L’Escolania de Montserrat oferirà un concert a Cambrils

Cantaran a l’ermita de la Mare de Déu del Camí el 3 d’octubre, coincidint amb el 150è aniversari del naixement del Cardenal Vidal i Barraquer

02 agosto 2018 16:45 | Actualizado a 03 agosto 2018 12:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Escolania de Montserrat oferirà un concert extraordinari el proper 3 d’octubre a l’ermita de la Mare de Déu del Camí de Cambrils per commemorar el 150è aniversari del naixement del Cardenal Vidal i Barraquer. L’acte forma part del programa de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, organitzat per l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, que ha aportat 30.000 euros.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el Comissionat de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, Josep Maria Panicello, han presentat els actes centrals de l’any dedicat a aquest fill il·lustre de Cambrils, acompanyats del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Josep Lluís Abella.

L’Any Cardenal Vidal i Barraquer commemora que aquest 2018 es compleixen els 150 anys de naixement a Cambrils (3 d’octubre) i els 75 anys de la seva mort a Friburg (Suïssa) (13 de setembre). A més, aquest any i el 2019 també se celebren aniversaris d’altres dates significatives, com els 40 anys del retorn de les seves despulles o els 100 anys del seu nomenament com a Arquebisbe de Tarragona pel Papa Benet XV, entre molts d’altres.

Acte central

El concert de l’Escolania de Montserrat del 3 d’octubre serà l’acte central de  l’Any Vidal i Barraquer, coincidint amb el dia exacte que farà 150 anys del naixement del cardenal. L’actuació, que tindrà lloc al Santuari de la Mare de Déu del Camí de Cambrils, començarà a les 19:30 hores amb una conferència del pare Josep Massot i Muntaner, premi d’Honor de les Lletres Catalanes, autor de la reedició del llibre Vidal i Barraquer, cardenal de la pau escrit per Mossèn Ramon Muntanyola, i director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. En acabar, a les 20:15 hores, començarà el concert extraordinari de l’Escolania, formada per més de 50 nois de 9 a 14 anys.

L’Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d’Europa. Ja en el segle XIII, apareix en el Monestir benedictí i Santuari marià de Montserrat un petit grup de nois que, per mitjà de la pràctica del cant i de diversos instruments musicals, estan al servei d’aquest lloc tan singular.

Va ser sota la direcció i llarg mestratge (1953-1997) del P. Ireneu Segarra, que l’Escolania va internacionalitzar-se enregistrant nombrosos discs i començant a participar en festivals o fent gires de concerts a molts països. Els darrers anys, l’Escolania ha fet nombroses gires de concerts a l’estranger: a Estats Units, Xina, Itàlia, Alemanya, Rússia, Hongria, Suïssa, Bèlgica, França i Polònia, a més dels concerts a Catalunya, i ha enregistrat els CDs Música Espiritual Contemporània i In Montibus Sanctis, amb obra coral de Bernat Vivancos.

Programa d’actes

-30 d’agost de 2018, a les 20,00 h. Al Museu d’Història de Cambrils, al Molí de les Tres Eres, inauguració de l’exposició Verdaguer segrestat que restarà oberta fins l’11 de novembre i és una iniciativa de la Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles, amb el suport de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, de la que forma part el Museu d’Història de Cambrils, i que està encapçalada pel Museu d’Història de Catalunya. Folgueroles és el municipi on va néixer el poeta Verdaguer.

-13 de setembre de 2018 a les 20 h. Celebració eucarística en commemoració del 75è aniversari de la mort del cardenal Vidal i Barraquer al Santuari de la Mare de Déu del Camí. Oficiarà el Rector de la Parròquia de Santa Maria, Mn. Ramon Martí Olesti.

-3 d’octubre de 2018, data de commemoració del 150è aniversari del cardenal Vidal i Barraquer i acte central de la celebració:

  • A les 19,30 h. Al Santuari de la Mare de Déu del Camí, conferència del pare Josep Massot i Muntaner. Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, autor de la reedició del llibre Vidal i Barraquer, cardenal de la pau original de Mn. Ramon Muntanyola, Director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat i historiador. El pare Massot és una de les principals autoritats en el coneixement de la vida del cardenal Vidal i Barraquer.
  • A les 20,15 h. Extraordinari concert a càrrec de l’Escolania de Montserrat, formada per més de 40 escolans. És un dels cors més antics d’Europa. Hi ha documents que dates del S. XIV que testimonien la seva existència com institució de caràcter religiós i musical. Han actuat a diferents països.
- 5 d’octubre de 2018, a les 20,00h. Solemne eucaristia en commemoració del bateig del cardenal Vidal i Barraquer, a la Parròquia de Santa Maria de Cambrils, on fou batejat. Presidirà el Sr. Arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol Balcells.

- 17 d’octubre de 2018 a les 17,30 h. A la sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran, conferència inaugural  del curs de les Aules de la Gent Gran en conveni amb la URV, a càrrec del Dr. Francesc Vidal-Barraquer Mayol que tractarà de “Vidal i Barraquer, la família i el poble”.

- 13 de desembre de 2018 a les 19,30h. Projecció del documental “Hereus d’un  cardenal proscrit” dirigit per la periodista Llúcia Oliva de la Esperanza, que assistirà a la mateixa, i realitzat per Germen Coll. El documental fou presentat a Tarragona el 7 de juny d’enguany, ha estat finançat per la Diputació de Tarragona i ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona.

El documental comença amb l’exili a Suïssa del cardenal Vidal i Barraquer per negar-se a donar suport al cop d’estat del dictador Franco i acaba amb el retorn de les despulles del cardenal a Tarragona, un cop mort el dictador. El documental recupera la memòria oral de la resistència al franquisme d’una part de l’Església tarragonina que va contribuir a recuperar la llengua i la cultura catalana.

- 21 de gener de 2019. Homenatge diocesà al cardenal, el dia de Sant Fructuós, a la catedral de Tarragona. Ofrena floral a la tomba del cardenal Vidal i Barraquer per part d’una representació cambrilenca. Homenatge diocesà al cardenal Vidal i Barraquer, amb la celebració eucarística presidida pel Sr. Arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol Balcells.

Comentarios
Multimedia Diari