Front comú per mantenir l’essència d’un petit poble abandonat

Els veïns debaten sobre el futur del nucli de Castelló perquè emergeixi com a reclam turístic

28 enero 2018 17:22 | Actualizado a 28 enero 2018 17:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El nucli de Castelló va quedar despoblat als anys cinquanta del segle passat. En marxar els últims habitants va començar el seu declivi. Un deteriorament que es va accentuar fins a finals del segle XX. Però va ser llavors quan va néixer l’Associació Masia de Castelló, amb l’objectiu de recuperar aquest petit poble i mantenir la seva essència. Avui dia encara conserva l’encant d’una època. I l’entitat, ja plenament consolidada, treballa per mantenir l’harmonia rústica i els aires del passat d’aquest petit racó del Baix Camp. Un aspecte que recordaria als pobles de la baixa edat mitjana.

Ara són els propis veïns del municipi –i també d’altres poblacions de la zona– els qui poden dir-hi la seva. Tot plegat va prenent forma de la mà d’Alba Font Barnet, alumna de quart curs del Grau de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb la col·laboració i supervisió del doctor Sergi Saladié, geògraf i professor associat a la URV, que actua com a tutor de les pràctiques extracurriculars. La jove estudiant està al capdavant d’un projecte per recollir idees. Perquè la ciutadania faci les seves propostes sobre com vol que sigui el nucli. «S’estan començant a plasmar les primeres idees. Es tracta de saber quin futur vol la gent per a Castelló», explica la jove, que des del mes d’octubre impulsa uns tallers participatius oberts als veïns i on es debat precisament sobre aquesta qüestió.

En el seu dia, molts propietaris van donar les seves cases, o cedir, a l’associació. D’altres, continuen sent de propietat privada però també han de mantenir l’essència rústica. «Sobretot, a més, han de ser segures i conservar l’essència amb l’entorn», afirma Font.

Després dels tres tallers participatius, la jove estudiant ha fet un informe base que recull les propostes dels veïns per les cases i els carrers del petit nucli deshabitat. Ha de servir com a punt de partida perquè algun arquitecte o equip multidisciplinar elabori el pla urbanístic pertinent, afirma l’estudiant. Aquest seria, doncs, el proper pas. 

Ara, a Castelló, hi ha una única casa habitada. El POUM de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant no permet que s’hi pugui viure. Però va ser aprovat el 2014, així que no afecta els seus únics residents, que hi vivien ja abans. Tenen una llicència especial que regula el seu cas. Però és puntual. «La idea és que el nucli tingui un ús emmarcat en l’àmbit turístic, recreatiu i amb un marcat caràcter cultural», explica Alba Font. De fet, ja fa temps que el petit poble camina cap a aquesta direcció. I ho fa de la mà d’iniciatives com el Pessebre dels Estels, la Nit Lírica o la Rústic Festa.

«El projecte va més enllà de les cases. La idea és empedrar els carrers, instal·lar enllumenat públic –que sigui sostenible, sobretot tenint en compte que és un nucli deshabiltat– i donar-li un ús turístic i recreatiu. I totes les propostes són modestes», remarca l’estudiant, entusiasmada amb la iniciativa. Ja estan posant fil a l’agulla al projecte. I ella confessa que se n’ha enamorat. De fet, assegura que, quan acabi les pràctiques, seguirà vinculada al desenvolupament i la repoblació del petit nucli de Castelló.

Comentarios
Multimedia Diari