L’Ajuntament de Vandellòs i Arola Editors publiquen un llibre sobre la Guerra Civil

L’obra, que es presentarà aquest divendres 13 d’abril, inclou l’inventari de totes les restes d’aquest període

11 abril 2018 11:04 | Actualizado a 15 mayo 2018 15:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El proper divendres, 13 d’abril, a les 19 h, es presentarà el llibre La Guerra Civil al Coll de Balaguer 1936-1939 a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant. L’acte anirà a càrrec dels autors d’aquesta obra, editada per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i per Arola Editors: Adrián Cabezas (que l’ha coordinada), Joel Ametlla, Jordi Solé i Alfons Tejero.

L’obra recull d’una manera divulgativa el resultat del Pla especial de protecció de les restes de la Guerra Civil del coll de Balaguer, un treball complet d’inventari de totes les restes d’aquest període a  banda i banda del coll, que l’Ajuntament va encarregar al Grup de Recerca i Investigació dels Espais de la Guerra Civil (GRIEGC) i que va ser presentat l’any 2015.

Aquest estudi ha permès no només documentar i preservar el patrimoni, sinó iniciar les tasques de catalogació dels diferents tipus de restes: fortificacions, trinxeres, nius de metralladora, polvorins, refugis, etc. i, tan important com aquesta tasca, fer-ne difusió i dur a terme visites per a aportar coneixement i identitat a la nostra ciutadania. I, sobretot, ha permès no caure en l’oblit i recuperar la memòria d’aquest conflicte bèl·lic en tota l’amplitud”, segons explica l’alcalde, Alfons Garcia, al pròleg del llibre.

En el capítol d’agraïments, els autors de l’obra, remarquen: Aquest conjunt fortificat té un alt valor, ja que representa un dels vestigis més grans que encara es conserven a Catalunya, amb més de cinc-cents elements, equiparant-se fins i tot a conjunts fortificats molt més coneguts, com són els de la zona del riu Ebre. Per aquest motiu, aquestes fortificacions no poden quedar en l’oblit, i d’una manera o d’altra s’ha d’intentar recuperar tot aquest ric i extens patrimoni, així com donar-lo a conèixer a les futures generacions”.

 

 

La publicació, promoguda per la Regidoria de Cultura i pel Consell editorial municipal, també inclou una introducció històrica al coll de Balaguer; i una altra part dedicada al fet històric de la Guerra civil de 1936-38 a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i als bombardejos aeris que va patir la població civil.

Tot aquest contingut s’acompanya d’imatges en color, plànols i mapes per facilitar-ne la comprensió i la identificació dels principals elements fortificats.

Les persones interessades a adquirir aquesta obra ho podran fer a les biblioteques municipals i a llibreries.

Comentarios
Multimedia Diari