Glamurosa inauguració del FIC-CAT a Roda de Berà

L’estrena, ‘Barcelona 1714’. Dissabte va arrencar el Festival Internacional de Cinema en Català, que exhibeix 80 produccions al llarg de la setmana

10 junio 2019 18:00 | Actualizado a 11 junio 2019 19:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La catifa vermella ha fet entrar per la porta gran el Festival Internacional de Cinema en Català, Costa Daurada (FIC-CAT) de Roda de Berà, d’aquest 2019, en la seva 12a edició, que enguany té com a eix vertebrador la direcció de fotografia.

El glamur cinèfil es va desfermar dissabte passat a la nit, i ja entrada la matinada d’ahir diumenge, amb una estrena de luxe: el llargmetratge Barcelona 1714, d’Anna Bofarull. El director del festival, el rodenc Antonio Barrero, va manifestar la seva complaença: «gràcies per portar aquí aquesta pel·lícula, feta a Tarragona i amb molts tarragonins».

Espectacular l’arribada de molts dels actors i actrius d’aquest film produït per KaBoGa, amb la participació de Televisió de Catalunya (TVC), a la plaça dels Pins. Ho van fer muntats en un dels automòbils d’època, de la col·lecció de Ramon Magriñá, conduït per ell mateix, rebuts per l’eixordadora salva dels Miquelets de Catalunya.

La sala del teatre del Casino de Roda de Berà, plena com mai, en una edició «que ha superat l’anterior, quan semblava haver tocat sostre», va significar Sònia Camí, la presentadora. «Content de debò amb l’alta concurrència, per a veure el bo i millor del cinema en català; no podíem començar amb més bon peu», va afirmar un exultant Antonio Barrero.

Esperada estrena

L’esperada estrena en exclusiva de la ficció històrica Barcelona 1714, en el primer feedback del públic, és el producte de cinema rodat en català, en la seva totalitat, amb un plató de croma, al Camp de Tarragona. Ha suposat tot un repte amb un final feliç, trasncorreguts sis anys, «després de quatre llargs i feixucs anys de postproducció», va manifestar amb satisfacció la directora Anna M. Bofarull. Les previsions apunten que el film arribarà a les sales comercials de cinema l’11 de setembre coincidint amb la Diada de Catalunya.

Basada en el setge de Barcelona, Barcelona 1714 explica la història d’Agnès -personatge encarnat per l’actriu Alba Brunet-, una jove que intenta sobreviure «farta de viure en una ciutat en guerra», deia Bofarull la directora, abans de la projecció. L’Agnès no pot entendre l’actitud del Jan (Bernat Quintana) -l’home a qui estima-, un jove oficial dedicat en cos i ànima a la defensa de la seva terra, reticent a abandonar la causa.

Abans de la projecció, a l’escenari del Fic-Cat, va anar pujant l’equip que ha fet possible Barcelona 1714, ovacionat per un públic entregat. Els responsables de vestuari, supervisor, efectes especials, muntatge, disseny de so, producció, efectes especials... Els protagonistes, Alba Brunet i Bernat Quintana, tots dos delerosos per visionar l’estrena «d’aquest film amb un procés especial amb croma».

Altres actors, dels molts que han intervingut a la pel·lícula, també van pujar a l’escenari per rebre els aplaudiments, com Mercè Rovira, Miquel Sitjar, Juanjo Puigcorbé, Oriol Grau, Enric Alés, Toni Albà, Miquel Iglesias i Roger Dalmases. Per la seva part la directora, Anna M. Bofarull, va voler dedicar, visiblement emocionada, «la nit d’avui a Xavi Zaragoza, l’ajudant de direcció, que fa poc que ens ha deixat».

També, abans de la projecció d’aquesta pel·lícula inaugural del certamen, fora de concurs, es va retre homenatge a TVC pel fet de ser «un model de televisió pública de qualitat amb una programació generalista per a tots els públics i amb una aposta per la producció pròpia i el desenvolupament de la cultura i la llengua catalanes».

Va recollir la distinció Vicent Sanchis, director de la cadena de televisió, de mans d’Antonio Barrero. Sanchis va lamentar que, segons ell, «TVC està sent atacada, sense pietat, tant per la dreta com per l’esquerra, i algú hauria de dir prou». Per altra banda es mostrà contrariat perquè des de la cadena no es puguin destinar més recursos a les coproduccions.

Comentarios
Multimedia Diari