Homenatge a Pau Casals als Estats Units

Amb motiu del 50 aniversari del discurs del músic a la seu de Nacions Unides

Diari de Tarragona

Whatsapp
Pau Casals. FOTO: FUNDACIO PAU CASALS

Pau Casals. FOTO: FUNDACIO PAU CASALS

Noticias relacionadas:

- 50 años del himno mundial de la paz

- El viaje de Casals a Estados Unidos. VIDEO

- Entrega de la medalla de paz.  VIDEO

La Delegació del Govern als EUA va retre homenatge  al violoncelista Pau Casals en el 50è aniversari del seu discurs a les Nacions Unides on va clamar per la pau al món i reivindicar la catalanitat.

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina va destacar  que «la visió i la lluita» del compositor per la pau i la democràcia «connecta» amb l’agenda del Govern i que «només amb més democràcia es pot resoldre el conflicte polític» amb Espanya. 

La vídua del músic, Marta Casals, opina que Pau Casals viuria avui amb «incertesa» la situació política per la irrupció arreu d’ideologies «equivocades». 

La vídua de Pau Casals amb la consellera d'Acció Exterior

L’efemèride coincideix també amb el 60 aniversari del concert que Casals va oferir a la Casa Blanca, convidat pel president John F. Kennedy.

Pau Casals recibido por Kennedy. FOTO: FUNDACIO PAU CASALS

Durant l’acte d’homenatge, el violoncel·lista Amit Peled ha ofert un concert amb el violoncel del mateix Pau Casals, un Goffriller de 1733.

Aquest era un dels concerts d’homenatge que va programar el Govern per homenatjar enguany el músic a Barcelona, Ginebra, Girona, i ara també a Washington i a Ciutat de Mèxic.

Casals va tocar a la seu de Nacions Unides.

Més enllà del seu discurs a les Nacions Unides, Pau Casals va ser nominat al Premi Nobel de la Pau i guardonat amb la Medalla Presidencial de la Llibertat dels Estats Units i amb la Medalla de la Pau de les Nacions Unides.

Incertesa

«Avui estaria content per les coses que s’han arreglat, però molt amoïnat pel que no està tant be. El món, desgraciadament, no triga gaire en tornar a la incertesa i a les ideologies equivocades», va dir la vídua de Casals, Marta Casals, durant els actes d’homenatge als EUA.

Marta Casals.

La consellera Alsina ha recordat «l’excepció» que va fer Pau Casals el 13 de novembre de 1961 acceptant la invitació del president John F. Kennedy de tocar a la Casa Blanca, després de molt temps en silenci: «Veia en Kennedy un president que lluita i posa en valor els valors de la llibertat i la democràcia».

A l’acte també hi han participat el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, el delegat del Govern als EUA, Isidre Sala, i Edward Lengel, antic historiador en cap de la White House Historical Association.

Temas

Comentarios

Lea También