Escorcollen la seu de CDC després de buscar documentació a la seva fundació

Busquen informació sobre el suposat pagament de comissions del 3% des de la constructora Teyco

19 mayo 2017 21:58 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Escorcollen la seu de CDC del carrer Còrsega de Barcelona després que la Guàrdia Civil hagi registrat també la seu de la fundació del partit, CatDem. Busquen documentació administrativa en el marc de la segona fase de l'operació 'Petrum', que investiga el suposat pagament de comissions del 3% per adjudicacions d'obra pública des de la constructora Teyco al partit. A més, aquest divendres també s'estan produint registres simultanis a l'habitatge de l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, i en quatre ajuntaments catalans (Figueres, Sant Cugat, Sant Celoni i Lloret de Mar).

Registres a la fundació de CDC

Agents de la Guàrdia Civil han registrat la seu de la fundació de Convergència, Catdem, i quatre ajuntaments catalans per mandat del jutjat número 1 del Vendrell (Baix Penedès), que instrueix la presumpta corrupció a l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragonès).

A més de la seu de Catdem, al carrer Casp de Barcelona, la Guàrdia Civil ha recollit informació en els consistoris de Lloret de Mar i Figueres (Alt Empordà) i Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), en tots els casos per delictes contra l'administració pública.

Els registres, duts a terme amb la Fiscalia Anticorrupció i que inclouen també el domicili del tresorer del partit, Daniel Osacar, s'engloben en l'anomenada "Operació Petrum 2" i, segons aquestes mateixes fonts, no es preveuen detencions.

Arran de la documentació intervinguda després de les detencions de la família Sumarroca, la Guàrdia Civil va trobar indicis de suposats pagaments d'aquests ajuntaments investigats a la fundació Catdem del 3 % del valor de les adjudicacions.

Si es confirmés aquests fets, la Fiscalia veuria corroborades les sospites incloses en la peça separada número 3 del cas Torredembarra sobre els nexes entre l'alcalde del municipi Daniel Masagué i el finançament irregular de CDC.

L'Audiència de Tarragona va acordar el passat 11 d'agost deixar en llibertat amb càrrecs, amb una fiança de 600.000 euros, l'exconseller delegat de la constructora Teyco Jordi Sumarroca, que estava empresonat des del passat 24 de juliol, després de la seva detenció en una operació contra la corrupció i el blanqueig.

Sumarroca va abandonar la presó després de dipositar la fiança de 600.000 euros que li va imposar l'Audiència de Tarragona.

El titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell (Baix Penedès) va ordenar el passat 24 de juliol l'ingrés a la presó sense fiança per a Jordi Sumarroca, acusat dels delictes de suborn, blanqueig de capitals i contra l'administració pública, en el marc d'una operació en la qual s'investiga el pagament de suposades comissions de gairebé 1,4 milions d'euros a empreses de l'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué (CiU), també imputat.

L'Audiència atenia així el recurs que li va plantejar la defensa de Sumarroca, que va considerar "desproporcionada" l'ordre de presó sense fiança, al·legant que no havia risc de destrucció de proves perquè havia estat investigat de forma exhaustiva durant més d'un any, havia lliurat al jutjat tota la documentació que li havien sol·licitat i havien registrat la seva casa i les seves oficines.

Jordi Sumarroca va ser detingut el passat 23 de juliol amb el seu oncle Joaquim i la seva cosina Sussanna, tots dos vinculats a Teyco, en una operació contra la corrupció i el blanqueig, en la que s'investiguen les suposades comissions a empreses de l'exalcalde de Torredembarra Daniel Massagué.

El jutge d'instrucció va deixar l'endemà en llibertat amb càrrecs a Joaquim i Susanna Sumarroca, encara que com a mesura cautelar els va retirar els passaports.

A més, el jutge també va deixar en llibertat amb càrrecs a Daniel Massagué -i fins i tot va denegar la petició de la Fiscalia Anticorrupció que li imposés una fiança de 15.000 euros per eludir l'ingrés a la presó- i a un assessor fiscal de Calella de Palafrugell (Baix Empordà), Marià J.P., que també va ser arrestat.

La investigació es va iniciar arran de l'adjudicació a Teyco de l'aparcament de Filadors a Torredembarra, licitat el 2009, quan aquesta localitat tarragonina estava governada per Massagué, llavors en CDC, encara que es va donar de baixa del partit arran de la seva imputació pel cas Efial.

Les indagacions se centren a saber l'origen dels 1,4 milions d'euros que suposadament va cobrar Massagué de la família Sumarroca i que es van formalitzar a través de set societats diferents cap a dues empreses de l'exalcalde, Maes Forners i la immobiliària Daloi.

Teyco va defensar després de les detencions la legalitat dels seus contractes amb Massagué, en sostenir que no suposaven ni un intercanvi de favors ni comissions.

Jordi Sumarroca estava imputat des de juny del 2014 per la seva presumpta relació amb el cas Efial de suposada corrupció a l'Ajuntament de Torredembarra, pel que ja van ser detinguts el 26 de juny de l'any passat el llavors alcalde Daniel Massagué i sis regidors.

La família Sumarroca, copropietària d'un dels principals grups constructors de Catalunya adjudicataris d'obra pública, ha estat històricament vinculada a la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, amb la qual han compartit negocis, amistat i afinitats polítiques des de la creació de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Comentarios
Multimedia Diari