Equip de rescat K9 de Creixell: 'Les condicions eren extremes, estem vius de miracle'

L'equip de rescat caní K-9 de Creixell torna a casa després d'ajudar a l'Equador

19 mayo 2017 19:32 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La unitat de rescat caní K-9 de Creixell torna a casa després d'ajudar a l'Equador pel terratrèmol que va tenir lloc dissabte 16 d'abril i que va causar més de 600 víctimes mortals. Els tres guies -un d'ells debutant- i els tres gossos ensinistrats estan cansats, però satisfets del seu servei durant set dies a les ciutats més devastades de la província de Manabí, a la costa nord-oest. L'equip va arribar a rastrejar una trentena d'edificis a la localitat de Portoviejo. La intensa calor i la humitat deixava exhausts els gossos. "Les condicions eren extremes, el terra estava a 47 graus", afirma Pere Frutos, coordinador de la unitat. L'equip es va reforçar amb tècnics de Xile, que van ser crucials pe evitar que el grup intervingués en zones al límit d'ensorrament. "Gràcies a ells vam tornar vius", ha afegit. El suport de l'exèrcit equatorià i l'hospitalitat dels locals fan que l'equip torni a casa amb bon regust de boca en una sortida sense traves als aeroports.

Pere Frutos, David Mercadé i Joan Capdet, acompanyats dels gossos Abu, Afri i Sumo. És l'equip de la ONG K-9 de Creixell que acaba de tornar de l'Equador, després de participar en les tasques de rescat de les víctimes del terratrèmol. Tot ha anat bé i tornen amb bon gust de boca. Han estat en tres ciutats, Canoa, Manta, una de les ciutats importants del país on es trobava el comandament operatiu i es distribuïen les unitats d'ajut pel territori, i Portoviejo, localitat devastada on hi havia més urgència per retirar runa i saber si hi havia supervivents. 

"Tot ha rutllat, aquesta vegada sí i ho puc dir amb la boca grossa, i estem contents, no evidentment pels resultats perquè trobar cadàvers no és agradable, sinó perquè hem pogut fer la feina", ha afirmat Frutos, creador i coordinador de la unitat canina. L'equip es va reforçar amb sis membres més : tres guies de la mateixa ONG de Xile i tres experts, un cirurgià i dos tècnics en estructures. "Els militars deien que entréssim en un edifici, ells van dir que no i als pocs minuts s'ensorrava, ens hauria enxampat a tots a dins", relata Frutos.

Frutos i Mercadé han explicat com els ha anat el viatge, unes sortides que reben, des del 2008, el suport del Centre de Cooperació al Desenvolupament URV Solidària. Tots dos destaquen d'aquesta sortida la col·laboració dels militars. "Van obrir les portes del quarter, quan mai hi deixen entrar civils", ha dit. També la gent del poble es va bolcar oferint-los menjar i aigua malgrat dispondre de pocs recursos. Contrasta que també han tingut la gentilesa d'un hotel de cinc estrelles que es va oferir a allotjar-los. "El primer terratrèmol a la meva vida que estic en un hotel així", ha rigut. 

"El pitjor ha estat la calor i la humitat, mai havíem begut tanta aigua, els gossos van patir una barbaritat, tenien les potes fetes pols, el terra estava a 47 graus i en comptes de rastrejar vint minuts, els havíem de tenir deu", explica Frutos. "El meu gos, l'Abu, casi que s'hi queda, vomitant i deshidratat" , recorda. A Manabí, en aquesta província de l'Equador devastada pel terratrèmol, a la costa del Pacífic, la unitat va coincidir amb altres grups de cooperació espanyols: Bombers Sense Fronteres i l'UME -la Unitat Militar d'Emergències. 

Al tercer dia, però, el govern va decretar que no es buscarien més supervivents i l'equip pràcticament es va quedar sol a Portoviejo, on van revisar fins a trenta edificis devastats pel terratrèmol. "Nosaltres vam tenir una rèplica del terratrèmol al segon dia, però dormíem i no ens hem vam assabentar", ha explicat. Aquest dilluns han tornat després de romandre-hi set dies. El grup de Creixell, que integren un total de vuit persones i deu gossos -l'ONG suma una cinquantena de membres-, ja suma prop d'una quinzena de viatges de cooperació.

Comentarios
Multimedia Diari