Els partits de l'oposició de Cambrils reclamen a l'alcaldessa que pressioni l'ACA per ampliar la depuradora

La intenció de l'Agència Catalana de l'Aigua és millorar el tractament de les aigües residuals per eliminar les males olors que arriben fins a la zona de Vilafortuny, però no hi ha intenció ni partida pressupostària per ampliar físicament la instal·lació

19 mayo 2017 17:12 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Arran de la tasca de control a les comissions informatives i de les preguntes al darrer plenari, celebrat aquest dimarts, els grups de l'oposició de Cambrils (Nou Moviment Ciutadà, Partit Popular, Assemblea de Cambrils i Ciutadans) hem detectat un document en el qual el servei tècnic municipal remet a la Direcció general de Qualitat Ambiental un informe on s'especifica literalment que "que no s'han rebut queixes per males olors no és cert. Han disminuït molt respecte a l'any anterior dels habitants de zones properes, però la mala olor de la EDAR produït per la manipulació, producció i transport dels fangs no ha disminuït".

En diferents plens els diferents grups hem interpel·lat al regidor Eduard Pellicer, president de Comaigua (empresa que gestiona la estació depuradora), respecte a les queixes rebudes per part del veïnatge, i la resposta ha estat habitualment que no es tenia constància de les mateixes. Resulta curiós que l'Ajuntament en sigui coneixedor i que l'empresa que les genera no en tingui constància.

Segons els tècnics municipals la depuradora s'ha d'ampliar

Interpel·lat l'enginyer municipal de serveis sobre la qüestió de com solucionar el problema de les males olors, se'ns va explicar en comissió informativa de serveis que sense cap gènere de dubtes l'única solució definitiva és l'ampliació de l'estació depuradora. Aquesta opinió contrasta amb la que ha exposat en seu plenària el regidor Pellicer, que sempre ha explicat que segons els tècnics de Comaigua la depuradora no requereix ampliació i que el problema s'ha de solucionar amb una sèrie d'accions tendents a injectar més oxigen i cobrir els tancs de llots.

La inversió proposada és molt inferior al cost de la ampliació.

La discrepància es podria deure, al nostre entendre, a la inversió necessària per impulsar l'ampliació, que no cal oblidar que està prevista i planificada des de fa més de deu anys, tot i que per diferents motius mai ha arribat a escometre's. Les accions correctores propostes per l'Agència Catalana de l'Aigua tenen un cost sensiblement inferior al que suposa el milió dos-cents mil euros de l'ampliació, i els partits de l'oposició ens temem que aquestes millores solament suposaran un pegat que farà que aquesta ampliació es retardi de forma indefinida sense donar solució al problema, i que faran que les molèsties tornin a créixer amb el pas del temps. Cal recordar que tot i que les queixes han disminuït i s'ha produït una certa millora, amb freqüència es tornen a produir episodis de males olors. De fet el problema és especialment perceptible als voltants de la depuradora habitualment.

Exigim que es pressioni a Comaigua i l'ACA perquè facin l'ampliació

Tot i que el regidor Pellicer sigui president de Comaigua i hagi de defensar els interessos d'aquesta empresa, que no oblidem li està pagant un bon sou, no ha d'oblidar que deu aquest lloc al fet de ser regidor a Cambrils, i per tant ha d'anteposar els interessos del municipi als de la subministradora d'aigua que gestiona la EDAR. Des de l'oposició creiem que s'hauria d'atendre al criteri dels tècnics municipals i exigir tant a Comaigua com a l'ACA, que és en última instància qui ha de fer el desemborsament, que es deixin de dilacions i executin l'ampliació, que porta tants anys de retard.

Demanem per tant que es posin d'acord el regidor de serveis, Antonio Laguna, i el de Joventut i Noves Tecnologies, Eduard Pellicer, per tal de defensar els interessos dels cambrilencs de forma coordinada. Segur que temps en te el regidor de Joventut atenent al volum de comissions informatives que convoca.

No és un fet aïllat

Aquesta disparitat de criteris no es nova a l'Ajuntament, i es probablement la que està provocant la situació de paràlisi administrativa que es pateix actualment. Cal recordar que a dia d'avui ni tants sols existeix una previsió de pressupost per l'any 2017, que els procediments de compres van molt lents, o que part dels socis de govern encara no han definit el seu posicionament respecte al nomenament de la nova cap de gabinet d'Alcaldía. Tampoc convida a la tranquilitat el desconeixement manifest del procedimient administratiu que va fer palès el regidor d'hisenda en el darrer plenari, o que el propi regidor de noves tecnologies, que gestiona la transparència municipal, reconegués que fa molt poques comissions.

 

Comentarios
Multimedia Diari