Fent camí per la cultura i territori del Baix Gaià

El Centre d’Estudis d’Altafulla és el gresol de la història i vida associativa de la vila. Enguany ha complert els 45 anys de vida des de la seva fundació

04 diciembre 2021 18:10 | Actualizado a 05 diciembre 2021 06:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Que el teixit associatiu del municipi d’Altafulla és ric i dinàmic no ho qüestiona ningú. Diverses són les entitats que impulsen activitats de tota mena és quelcom tangible, les quals abasten un ampli i divers ventall en l’àmbit de la cultura, l’art, el comerç, turisme, el lleure, les tradicions, la cultura popular o l’esport.

Sí més no, una de les entitats quina vida s’atansa a la fita del mig segle d’existència, és el Centre d’Estudis d’Altafulla, amb una projecció que depassa l’àmbit local. No obstant això, Altafulla és l’epicentre de la gran majoria de les seves accions i publicacions de manera que el Centre esdevé el gresol que integra el batec sociocultural altafullenc al llarg dels anys.

En definitiva, el Centre d’Estudis vetlla pel patrimoni cultural paisatgístic i arquitectònic d’Altafulla i promou l’estudi i divulgació de la seva història-en el sentit més ampli-i la de la zona del Baix Gaià.

El Centre d’Estudis d’Altafulla va néixer el 10 de gener del 1977 recollint el testimoni del Grup de Recerques, iniciat el 1974, vinculat llavors a la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.

Complerts ja els 45 anys, el principal objectiu és complir-ne molts més. La junta que actualment presideix Josep Magriñà està formada per 10 membres, amb Maria Noguera de vicepresidenta; Maria Teresa Balaguer, secretària d’actes; tresorer, Josep M. Recasens i vocals, Salvador Anton, Jaume Balaguer, Joan Carnicer, Narcís Carulla, Pepita Farreras i Gemma Soldevila.

La massa social l’integra ara 260 afiliats, majoritàriament gent més aviat gran, un centenar dels quals són residents de fora vila, fet que palesa la projecció del Centre, més enllà d’Altafulla, com hem comentat abans. Des de la junta asseguren que «es treballa per consolidar el relleu generacional» que garanteixi la continuïtat, amb renovada embranzida.

45 estudis altafullencs

En el camp editorial, que és una de les principals facetes de l’associació, han vist la llum 45 Estudis Altafullencs, tants com anys de vida té l’entitat, publicació anual que recull treballs d’investigació al voltant de la cultura i la història; 26 números de la col·lecció l’Oliverot; 25 llibres fora de col·lecció, força rellevants, i 40 nadales Altafulla fa cent anys, a més de butlletins i d’altres publicacions menors.

El Centre d’Estudis també s’ha prodigat en la programació de conferències de temàtica social i científica del moment, l’organització d’excursions a peu arreu del país i també en alguns punts d’Europa; exposicions d’art i commemoratives; la biblioteca amb vora de tres mil unitats que versen sobre temes històrics i antropològics entre altres, a més d’un fons fotogràfic i documental, així com un notable fons d’art.

Immers en el món de les noves tecnologies, l’entitat està present a les xarxes socials des de 2011, amb més de 1.550 seguidors i presència diària mitjançant una publicació, i interactua també amb entitats com el Centre d’Esports o els Castellers d’Altafulla, amb la voluntat de submergir-se en la realitat social d’una Altafulla que ha passat dels quasi 1.100 habitants quan es va crear el Centre d’Estudis als 5.600 actuals.

De cara al 2022, a banda de les activitats i publicacions que són habituals, s’editarà un nou llibre de la col·lecció Gent de Bulla, dedicada a artistes altafullencs i s’ha iniciat una col·lecció de biografies adreçades a un públic infantil.

El Centre d’Estudis d’Altafulla vol focalitzar la seva acció en informatitzar el fons de la biblioteca, per tal de posar-lo a l’abast del públic. Així mateix, es vol crear una secció fotogràfica, ensems d’informatitzar el fons existent, amb més de cent fotografies històriques, inventariar el fons d’art, la digitalització del fons documental i posar en marxa l’Altapèdia (laViquipèdia d’Altafulla).

L’Ajuntament d’Altafulla ha brindat l’oportunitat al Centre d’Estudis de confegir el calendari il·lustrat de l’any 2022.

Comentarios
Multimedia Diari