' per la Festa Major

Els nous gegants de l'Arboç es posen 'guapos' per la Festa Major

Els gegants nous de l’Arboç celebren enguany els seus 35 anys, i a més el Ball dels gegants commemora el desè aniversari de la seva estrena. Per aquest motiu, l’artista Joan Tuset, està fent les millores amb pintura a l’oli al gegant nou Chabran i la geganta Llúcia per tal que llueïxin per aquestes festes.

 Són els gegants nous, perquè els antics tenen molts més anys.   L’any 1827 es van estrenar el Chabran i la Llúcia. Ella simbolitza la figura d’una comtessa barcelonina. El gegant rep el nom d’un general francès que comandava les tropes de Napoleó durant la Guerra del Francès, l’any 1808. 

Aquests són els gegants nous, perquè els antics tenen molts més anys. L’activitat gegantera de l´Arboç es remunta a l’any 1770. A les Notes històriques de la parròquia i vila d´Arbós de Mossèn Gaietà Viaplana i Cornet s'explica que el 23 de gener de 1770 es celebrà un solemne Ofici, assistint-hi 50 sacerdots entre seculars i regulars… La processó del Santíssim es celebrà a la tarda, precedida dels gegants, flabiol i tamborins….

Els gegants nous.

L’any 1827 es van estrenar el Chabran i la Llúcia. Ella simbolitza la figura d’una comtessa barcelonina. El gegant rep el nom d’un general francès que comandava les tropes de Napoleó durant la Guerra del Francès, l’any 1808. Aquest general es va caracteritzar per la seva crueltat envers la vila de l’Arboç. Avui en dia, Chabran i la seva parella, estan catalogats com a Peces de Patrimoni per part de la Generalitat de Catalunya. L’any 1995 el Centre de Restauració de Béns Mobles va assumir oficialment la seva restauració.

L’any 1984 els gegants van ser substituïts per una rèplica exacta construïda per Xavier Jansana. La còpia era més lleugera i comptava amb algunes modificacions en la seva estructura interna perquè els gegants fossin més manejables. Aquesta nova parella és la que avui en dia actua dins i fora de la població i només es fa ús dels gegants vells per a ocasions especials com la Festa Major. Des de l’any 2003 els gegants vells estan ubicats en unes vitrines al vestíbul de la Casa de Cultura de Can Rossell de l’Arboç.

Temas

Comentarios

Lea También