La Borsa de Treball ha atès més de 15.000 persones a Cambrils

L’Ajuntament fa un balanç positiu dels més de 20 anys de les prestacions municipals d’intermediació i orientació laboral

10 julio 2018 08:40 | Actualizado a 24 julio 2018 12:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’any 1997 l’Ajuntament de Cambrils posava en marxa els serveis de la Borsa de Treball Municipal (BTM) i d’Orientació Educatiu i Professional (SOEP), que van ser pioners al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Ahir, l’alcaldessa, Camí Mendoza, i el regidor d’Ensenyament i Polítiques Actives d’Ocupació, Alejandro García, van fer un balanç molt positiu dels 21 anys d’aquestes prestacions que han ajudat professionalment a molts cambrilencs. A la roda de premsa també hi van ser presents les tècniques Estrella Ros (SOEP) i Merche Durano (BTM).

Mendoza va remarcar l’aposta que es va fer en el seu dia per poder tenir aquests serveis gratuïts que han atès a més de 17.000 persones en tots aquests anys. «Volem que continuïn sent una eina important», va dir.

Per la seva banda, el regidor va destacar el treball en xarxa de tots els serveis vinculats amb l’ensenyament i l’ocupació i va fer un repàs de dades de les atencions realitzades des de la seva creació. 

La Borsa de Treball ha atès més de 15.000 persones demandants d’ocupació i més de 2.000 empreses que sol·licitaven personal. Durant aquests anys, el servei ha gestionat més de 5.000 ofertes de treball i en els darrers deu anys ha asolit més d’un 40% d’inserció laboral. Segons va apuntar, el 2017 el 41,4% de persones ateses van aconseguir feina.

Merche Durano va explicar que la majoria d’ofertes són del sector de serveis, en especial de l’hostaleria i restauració. «Ens demanen perfils de tot tipus», va afirmar la tècnica, que va afegir que el servei es dirigeix a persones majors de 16 anys.

La BTM es nodreix d’una base de dades que es modifica constantment i des de 2009, arran de la posada en funcionamient d’un programa informàtic propi, els usuaris, tant demandants com empreses, poden fer les gestions online. 

Les persones interessades han de fer una entrevista presencial com a primer pas i, posteriorment, han d’actualitzar i renovar la seva candidatura cada tres mesos per poder veure ofertes de treball i inscriure-s’hi. 
81% d’atencions educatives

Per altra banda, el Servei d’Orientació Educatiu i Professional s’ha consolidat com una eina per a aquells joves que tenen inquietuds a l’hora d’orientar els seus estudis o bé, laboralment. Tot i posar-se en funcionament el 1997, el nombre d’usuaris no es va començar a comptabilitzar fins al 2004 i no es pot tenir el nombre exacte de persones ateses. En aquests 14 anys, han passat pel servei 2.145 persones.

El 81% d’atencions han estat educatives, el 22% laboral i la resta sobre homologacions de beques o estudis. També van destacar les xerrades als alumnes de quart d’ESO i segon de batxillerat dels instituts per informar-los de les opcions que tenen quan acaben aquestes  etapes.

S’ha arribat a prop de 6.000 estudiants, que han fet una valoració força satisfactòria. «A la gent jove se’ls intenta inculcar que han d’estudiar. Com més formació tens, el ventall és més gran», va apuntar Estrella Ros. 

Comentarios
Multimedia Diari