Fiança de 280.000 euros a Batesteza per les irregularitats en el CAP de Vila-seca

El magistrat també imputa la dona de l'arquitecte Jorge Batesteza, Sílvia Barberà, en una de les peces separades del cas Innova

19 mayo 2017 23:19 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El jutge del 'Cas Innova' ha imposat una fiança de 280.000 euros a l'arquitecte municipal de Vila-seca, Rafael Bertran, per les presumptes irregularitats en la construcció del CAP. En un auto, el jutge argumenta que la participació de l'arquitecte en els fets és "essencial" ja que els responsables polítics imputats -l'alcalde Josep Poblet i sis regidors de la junta de govern- s'han "servit" de la condició tècnica de Bertran per intentar donar aparença legal a la contractació de l'arquitecte Jorge Batesteza. Segons el magistrat, la intenció era aprofitar la influència de Batesteza al Departament de Salut, on havia estat gerent d'infraestructures, per agilitzar i facilitar els tràmits administratius.

El jutge manté que la intervenció de l'arquitecte municipal, Rafael Bertran, va ser "decisiva" en el fraccionament dels cinc contractes -per valor de 68.000 euros- signats entre l'Ajuntament de Vila-seca i l'arquitecte Jorge Batesteza, per tasques d'assessorament en la construcció de l'equipament sanitari. Segons el magistrat, els responsables polítics van tòrcer la legalitat per a simular els cinc contractes, "que contenien encàrrecs que es van pagar i no es van realitzar". Amb aquesta finalitat, assenyala, s'haurien utilitzat els informes de l'arquitecte municipal per intentar evitar els controls de fiscalització que imposa la normativa de contractació pública.

El jutge revela que la redacció del projecte ja estava encarregada a l'octubre de 2007, segons apuntava l'arquitecte municipal en un informe, per la qual cosa considera que no era necessari que Batesteza supervisés la redacció d'un avantprojecte que ja estava fet. El magistrat insisteix que la participació de Bertran fou "essencial" perquè, presumptament, els responsables polítics poguessin treballar amb una "coartada" amb l0últim objectiu que Batesteza fes d'intermediari amb el CatSalut.

L'auto recull un certificat emès per l'arquitecte municipal el desembre de 2011 en què es fa constar que l'empresa consultora de Batesteza, BBATS, havia realitzat satisfactòriament els treballs de supervisió del projecte, així com que havia donat compliment als cinc contractes. El jutge apunta que tres dels contractes es van adjudicar abans que l'empresa BBATS es constituís, per la qual cosa constata "la falsedat del certificat emès per l'arquitecte municipal". Per tot plegat, el jutge manté la imputació a Bertran pels presumptes delictes de prevaricació, malversació de fons públics,tràfic d'influències, blanqueig de capitals i falsedat documental, i li imposa una fiança de 280.000 euros.

El magistrat conclou que hi ha indicis que la intenció dels responsables polítics i tècnics de Vila-seca no era que Batesteza realitzés els treballs pels quals el van contractar, sinó utilitzar la influència que tenia en els tècnics del Departament de Salut per tal d'agilitzar els tràmits amb la Generalitat en la construcció i posada en marxa del CAP de Vila-seca. "Per això li van adjudicar aquells contractes de forma il·legal, amb omissió absoluta del procediment, i van ser pagats amb fons públics perquè, sota l'aparença d'una contractació real i legal, Batesteza aconseguís que el CatSalut informés favorablement sobre els tràmits del nou CAP".

 

El jutge carrega contra el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa

D'altra banda, el magistrat torna a reclamar al CatSalut que proporcioni, en un termini de deu dies, tota la documentació relativa a la construcció de qualsevol centre sanitari que es derivi del conveni signat entre el propi Institut Català de la Salut, l'Ajuntament de Vila-seca i el Departament de Salut el juliol de 2006 per a la millora de la qualitat de la xarxa sanitària del municipi.

El jutge vol esclarir si Batesteza, que aleshores i fins el maig de 2007 va ocupar el càrrec de gerent d'Infraestructures de l'Àrea de Patrimoni i Inversions del CatSalut, va participar d'alguna manera, va emetre algun informe o va signar algun document relacionat amb la preparació i el desenvolupament d'aquell conveni. El magistrat també posa de relleu que, després de cessar en el seu càrrec al CatSalut al maig de 2007, Batesteza va ser contractat per l'Ajuntament de Vila-seca el desembre d'aquell mateix any.

