Guardians energètics a Cambrils

Els nens i nenes que cursen quart de primària de quatre escoles de la ciutat aprenen a estalviar energia amb els tallers de la Diputació. Aquestes sessions formatives van dirigides a més de 250 alumnes

19 mayo 2017 16:02 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un total de 258 alumnes de deu grups de quart de primària de Cambrils treballaran la importància d’estalviar energia i de reduir-ne el malbaratament gràcies als tallers que porten per títol ‘Guardians energètics’ de la Diputació de Tarragona, que ha sol·licitat l’Ajuntament pels centres educatius del municipi.

Els tallers formatius i pedagògics, que s’han gestionat des de l’Oficina d’Inclusió Social de l’Ajuntament cambrilenc, s’han portat a terme de dimarts a dijous d’aquesta setmana a les escoles Joan Ardèvol, Cambrils, Guillem Fortuny i Cardenal Vidal i Barraquer.

La Diputació de Tarragona ofereix aquests tallers pedagògics als centres educatius dels municipis adherits al Pacte d’alcaldes i alcaldesses pel canvi climàtic i es realitza en el marc de la Setmana Europea per a l’Energia Sostenible.

En el cas de Cambrils, l’activitat pedagògica s’emmarca en la línia estratègica d’eficiència energètica del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible de l’Ajuntament de Cambrils, un document per reduir les emissions contaminants a la ciutat i convertir-la en més eficient i sostenible en els pròxims anys.

L’objectiu és aconseguir un canvi d’hàbits energètics en l’àmbit domèstic i convertir els nens i nenes en «guardians energètics» de casa seva i protagonistes del guany econòmic que fan els seus pares en estalviar diners.

Per aconseguir-ho, se’ls forma en la importància de fer un ús responsable de l’energia en les accions quotidianes i se’ls explica les conseqüències que pot tenir el malbaratament d’energia en tots els aspectes quotidians.

Amb totes aquestes accions es pretén impulsar un canvi d’actituds i hàbits en els participants respecte al consum d’energia. Gràcies a aquesta activitat pedagògica que impulsa la Diputació, els nens i nenes aprenen com estalviar energia en l’àmbit domèstic, amb els sistemes de climatització i d’il·luminació, i amb els endolls i carregadors, entre altres. A més, també se’ls informa de la importància de l’ús de l’energia renovable.

Metodologia

La metodologia és una introducció de deu minuts teòrica i la resta més pràctica i dinàmica per capacitar l’alumnat per entendre, opinar i prendre decisions sobre els aspectes de l’entorn amb què interacciona.

Amb aquest objectiu, es crearà un espai on els alumnes, en petits grups, tindran representades dues opcions d’una mateixa situació quotidiana. Tot seguit, hauran d’identificar els usos eficients d’energia i els que produeixen un malbaratament i hauran de decidir quina de les dues opcions que se’ls proposa és la que comporta un estalvi d’energia. Per petits grups explicaran el seu cas a la resta de la classe i destacaran l’opció que més estalvi d’energia suposa.

Per facilitar la dinàmica, es repartirà una fitxa per a cada grup on hauran d’apuntar quina opció trien com a estalvi d’energia, el perquè han triat aquesta opció i quines altres mesures d’estalvi se’ls ocorren. La celebració d’aquests tallers a Cambrils aquesta setmana han estat un èxit.

Comentarios
Multimedia Diari