Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L'Associació Musical Pau Casals diposita el seu fons documental a l'Arxiu del Baix Penedès

Abarca documentació de 1968 a 2006

Diari de Tarragona

Whatsapp
Un moment de la signatura de la cessió.

Un moment de la signatura de la cessió.

L’Associació Musical Pau Casals ha cedit a la Generalitat de Catalunya la seva documentació per tal que sigui dipositada a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. L’objectiu és inventariar-la, conservar-la i fer-la accessible als investigadors. L’associació es reserva els drets d’explotació. 

La documentació, objecte de cessió, abraça de 1968 a 2006 i ocupa 3 metres lineals. Els documents conservats mostren nombroses activitats que l’associació ha organitzat al llarg dels anys per difondre la música i la figura del mestre. 

Els documents permeten conèixer com va sorgir la iniciativa de constituir-se en associació poc temps abans de la mort del mestre, la comunicació amb Pau Casals i després amb la seva vídua Marta Montañez, i la seva activitat cultural com, per exemple, l’encàrrec a Apel·les Fenosa del monument dedicat a Pau Casals. 

el monumento de Fenosa


L’escultor va construir en guix el monument al local de l’empresa Vídua Llansà al carrer Santa Anna del Vendrell i al febrer de 1979 es va traslladar a la foneria de Ramon Vilà de Valls. El monument fou inaugurat el 1982 a l’avinguda Pau Casals de Barcelona.

1.000 imatges
Entre la documentació destaca la col·lecció de fotografies, amb gairebé mil imatges en suport paper i uns dos-cents negatius. Mostren l’arribada de les despulles del mestre al Vendrell el 10 de novembre de 1979, la construcció de l’Auditori Pau Casals de Sant Salvador, obra de l’arquitecte Jordi Bonet, el 1980, l’acte inaugural de l’auditori el 6 de juny de 1981 o la construcció de la plaça Joan Sebastian Bach al costat de l’auditori i la inauguració de l’escultura dedicada a Casals de Josep Maria Subirachs el 30 de juny de 1984.

L’associació va ser fundada l’11 d’abril de 1973, en una reunió constitutiva al local social de la Lira Vendrellenca,  per Josep Altet –que va ser president durant deu anys–, Salvador Mañé, Josep Esteve i Lluís Martorell i un grup de vendrellencs entusiastes per promoure la música i la figura de Pau Casals.

La directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, Nativitat Castejón, explica que aquesta cessió permet reconstruir la història de l’associació i recuperar més documentació dels primers anys.

Temas

Comentarios

Lea También