L'Ajuntament d'Altafulla para 'trampes' per captar sorra a la platja

Aquest sistema minimitza l’acció del vent per aconseguir l’acumulació de sorra i facilitar la recreació dunar

24 enero 2021 18:00 | Actualizado a 24 enero 2021 18:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En qüestió d’un parell de dies, dimecres i dijous passat, la brigada municipal d’Altafulla va ultimar la col·locació fins a un total de vuit de les anomenades ‘trampes’ a la platja del municipi que tenen com a objectiu la captació sedimentària, al tram final del passeig marítim Botigues de Mar, un dels punts tradicionalment més deficitaris de sorra.

Aquesta actuació s’emmarca dins del Pla de gestió de la platja d’Altafulla que es va presentar el març de l’any passat, quan l’esclat de la pandèmia de la Covid-19.

El nou pla de gestió, planificació i recuperació del sistema de platja, accessos i entorns, d’Altafulla ha estat elaborat per la consultoria ambiental Qu4tre, amb el geògraf i geòleg Francesc Xavier Roig, al capdavant.

L’escomesa ha consistit en la instal·lació d’una mena de pantalles de canyís, sis de les quals tenen una llargada de cinc metres i les vuit restants de deu, amb una altura de 80 centímetres cadascuna. Aquestes trampes seran retirades amb l’arribada de la temporada turística i guardades per a ser restuïdes un de cara l’hivern.

Segons ha manifestat Alba Muntadas, coalcaldessa i regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, «aquestes trampes minimitzen l’acció del vent, amb la qual cosa s’aconsegueix l’acumulació de sorra i facilita la recreació dunar».

A banda de retenir la sorra, aquests sistemes tenen la funció de colonitzar la vegetació autòctona de platja-duna, per reforçar el dipòsit sorrenc de la part que se situa entre el final del passeig de Botigues de Mar i el Club Marítim, «que és la zona sud de la línia de platja i evitarà el transvàs de l’arena cap a la roca de Gaià», subratlla Muntadas.

L’objectiu a llarg termini, és el reforç i la recuperació del sistema sedimentari i la seva continuïtat cap al sector del Vinyet, que és el reservori que ha de permetre el trasllat de sorra cap al sector de Botigues de Mar en el període estival.

El tècnic ambiental, Ton Aymemí, ha assegurat que «qualsevol acció que ens permeti fixar o retenir sorra és positiva, tenint en compte que la zona central del passeig Botigues de Mar és el tram més urbà i la platja no té flexibilitat quant al moviment de sorra»; per tant aquesta és un espai on sempre s’haurà de dipositar arena perquè a l’estiu hi hagi sorra.

Una altra actuació

Un altre de les actuacions immediates és la que duran a terme els alumnes de vivers i jardins del Pla de Transició al Treball (PTT) d’Altafulla, consistent en retirar els pals i cordes del abalisament de davant el parc de Voramar, punt que s’ha beneficiat de l’acumulació de sorra, pels efectes dels darrers temporals de mar. Segons ha fet públic la Diputació, l’ens supramunicipal ha atorgat un premi de 5.000 euros a l’Ajuntament d’Altafulla, precisament per l’acció mediambiental realitzada al Parc de Voramar, inclosa del Pla de gestió de la platja del municipi.

Comentarios
Multimedia Diari