Històries d’un segle de la gent del Baix Gaià

Reportatge. El nou llibre d’en Jordi Suñé es centra en l’evolució, tant social com tecnològica, durant més de 100 anys dels habitants dels 11 municipis de la comarca

02 diciembre 2018 17:55 | Actualizado a 05 marzo 2019 18:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Baix Gaià al segle XX és el nou llibre de Jordi Suñé, que es dedica a publicar llibres sobre «temes que l’apassionen» en el seu temps lliure. En aquesta ocasió, el hobby d’aquest mestre de música i antropòleg de Torredembarra l’ha portat a documentar-se durant més de 10 anys sobre el Baix Gaià durant el segle XX i com aquest ha anat desenvolupant-se amb els anys. 

L’obra explica com la història dels 11 municipis que conformen el Baix Gaià -Catllar, Renau, Vespella de Gaià, Salomó, La Nou de Gaià, La Riera de Gaià, La Pobla de Montornès, Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Berà- s’accelera d’una manera intensa, sobretot a partir dels anys 50 i 60. El llibre està dividit per terços: el primer fins a la Guerra Civil, el segon se centra en el Franquisme i el darrer en el terç del segle XX.

Conèixer el Baix Gaià
Jordi Suñé ha dedicat molts anys a la recollida de materials per tal de dur a terme aquest llibre i ha recollit el testimoni de moltes persones que porten vivint a algun dels municipis durant molt de temps. «He parlat molt amb la gent gran dels pobles perquè a cada municipi hi ha una persona que és la memòria viva del poble», destaca l’autor. Primer, Suñé parlava amb les persones i recollia testimonis; i, després,

confirmava la informació en diferents arxius i bibliografia. «La gent m’explicava la història sense noms concrets i després jo els trobava en un retall en un diari, per exemple; he pogut posar molts noms i cognoms i dates a les coses de les quals em parlaven», explica el mestre de música.

«Nosaltres estem ubicats entre Tarragona i Barcelona; si no tenim un nom com a Baix Gaià, no existim»
Jordi Suñé
Autor

El Baix Gaià al segle XX exposa personatges desconeguts del territori o que només es coneixen en el seu municipi de procedència. Per exemple, el jove Pau Solé, que és conegut al Catllar perquè té la plaça on és la Cooperativa Agrícola té el seu nom. Solé era un noi que l’any 1200 van assassinar al Catllar i l’assassí del qual va quedar impune de delicte. La seva història pot ser coneguda en el municipi, però és desconegut, fins i tot pels habitants del mateix poble, que al lloc on va morir es va plantar una creu i encara resta amagada al mateix lloc.

L’objectiu principal que el va impulsar a escriure el llibre va ser perquè volia donar a conèixer el Baix Gaià «a la gent que viu aquí, a la gent de fora i a la gent nouvinguda que fa poc temps que viu en algun dels 11 municipis», destaca Suñé. Conèixer el municipi on vius i aquells que estan al costat permet crear una arrel més profunda amb el poble; crea comunitat i, per això, Jordi Suñé va voler tirar cap endavant el projecte i arribar fins a la seva publicació.

L’autor explica que la seva obra pot generar un debat sobre què és el Baix Gaià perquè «no és una comarca natural administrativa però s’estan creant sinergies d’entitats i empreses entre els municipis del Baix Gaià», explica l’autor. I afegeix: «Nosaltres estem entre dos grans nuclis com són Barcelona i Tarragona; si no tens un nom, no existeixes». Per això, Suñé explica que aquest llibre «pot ser un granet de sorra per crear consciència de territori i per veure que hi ha la necessitat de crear la marca del Baix Gaià».

Mestre de música
Jordi Suñé és torrenc i, actualment, és mestre de música a l’Escola Molí de Vent del municipi. Fa 15 anys que publica llibres sobre diversos temes, tal com el mateix autor explica, cap de les seves obres té cap mena de relació amb les anteriors. Per exemple, ha publicat l’obra El riu de les dones, que se centra en converses amb dones del Parc Natural de l’Alt Pirineu; i també una obra de col·lecció sobre la figura de Miquel Mestre Avinyó.
 

«A cadascun dels diversos municipis hi ha una persona gran que és la memòria viva del poble 
on viu»
Jordi Suñé
Autor

Veient les diferents temàtiques dels seus llibres, l’autor assegura: «Sempre m’ha agradat conèixer-ho tot i cada un dels meus llibres se centren en un tema que m’apassiona pel motiu que sigui». I afegeix: «Escriure una obra és una oportunitat per tal de crear coneixement i per poder descobrir coses de manera profunda i lenta».
 

Presentacions del llibre
El llibre El Baix Gaià al segle XX de Jordi Suñé està duent a terme un tour pels 11 municipis que conformen el Baix Gaià. De moment, ha passat per Altafulla –on es va dur a terme la presentació oficial- i per Torredembarra. La pròxima presentació serà el 14 de desembre a El Callar i després hi haurà una altra per Nadal a Roda de Berà. 
La idea és que el tour passi pels 11 municipis fins al dia de Sant Jordi i que, durant aquestes presentacions, es puguin superar els 500 llibres venuts. Suñé ho veu amb bons ulls, assegurant que «el llibre s’està venent bé i que estarem pels 100 exemplars venuts en l’actualitat».

Comentarios
Multimedia Diari