Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La Fiscalia retira la petició de presó per a l’exalcalde de Querol

El judici pel cas de corrupció urbanística que s’hauria concentrat entre els anys 2002 i 2007 en aquest 
municipi de l’Alt Camp queda ara vist per a sentència

Diari de Tarragona

Whatsapp
Primer pla del regidor de Querol, Miguel Uroz, un dels principals acusats. FOTO: ACN

Primer pla del regidor de Querol, Miguel Uroz, un dels principals acusats. FOTO: ACN

Vist per a sentència el judici pel cas de corrupció urbanística de Querol. La Fiscalia ha retirat la petició de quatre anys de presó per a l’exalcalde i exregidor d’Urbanisme Miguel Uroz i, finalment, l’ha rebaixat a sis anys d’inhabilitació de càrrec públic pel delicte de prevaricació en grau de temptativa. 

El ministeri públic, d’altra banda, manté la petició de pena de presó per un promotor urbanístic, Jordi Riera, tot i que rebaixada a dos anys, pels delictes prevaricació en grau de temptativa, de falsedat en document oficial i usurpació de funcions públiques.

De fet, en aquest dilatat procés judicial que es remunta a una operació urbanística entre 2002 i 2007, la Fiscalia només manté acusació per dos dels nou acusats en un principi. Sobre la resta, tres són difunts, en dos va prescriure la responsabilitat i dos més han vist com la Fiscalia els retirava els càrrecs.

La fiscal ha reconegut que aquells que més es van beneficiar d’aquest escàndol urbanístic no han estat presents en aquest judici. En aquest sentit, la Fiscalia ha rebaixat considerablement la petició inicial de penes.

Sobre Uroz només demana la seva inhabilitació per càrrec públic durant sis anys per dos delictes de prevaricació en grau de temptativa (en relació amb les aprovacions inicials de dos POUM, l’any 2004 i 2006, que van quedar aturats).

La fiscal li ha retirat les altres acusacions, de suborn, tràfic d’influències i revelació d’informació privilegiada. Segons la fiscal, Uroz «volia afavorir empresaris aprofitant el nou planejament», però no s’han trobat «proves suficients» de traspassos de diners entre aquests i membres del govern. 

Pel que fa al promotor Jordi Riera, a part de la pena de dos anys de presó, es demana inhabilitació per càrrec públic durant un any i mig i 2.100 euros de multa. La fiscal creu que no hi ha indicis que l’empresari cobrés més del compte quan va vendre la polèmica finca de l’Arboçar (més enllà de liquidar el deute), però sí que considera que es va falsificar el contracte de compravenda.

Inicialment el sòl va ser venut per 66.632 euros, mentre que a posteriori es va tancar una nova operació de compravenda per 3.800.000 euros, i només un mes després de la venda el pla preveia la construcció de 1.400 habitatges. La fiscal ha recordat que «tots aquests canvis tan transcendents que convertien un municipi de 350 habitants en una massificació d’urbanitzacions van comportar l’oposició de veïns i van truncar els plans». 

Cal tenir en compte que Uroz i Riera, inicialment, s’enfrontaven a penes de presó i multes de 3,8 milions d’euros. La Fiscalia ha tingut en compte l’atenuant de dilacions extraordinàries que rebaixa un grau la pena en delictes especials, com la prevaricació. 

D’altra banda, han quedat exculpats l’exregidor socialista Francisco Blanco i l’antic arquitecte municipal, Ricardo Saúl Sánchez Obaya, que ha estat el darrer (dels quatre acusats) en declarar. Miguel Uroz, al qual el jutge li ha hagut de cridar l’atenció perquè usava el telèfon mòbil a la sala, mentre se celebrava el judici, ha aprofitat per dirigir unes paraules finals, entre llàgrimes.

«Mai he dit una mentida, porto 27 anys a l’Ajuntament, no hi ha ningú més honrat que jo al món», ha dit. El judici, que va arrencar el 6 d’abril, amb una interrupció temporal per investigar més a fons els compte bancaris d’Uroz, queda ara vist per a sentència.

Temas

  • MIGUEL UROZ
  • QUEROL
  • TRIBUNALS
  • JUDICI

Comentarios

Lea También