Investiguen l'Ajuntament d'El Vendrell per possible corrupció en la gestió de l'aigua

Diversos veïns han denunciat el cobrament pressumptament il.legal de 5 milions d'euros per obres realitzades per explotar dos pous d'aigua no autoritzats per abastir d'aigua a 886 veïns

19 mayo 2017 20:21 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El jutjat d’instrucció número 8 del Vendrell ha obert diligències per presumptes irregularitats en la gestió de l’aigua a les urbanitzacions Mas Borràs i Mas Astor de la capital del Baix Penedès, segons han confirmat a l’ACN fonts judicials. El jutjat analitza la documentació aportada per un particular que va denunciar els fets a la fiscalia i estudia si cita algú a declarar com a testimoni o investigat. Segons la denúncia veïnal, l’empresa mixta municipal d’aigües Tomoví i les juntes de compensació estarien explotant il·legalment dos pous d’aigua no autoritzats per donar subministrament a 866 famílies. A més, el document afirma que, segons l’Agència Catalana de l’Aigua, els pous no estan legalitzats i l’aigua s’extreu d’un aqüífer protegit.

Segons la denúncia, Hisenda va confirmar que la junta de compensació de Mas Borràs no disposava d’alta fiscal i que mai no havia liquidat l’IVA de les seves factures. El particular sosté que l’entitat hauria defraudat l’IVA de les factures emeses d’aigua per un import que podria superar els 150.000 euros, ja que porta més de 10 anys facturant l’aigua a prop de 500 veïns, i que a més hauria defraudat l’IVA de les derrames o quotes d’urbanització per un import que podria superar els 1,6 MEUR, segons el document, atès que l’ens hauria recaptat en els últims anys prop de 10 MEUR.

La denúncia assenyala als presidents de les juntes de compensació de Mas Borràs i Mas Astor i als membres del seu consells rectors, incloent-hi l’exregidora d’Urbanisme de l’Ajuntament del Vendrell, Laia Gomis (PSC); als presidents i a les juntes directives de les dues associacions de veïns; a l’empresa Aigües de Tomoví, incloent-hi el seu president, l’exregidor d’Aigües, Jaume Escarré, el gerent, l’Ajuntament del Vendrell -propietari del 51% de l’accionariat- i Aqualia FCC -en possessió del 49%-; a un arquitecte i a un advocat que van redactar els projectes de reparcel·lació i pels quals van cobrar més de mig milió d’euros, segons el denunciant.

El denunciant afirma que les junts de compensació funcionen com si fossin una companyia d’aigües, contractant i facturant el subministrament d’aigua a les 866 famílies que viuen a ambdues urbanitzacions “amb la cooperació necessària” d’Aigües de Tomoví. Una aigua, afegeix, que no seria potable i que s’extreu il·legalment d’un aqüífer protegit mitjançant dos pous no autoritzats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i sense el consentiment del propietari de la finca on s’ubiquen.

Aquest particular sosté que a la urbanització de Mas Astor és l’empresa mixta municipal d’aigües que factura el subministrament, però les juntes de compensació “s’atribueixen un dret d’ús o d’aprofitament que no tenen”. En concret, afirma que s’exploten dos dipòsits d’aigua, un d’ells amb capacitat per emmagatzemar un milió de litres, sense el consentiment del titular del titular dels terrenys.

Comentarios
Multimedia Diari