Els veïns del barri la Plana es queixen de l’elevat to del xiulet del tren

La veïna Misericòrdia Moreno diu que «no és normal aquest soroll a altes hores de la nit»

29 enero 2018 09:26 | Actualizado a 29 enero 2018 19:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns del nucli urbà de la Plana del terme municipal de Vila-seca, ubicat a uns 70 metres de la via del ferrocaril es queixen de l’elevat to del xiulet a altes hores de la nit que generen els trens que passen per aquell punt. 

Fa tres mesos els veïns i l’Ajuntament de Vila-seca van enviar una carta a l’Administrador de Infraestructuras Ferroviarias, (ADIF) exposant la queixa, però encara no han rebut cap resposta. 

A la petició demanaven que s’hauria d’examinar l’elevat to del soroll del xiulet ja que pot disminuir la concentració, trastorns de somni, estrès, disminució de la capacitat auditiva, baix rendiment escolar... Problemes que s’han comprovat psicològicament per part dels professionals.

A més la contaminació sonora per l’elevat to del xiulet dels convois ferroviaris generen fins a 120 decibelis al seu pas per la zona. I sobretot es tracta de trens de mercaderies. 

És un punt per on passen regularment trens de mitjana distància, regionals i de mercaderies. El tercer paràgraf de la carta d’ADIF, exposen que « l’efectivitat visual en aquest sector és total i no hi ha cap obstrucció del pas ni encreuament que legitimi la innecessària contaminació per soroll dels xiulets». 

El final de la carta es requereix donar solució a la problemàtica abans que la situació s’agreugi. Ni els veïns ni l’Ajuntament de Vila-seca encara no han rebut cap resposta al respecte. La veïna de la Plana, i una de les afectades, Misericòrdia Moreno assegura que «no és normal que no puguem descansar bé a les nits per culpa del soroll, sempre s’ha escoltat però el final aprens a viure-hi». El malestar dels veïns és generalitzat i també l’han manifestat a l’Ajuntament.

A la carta es demana donar resposta a la problemàtica abans que la situació s’agreugi

El regidor d’Assumptes del Nucli la Plana, Miguel Ángel Almansa, declara que «la nostra responsabilitat és ajudar els veïns i vetllar perquè estiguin bé». Ells van redactar la carta i la van enviar a ADIF, però encara estan esperant la resposta.

Els veïns afectats asseguren que durant la nit escolten l’elevat to del xiulet. A partir de les dotze de la nit i un cop cada hora.«Entenc que sigui normal fer soroll durant el matí, però a la nit volem descansar», assegura la veïna Misericòrdia Moreno i afegeix que «les cases estan al costat de la via i  per això demanem una solució immediata». Una tònica que es repeteix regularment.

Els veïns del nucli urbà de la Plana i l’Ajuntament de Vila-seca volen que el problema se solucioni: «vaig parlar amb ADIF, em van agafar nota però encara estem igual», explica la veïna. 

I és que ja fa mesos que està fent tràmits per posar punt final: «seguiré fent el que faci falta», afegeix Misericòrdia Moreno.

El barri

La Plana és un barri tranquil i net, on hi ha cases adossades: «Tret d’aquest problema, estem molt bé i no tinc cap queixa, és un barri de tota la vida», exposa la veïna Moreno. Als anys 50 l’oficina concessionària La Floresta va adquirir uns terrenys al barri per parcel·lar-los. El sistema era el següent: per la compra de productes en unes determinades botigues, rebien vals de 10 pessetes, que servien per adquirir un terreny de la parcel·lació. Així, s’abaratia la compra i a la gent li resultava molt senzill adquirir un petit terreny. El segon moviment tingué lloc més endavant, cap als anys 60. Concretament, l’any 1959, el senyor Joan Pujol i Ferré i la seva dona, Josefina Masip Calvet, van adquirir la finca Mas Colom, que tenia un pou de tràfec ple de runa, i un refugi de l’aeroport de Reus, construït l’any 1937. Ells van iniciar la parcel·lació, venent terrenys de 140 quadrats, pels quals es pagaven unes 12.000 pessetes.

Comentarios
Multimedia Diari