Más de Costa

'És possible aixecar el peatge de la C-32'

Entrevista a Ricard Font, Secretari de Mobilitat i Territori de la Generalitat

José M. Baselga

Whatsapp
Ricard Font és secretari de Mobilitat de la Generalitat. FOTO: DT

Ricard Font és secretari de Mobilitat de la Generalitat. FOTO: DT

El secretari de Mobilitat i Territori de la Generalitat té una constant interpel·lació del Baix Penedès sobre el peatge de l’autopista C-32. Defensa que aquesta via ha ajudat al desenvolupament de la comarca.


- Estava avisada la Coordinadora de Calafell de l’ajornament de la reunió per parlar de la gratuïtat de la C-32? -

Per escrit, amb 48 hores. Dilluns van rebre un mail on se’ls informava que, per temes d’agenda d’última hora, s’havia de canviar. Se’ls proposava un nou dia, en la qual jo mateix podia ser present, com altres vegades.

- Quantes? -

Els darrers 4 anys ens hem vist amb tots o una part dels membres de la plataforma per parlar de la C-32. Ho farem tantes vegades com calgui. Tenim reunions periòdiques amb MOBCAT, que és l’associació de les plataformes de peatges de Catalunya. L’any 2016 ens hem reunit 3 vegades, una amb el conseller Rull i la resta amb mi mateix i el director general.

- La Coordinadora lamenta no tenir resposta al cost d’alliberar el peatge entre el Vendrell i Cubelles. S’ha calculat alliberar tota la C-32 inclosos els túnels del Garraf. -

L’any 2014 el govern va publicar tots els contractes vigents amb les concessionàries, els balanços anuals, i va encarregar un estudi a la UPC en el qual es plantejava el cost de l’alliberament dels peatges.

- Què s’ha de fer per alliberar? -

Diverses vegades he explicat que el problema de la política de peatges és el tracte heterogeni. No té sentit alliberar un tram del Penedès i no un del Garraf, del Maresme o el Bages. No podem crear més greuges. Per al Penedès, la C-31 no és alternativa a la C-32. Per al Garraf, les costes no són alternativa a la C-32. Al Maresme la N-II no és alternativa a la C-32, ni al Bages la C-55 és alternativa a la C-16. Ni al Penedès i les Terres de l’Ebre la N-340 és l’alternativa a l’AP-7. La solució no és parcial. El 2014 vam homogeneïtzar preus, bonificacions i pagament pel recorregut. I la solució per al Penedès que estem treballant ha de ser la solució per al país.

- És possible aixecar barreres entre el Vendrell i Cunit? -

Sí, si canviem el model de finançament per l’ús de les vies d’alta capacitat. O bé si decidim invertir 3000 M€ a alliberar els peatges. És possible si som capaços d’acordar un nou model. Catalunya necessita un nou model de finançament de les vies d’alta capacitat i hem de ser capaços de posar-nos d’acord en quin, quan i com. Ho estem treballant i aquesta primavera ho volem acordar amb totes les forces polítiques.

- El territori creu que el peatge de la C-32 és una barrera al desenvolupament econòmic. -

Que la C-32 ha ofert més oportunitats de desenvolupament al territori no és discutible. Ara bé, com passa ara, Catalunya, als anys 90, no tenia capacitat per construir la C-32 entre Castelldefels i el Baix Penedès. Algú va haver de decidir entre una autopista de peatge o no disposar d’una via ràpida d’altes prestacions entre el Garraf i el Penedès des de Barcelona per la costa. El mateix que als anys 80, quan vam haver de decidir entre el túnel de peatge al Cadí o seguir accedint a la Cerdanya i part del Pirineu per la Collada. Tres coses: la C-32 ha estat sense cap mena de dubtes un revulsiu econòmic per al Garraf i el Penedès. Catalunya genera prou recursos per poder construir més vies d’altes prestacions lliures de peatge, però no disposa dels diners que genera com a economia.

- Es va demanar que la C-31 al Baix Penedès deixi d’estar a la Xarxa bàsica. Així la C-32 hauria de ser la via gratuïta? -

No té un efecte directe. Perquè la C-32 sigui gratuïta s’ha de rescatar.

-

Entre Vilanova i Sitges la C-32 és gratuïta. Per què en aquesta zona es va fer? -

És gratuïta pels moviments interns, perquè aquest tram el va assumir pressupostàriament la Generalitat en aquell moment i així s’estableix en el conveni del 1994. No m’atreveixo a interpretar decisions preses en aquell context fa 23 anys.

- La Coordinadora anuncia nous talls a la C-31 i accessos a la C-32. -

Ha de fer allò que consideri per aconseguir els seus objectius. L’objectiu del Govern és aconseguir un model harmònic, que sigui homologable en l’àmbit europeu, que no generi greuges, que sigui fàcil d’entendre per als ciutadans, que sigui transparent, traçable i consensuat. L’any 2012, en les primeres reunions que vaig tenir amb representants d’entitats del territori, em deien que no hi havia transparència i que no entenien les diferències ni els greuges. Ho hem fet transparent i explicable. El que necessitem és un model harmònic de finançament de les vies d’alta capacitat el més àmpliament consensuat.

- La comarca se sent oblidada en inversions d’infraestructures tant per la Generalitat com pel Govern central. Hi ha alguna previsió? -

El repte pel Baix Penedès, al bell mig del Corredor Mediterrani, en un punt estratègic central, és desenvolupar les infraestructures ferroviàries pendents del Corredor i poder permeabilitzar i aprofitar les infraestructures viàries d’altes prestacions.

-

Hi haurà una trobada entre la Generalitat i la Coordinadora i entitats per la C-32? -

Nosaltres sempre hem estat disposats a reunir-nos i ho continuem estant, tal com els vam comunicar per escrit. Tenen una proposta amb dues dates. No ens han contestat.

Temas

  • COSTA

Lea También