Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

"He fet un vídeo sobre ciència a l’estil de la sèrie ‘Cosmos’"

Andreu Faro ha estat premiat al concurs ‘Explícame la Ciencia’. El certamen, d’àmbit estatal, uneix la investigació i el periodisme. Ara, Faro podrà gravar un audiovisual sobre investigació científica amb la productora Betevé

Mònica Just

Whatsapp
Andreu Faro, en una captura de l’audiovisual. FOTO: Cedida

Andreu Faro, en una captura de l’audiovisual. FOTO: Cedida

Andreu Faro té 15 anys. Estudia quart d’ESO a l’Institut Vila-seca. És un apassionat de la química. Però també l’atreu el món audiovisual. Ha guanyat la segona edició del concurs Explícame la Ciencia organitzat per la Fundació la Caixa i Cosmocaixa en la categoria de tercer i quart d’ESO. Competia amb alumnes d’arreu de l’Estat. Ara se li obren noves portes. I té clar que no pot deixar perdre les oportunitats.

Guanyador d’un concurs on competien estudiants de tot l’Estat... Com es fa això?
Tampoc em vaig plantejar res en concret. Jo hi vaig participar perquè m’agradava la idea, i ja està. Vaig veure uns vídeos d’altres concursants i la veritat és que estaven molt bé. Però quan vam decidir fer l’audiovisual, ens ho vam rumiar molt i, en el nostre cas, vam voler fer-ho a l’estil d’una sèrie de televisió que es diu Cosmos. Després de tota la feina feta, em va agradar molt com va quedar.

Tant com per ser-ne el guanyador?
Estava satisfet i content del resultat, però d’aquí a guanyar... Això ja són palabras mayores. Sempre és una bona sorpresa.

Com va començar tot?
Va ser ‘culpa’ del meu professor de química. Em va proposar presentar-me al concurs i em va semblar genial provar-ho. Vam anar investigant i, a poc a poc, em vaig endinsar en aquest món. Hi vam començar a treballar a principis de desembre, pels voltants del pont de la Puríssima.

Tot plegat, amb una notícia sobre l’hidrogen com a combustible de futur... 
Ens vam posar en contacte amb l’ICIQ, l’Institut Català de Recerca Química, a Tarragona. Vam anar-hi de visita, a fer un primer contacte. Una de les branques que estan investigant tracta sobre l’electròlisi per obtenir hidrogen. Em va interessar moltíssim. Em va agradar des del primer moment i vam començar a treballar amb ells, amb la Marta Blasco. És un grup de recerca de prestigi, que ha publicat fins i tot a la prestigiosa revista científica Nature Chemistry. Ens vam estar enviant correus i treballant de manera conjunta.

Estaves familiaritzat amb aquest àmbit, abans d’iniciar el treball?
No, el vaig descobrir allà. I em va sorprendre gratament. No tenia ni idea que en aquest camp anéssim tan avançats. Vaig veure el dispositiu que utilitzen per millorar el procés de l’electròlisi. Ara he pogut conèixer una mica aquest món. I vaig redactar un informe.

I el premi?
Dijous vinent aniré a Barcelona a parlar amb l’empresa La mandarina de Newton, coordinadora del projecte, perquè gravaré un audiovisual, una notícia periodística, amb la productora Betevé. Serà sobre investigació científica, amb un centre de recerca.

En tens ganes?
Moltes. Perquè podré treballar amb professionals del sector. Tot i que no sé exactament què hauré de fer ni sobre què anirà.

Això és anar a l’aventura...
I tant! Té pinta que serà una bona experiència. 

Què en diu la gent del vídeo que vas gravar per a ‘Explícame la Ciencia’?
Va corrent per les xarxes socials. S’ha anat difonent i hi ha molta gent que em felicita.

Haurà servit per endinsar-te una mica al món de la química... I del periodisme.
Sí. I en aquest projecte podia mesclar les dues coses. Ha estat una oportunitat.

Després d’aquesta experiència... què?
Intentaré endinsar-me en noves vivències científiques. M’apuntaré al programa Joves i Ciència, per exemple. En tinc moltes ganes.

En un futur, Andreu Faro vol ser científic?
Encara no ho tinc clar. És bo tenir coneixement de tot. M’interessa molt el món de la química i de la ciència, descobrir com es millora amb els descobriments... L’univers també és apassionant. I el món audiovisual. De fet, vaig participar en un concurs de curtmetratges, amb companys de Batxillerat, amb La música del silenci, sobre un mut que es torna sord i s’ha d’adaptar a la nova realitat. De moment, però, estic més entre la tecnologia i la química.

Temas

Comentarios

Lea También