La IGP Gall del Penedès preveu vendre 4.000 exemplars

Els criadors admeten un estancament en les vendes dels últims anys i reivindiquen que cal desestacionalitzar el producte

07 diciembre 2018 11:38 | Actualizado a 12 diciembre 2018 13:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès afronta la campanya de Nadal mantenint les previsions de vendes dels últims dos anys, situades poc per sobre dels 4.000 exemplars. Els criadors calculen que un miler són els que es vendran durant la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès els dies 15 i 16 de desembre –a banda d’aviram d’altres races–, mentre que la resta es distribuiran a través de mercats de la zona i de la ciutat de Barcelona. Aquest serà el segon Nadal que el Gall del Penedès es ven amb el distintiu de qualitat de la IGP, però els criadors admeten que han notat «poc efecte» en les vendes.

L’estacionalitat del producte i «desprestigi» de l’aviram com a «proteïna barata» són els motius principals, segons el president de la IGP, Enric Ferré.

Les vendes de Nadal tornaran a ser, un any més, el pilar bàsic de la facturació anual dels criadors de Gall del Penedès. Al llarg de tot l’any, el Consell Regulador calcula que es venen poc més de 10.000 exemplars, dels quals hi ha uns 4.000 que els clients compren amb motiu de les festes nadalenques. Aquesta estacionalitat s’observa com un «problema» des de les granges de criadors.

El president de la IGP Gall del Penedès subratlla que, un cop assolit el distintiu de qualitat, el repte següent del sector és aconseguir que es mengi aquesta au en qualsevol època de l’any, sense que el client ho associï al Nadal pel fet de ser un producte de preu elevat.

«La gent s’ha acostumat que l’aviram és una proteïna barata i li costa pagar més de tres o quatre euros pel quilo», lamenta, atribuint aquesta percepció a la baixada de preus que hi va haver als anys 60, quan es va començar a alimentar i sacrificar pollastres en poc més d’un mes. 

Tot i la singularitat reivindicada des de la IGP, Enric Ferré admet que hi ha «molt desconeixement» del producte. Per revertir-ho, eixamplar el públic i aconseguir nous adeptes al llarg de tot l’any, el Consell Regulador té en marxa un estudi en col·laboració amb la Fundació Alícia, amb el qual es dissenyaran estratègies per difondre el producte. Mentre no conclogui aquest estudi, però, Ferré fa una crida als restauradors i venedors dels mercats per fomentar el consum del gall penedesenc més enllà de les festes.

Comentarios
Multimedia Diari