En l'auto, el jutge recull les respostes aportades pel director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, el qual va afirmar que el conveni es va materialitzar amb el projecte del CAP de la Pineda -construït per GISA entre 2007 i 2008- i amb el CAP-CAR de Vila-seca -construït per l'Ajuntament entre 2008 i 2011-. A més, Padrosa va apuntar que la gerència d'infraestructures va participar en el seguiment de les obres. Malgrat això, el magistrat aprecia "certes contradiccions" en les respostes del CatSalut i, fins i tot, "una intenció de donar la resposta més adequada segons la seva pròpia conveniència, evitant certificar de manera clara i contundent el què es pregunta".

Segons el jutge, de les respostes del CatSalut sembla que se'n desprengui que la gerència d'infraestructures només va participar en el CAP-CAR de Vla-seca a partir de 2008, "curiosament quan Batesteza ja no estava al Catsalut". Per contra, el magistrat considera que la gerència sí que hi va intervenir abans, mentre Batesteza n'ostentava el càrrec, coincidint amb la redacció de l'avantprojecte i el projecte.

Per tot plegat, assegura l'instructor, "les respostes del director del CatSalut, a priori, tenen un difícil encaix amb la realitat de la causa". "Potser no hi hagi cap intenció oculta en les respostes de Josep Maria Padrosa i només sigui la percepció equivocada d'aquest instructor la qual hagi malinterpretat la redacció de les respostes", afegeix l'auto.

 

El jutge retreu a BBATS, Teyco i Comsa que intentessin influir sobre funcionaris del CatSalut

L'auto també fa referència als 177.000 euros que la constructora COMSA va abonar a l'empresa de Batesteza, BBATS Consulting, en tres factures que el magistrat reclama ara a la constructora. Segons la resposta de COMSA, el pagament es deu a un contracte subscrit amb la consultora de Batesteza per a la redacció d'una construcció sanitària a Panamà. El jutge recorda que uns correus electrònics intervinguts per la Guàrdia Civil entre Batesteza i l'empresa Teyco posen de manifest que, d'una banda, "Teyco buscava suport en els funcionaris de la Generalitat per a aconseguir contractes a l'Amèrica del Sud" i que, de l'altra, "Teyco anava de la mà de Batesteza en aquells movients adreçats a aconseguir que Salut participés, a través dels més alts càrrecs, en el 'lobbying' sobre els adjudicadors llatinoamericans".

El jutge sosté que la relació entre Batesteza (BATTS) i Teyco, no passa desapercebuda, ja que existeixen factures emeses per Batesteza a COMSA el 2011, moment en què es va liquidar l'obra del nou CAP de Vila-seca. El magistrat afirma que els intents entre les constructores COMSA i Teyco -totes dues propietat de Jordi Sumarroca- i BBAT per tal d'influir sobre funcionaris del CatSalut "semblen insuportables des d'un punt de vista ètic, i caldrà investigar si ho són també des del punt de vista legal".

Es dóna el cas, a més, que l'empresa Teyco i Jordi Sumarroca estan sent investigats pel jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell dins del presumpte cas de corrupció a l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragonès), per diversos delictes contra l'administració pública.

 

El jutge imputa la dona de Jorge Batesteza, administradora de BBATS

Dins d'aquesta mateixa peça separada número 8, el magistrat ha acordat citar a declarar com a imputada a Sílvia Barberà Correia -la dona de l'arquitecte Batesteza-, ja que considera que també era partícip dels fets donada la seva condició d'administradora de l'empresa BBATS. En el cas de Barberà, el jutge l'imputa els presumptes delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat documental i blanqueig de capitals.

D'altra banda, cal recordar que Batesteza també està imputat en una altra de les branques del cas Innova pel cobrament de 387.000 euros per part de l'Ajuntament de Reus, per presumptes treballs d'assessorament en les obres de construcció de l'Hospital de Sant Joan de Reus, que no haurien estat degudament justificats. En aquest cas també es mantenen imputats els exalts càrrecs de la sanitat catalana Josep Prat i Carles Manté.

Comentarios
Multimedia Diari