¿Els pellets de la indústria química de Tarragona arriben a les Balears?

Investigadors inicien una travessa fins a Mallorca i Menorca per comparar els microplàstics trobats a la costa catalana. L'estudi forma part de la contaminació d'aquest material sintètic arreu del món. La Pineda és la platja Espanyola que té més concentració d'aquest material

15 junio 2021 12:20 | Actualizado a 18 junio 2021 17:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una expedició d'investigadors surt aquest divendres amb vaixell cap a les Illes Balears per estudiar la contaminació marina al Mediterrani provocada pels pellets fabricats a la indústria petroquímica de Tarragona. La tripulació del projecte, liderat per l'entitat Good Karma Projects, està formada per cinc investigadors, enginyers i experts en imatge. L'objectiu de la travessa és analitzar un problema que fa anys que es fa especialment visible a les platges catalanes, com és el cas de la Pineda. En aquesta línia, l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha donat suport a aquesta iniciativa per reclamar "responsabilitats" a la indústria, reiterant l'aposta que es faci compatible l'activitat petroquímica amb la cura del medi ambient.

La travessa de Good Karma Projects durarà uns deu dies, sempre que les condicions meteorològiques ho permetin. En total, està previst que el veler Majoqui recorri 325 milles fins arribar a les Illes Balears, on recollirà mostres de pellets de la Serra de Tramuntana, el canal de Menorca, la platja de Cavalleria i Cala Pilar. La voluntat de la tripulació és tornar a Catalunya a finals de la setmana vinent per comparar el material recollit amb les mostres corresponents d'altres punts de la costa catalana, de punts com Vila-seca, Salou, l'Hospitalet de l'Infant o el delta de l'Ebre. La investigació es farà als laboratoris de la Universitat de Barcelona.

L'entitat ha elaborat un informe centrat en la presència de pellets a la platja de la Pineda de Vila-seca. Aquest estudi, iniciat a finals de 2018, ha permès analitzar la presència de pellets no només a la sorra, sinó també a les rieres que desemboquen a les platges. La investigació va començar després d'un episodi "alarmant" de presència de microplàstics a la platja de la Pineda i ha continuat fins aquest any. La conclusió a la qual han arribat els investigadors és que aquelles zones on s'acumulaven pellets es recuperen quan les condicions meteorològiques milloren, mentre que en les zones dinàmiques de la costa de Tarragona s'hi pot trobar presència de microplàstics de forma "persistent".

L'equip investigador reconeix que la cadena de valor de la fabricació d'aquests plàstics és "molt complexa" i poden saber quin tipus de polímer es troba a la platja, però no determinar amb exactitud on s'ha perdut. El fundador de l'ONG Good Karma Projects, Jordi Oliva, puntualitza que els fabricants i distribuïdors d'aquest material s'ubiquen a la vora de la conca del riu Francolí. "La desembocadura del riu Francolí arriba a dins del port de Tarragona i els pluvials del polígon sud també, acabant al mar. Llavors, hi ha una concentració de pellets en superfície al nord del Cap Salou. Certes condicions específiques provoquen que hi hagi acumulacions d'aquests microplàstics a la platja de la Pineda", subratlla.

Davant d'aquesta constatació, Oliva i el seu equip van traslladar la investigació a l'interior de les rieres i van poder corroborar que "els pellets estan repartits a prop de fabricants i distribuïdors que els manipulen, tot i que estan repartits d'una forma fractal". Descarten que es tracti d'un vessament voluntari per part de les companyies que gestionen aquest producte però considera que és fruit d'un "conjunt de males pràctiques" i que manquen "mesures per evitar que aquests pellets arribin a la mar".

Fonts de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) admeten que resulta "inacceptable que hi hagi pellets al medi" i asseguren que estan prenent mesures per solucionar el problema. Coneixedors de l'informe de Good Karma Projectes, amb qui col·laboren, la patronal química sosté que els fabricants dels pellets que es troben a les platges tarragonines "apliquen els màxims estàndards, mesures i tecnologies per minimitzar la pèrdua o vessament accidentals". Amb tot, remarquen també la necessitat d'implicar en aquestes mesures "totes les empreses del territori" que formen part de la cadena de valor -transformadors, recicladors, operadors logístics, transportistes, rentadors de cisternes- per evitar efectivament aquests episodis i aspirar a les "pèrdues zero".

L'Ajuntament de Vila-seca, al costat de la investigació

Des del Vila-seca, el govern municipal s'ha mostrat partidaris d'aquesta investigació i reitera que cal compromís per part del conjunt d'empreses del polígon petroquímic de Tarragona per evitar nous episodis de contaminació marina. La platja de la Pineda, molt propera al complex industrial, és testimoni de la presència habitual de pellets. L'alcalde Pere Segura també ha trencat una llança a favor del sector petroquímic. "D'entrada, quan hi ha hagut episodis d'aquest tipus, el sector no ha volgut donar a entendre que era un problema seu, però segons les evidències han demostrat que els pellets podrien provenir en gran part de la conca del riu Francolí, la sensibilitat per buscar solucions ha crescut", ha apuntat.

Suport econòmic internacional

Per dur a terme aquest projecte, l'ONG catalana compta amb un suport econòmic provinent de la fundació europea Surfrider. Es tracta d'una entitat sense ànim de lucre que treballa per la cura del medi ambient i que des de fa anys, reivindica un marc legal europeu que reguli l'ús d'aquests microplàstics en l'ús industrial.

Aquest és el segon projecte de mostreig liderat per Good Karma Project, que l'any 2018 ja va estudiar la presència de microplàstics al mar Mediterrani. En aquell moment, va posar de manifest la situació de contaminació marina a través d'un documental.

Ara, la voluntat d'aquesta nova investigació és ampliar l'estudi i determinar l'origen dels pellets que trobin a les Illes Balears. Segons els investigadors, els episodis de pellets a les platges catalanes tenen una rellevància important en període de grans temporals, però actualment els microplàstics són presents a la sorra durant tot l'any.

Comentarios
Multimedia Diari