Els veïns tenen 12 projectes per millorar Roda de Berà

L’Ajuntament presenta en un acte públic els primers Pressupostos Participatius

24 abril 2018 16:49 | Actualizado a 26 abril 2018 10:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tu decideixes com avança Roda de Berà”; amb aquest lema, tota una declaració d’intencions, l’Ajuntament va presentar ahir dilluns al vespre a la ciutadania els primers pressupostos participatius del municipi.

Per fer-ho l’equip de Govern va trencar tots els esquemes i va treure al carrer, en la Diada de Sant Jordi, l’Ajuntament, concretament a la plaça dels Pins, perquè en aquest procés que ara s’inicia la ciutadania serà la vertadera protagonista, i la peça clau perquè sigui un èxit.

S’obre, així, per primer cop un procés participatiu que permetrà que els rodencs decideixin en què s’inverteix una part dels pressupostos municipals, amb una partida en la primera edició de 120.000 euros.

Comencem el procés dels primers pressupostos participatius, però que, de ben segur, no seran els últims”, va dir ahir l’alcalde Pere Virgili, “atès que, per la resposta que ha tingut per part dels grups municipals que han recolzat la iniciativa, tindrà una llarga durada”, va subratllar Virgili.

D’aquesta manera l’Ajuntament va mostrar davant d’una plaça dels Pins plena la seva aposta per les polítiques de Govern Obert basades en la participació ciutadana, fixant les bases d’un nou model de relació entre el consistori i la ciutadania, en el qual se’ls dona un major protagonisme en la pressa de decisions.

Els rodencs i rodenques van respondre molt positivament a la crida i van omplir la plaça dels Pins, sobrepassant fins i tot les expectatives del consistori, atès que totes les cadires preparades es van omplir, i una vintena de persones van haver d’ocupar els bancs de pedra que delimiten l’àrea de la plaça, per escoltar molt atentament les explicacions que s’anaven donant.

Va començar l’Alcalde, presentant el procés i el motiu pel qual s’ha decidit posar-lo en marxa, per donar pas a Coia Poblet, tècnica del gabinet Ceres, encarregat de guiar al consistori en aquest procés, amb l’explicació més tècnica de les diferents fases.

Seguidament, Pere Virgili i Frederic Royuela, regidor de Participació Ciutadana, van anar explicant, una per una, les dotze diferents propostes que s’han inclòs en aquesta primera edició, i que s’havien mantingut en secret fins ahir.

Abans de començar l’acte, però, els assistents van poder consultar-les en els grans plafons que es van instal·lar a la plaça, amb la descripció de cadascuna de les propostes i el muntatge de com quedaria.  

Finalment, es va obrir el torn de preguntes i es va brindar amb una copa de cava per aquesta nova etapa que ara s’inicia.

Dues edicions diferents

Un procés tan complex requeria fixar unes regles de participació, un protocol, que determinés com i en quines condicions es durà a terme. Per aquest motiu es van convocar reunions amb les entitats veïnals, tècnics municipals i els membres de l’oposició, per tal que el document final fos consensuat entre totes les parts.

El protocol inclou el mecanisme de funcionament de les dues primeres edicions, l’edició 0 i 1, les quals, totes dues, es duran a terme durant el 2018, amb diferències.

L’Ajuntament porta dos anys recollint propostes elaborades per les entitats i la ciutadania, mitjançant el sistema de participació ciutadana, i es va considerar important que aquestes fossin incorporades en aquesta primera edició, les quals corresponen a les dotze propostes presentades, les quals corresponen a set barris del municipi, i que ja han estat validades pels tècnics municipals.  

L’edició 0, que s’allargarà fins el mes de juny, ha de servir no només perquè la ciutadania decideixi les propostes a executar de les disponibles, sinó que també sigui una fase pedagògica que pugui oferir pautes i criteris als rodencs per aprendre a fer propostes el més viables possible.

Per aquest motiu en l’edició 0 els rodencs i rodenques podran votar quins projectes volen que es facin realitat d’entre aquestes dotze propostes.

El període de votació anirà des del 21 de maig fins el 3 de juny, i hi podran participar totes les persones empadronades a Roda de Berà majors de 16 anys. Cada persona haurà de votar un total de tres propostes d’entre les dotze que es proposaran.

Es podrà participar de forma presencial a les oficines municipals, a l’estand informatiu que l’Ajuntament muntarà al mercat setmanal els dies 24 i 31 de maig, a la Fira d’Entitats que tindrà lloc el 2 de juny; i a través d’Internet, a la pàgina que l’Ajuntament ha creat per al procés, www.tudecideixesrdb.cat

Els projectes guanyadors es desvetllaran en un acte públic el dia 14 de juny, i s’explicarà com els rodencs poden continuar participant amb l’edició 1, la qual s’allargarà fins a l’octubre. En aquesta edició totes les persones, estiguin empadronades o no, podran presentar les seves propostes, a través de les entitats veïnals o a títol individual.

Per votar, de nou, ho podran fer els rodencs empadronats majors de 16 anys, per decidir a quins projectes es destinarà una part del pressupost de 2019.

Comentarios
Multimedia Diari