Europa reconeix la denominació d'origen del Gall del Penedès

La tradició històrica en la cria de l'espècie, d'una manera lligada al territori amb raïm a la seva dieta, fa del gall un producte singular

19 mayo 2017 19:02 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Unió Europea ja ha inscrit el Gall del Penedès al registre europeu de les denominacions d’origen protegides (DOP) i de les indicacions geogràfiques protegides (IGP). El Gall del Penedès s’afegeix així als 1.340 productes agroalimentaris amb DOP i IGP que compten amb l’empara de la Unió Europea. D’aquests, més de 190 són aliments produïts a l’Estat espanyol i 22 a Catalunya.

La IGP Gall del Penedès va ser promoguda i sol·licitada per l’‘Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca per dinamitzar, valoritzar i protegir la producció d’aviram penedesenc. Els productors preveuen que el reconeixement com a IGP serveixi per a incrementar les vendes i el valor afegit del producte.

Valor turístic

El reconeixement no s’ha de limitar a un impacte directe pels productrors, sinó que s’espera que afavoreixi l’economia del territori atesa la repercussió sobre el turisme. Així la IGP Gall del Penedès se suma a les denominacions d’origen víniques del Penedès (DO Penedès i DO Cava), i reforça el Penedès com a terra de productes de qualitat i que són un complement per potenciar el turisme.

Per a la cria del Gall del Penedès s’utilitza un sistema de producció lligat a la tradició vitivinícola amb la inclusió de granet de raïm en la seva dieta. Altres característiques és que els animals es crien en galliners que disposen d’accés a l’exterior durant tot l’any, i l’edat mínima de sacrifici és de 98 dies.

La zona de producció de la IGP està formada per tots els municipis del Baix Penedès (14), Alt Penedès (27) i Garraf (6) a més de 25 de l’Anoia i Rodonyà, a l’Alt Camp. La zona geogràfica de producció ha estat definida en funció de l’antiguitat i reputació del producte, la realitat econòmica, social i històrica del territori, i els factors mediambientals.

Comentarios
Multimedia Diari