La Nit de Bruixes d'Altafulla mira ara cap a les dones sàvies

La recuperació de la fira, que s’ha avançat al 18 i 19 d’aquest mes de juny, quedarà centralitzada en l’espai de la Vila Closa

08 junio 2021 17:00 | Actualizado a 08 junio 2021 17:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després del parèntesi obligat per l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, que l’any passat va impedir la celebració de la tradicional Nit de Bruixes d’Altafulla, la fira fins ara considerada esotèrica torna els dies 18 i 19 d’aquest mes de juny, amb substancials novetats.

En la presentació del programa, feta ahir, la regidora responsable de l’àrea de Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla va significar que la 21a edició de la Nit de Bruixes arriba amb un nou format. En primer lloc, s’avança en una setmana la seva celebració, quan la data habitual era el cap de setmana següent a la festa de Sant Joan. L’objectiu no és altre que «intentar desestacionalitzar les activitats culturals i festives del període estiuenc, una idea sovint propugnada i poques vegades materialitzada», subratlla el coalcalde altafullenc, Jordi Molinera.

Un altre aspecte a recalcar és que la present edició «serà un reconeixement a tantes dones sàvies, equivocadament titllades de bruixes, que van posar al servei de la comunitat els seus coneixements i capacitats de sanar malalties, persones humanitzades que van ser castigades per les seves aptituds», assenyala Natàlia Sanz.

Per això, el cartell de la fira d’enguany porta l’enunciat: ‘Nit de bruixes, nit de dones sàvies’, donant a entendre com una mena de transició dels poders ocults i les pràctiques obscures, cap a donar llum a les dones cultes, benefactores i remeieres.

Un canvi de rumb pretès, ja amb anterioritat, que ara arriba d’acord amb el criteri que comparteix l’equip de govern municipal.

Pel que fa a la ubicació de la fira, aquesta també ofereix alguns canvis, com que quedarà centralitzada en l’espai de la Vila Closa, prescindint dels exteriors.

El motiu no és altre «que la reducció que ens obliga la normativa i mesures de prevenció contra la pandèmia, i per això tan sols s’instal·laran unes 30 parades», comenta Sanz, el que significa només el 70 % de les que hi havia habitualment.

Així mateix s’ha fet una més rigorosa selecció de paradistes «cercant la qualitat dels productes, que siguin de proximitat, i en alimentació de Km0; fins i tot l’ornamentació està elaborada per artistes locals», destaca la regidora.

Totes aquestes mesures a adoptar fa que s’hagi preparat un dispositiu de seguretat. Diego Spano, coordinador de la fira explica que «es controlarà l’accés al recinte, amb un circuit marcat d’entrada i sortida, per tal d’evitar la massificació del públic i que es compleixin les mesures establertes pel Prodicat i les indicacions de la Policia Local».

A banda del mercat de la fira, el certamen oferirà un parell o tres de xerrades a càrrec de persones expertes a redós del tema que es proposa aquest any. La mostra estarà oberta als visitants, tant divendres com dissabte, de 6 de la tarda a les 12 de la nit i l’entrada és gratuïta.

La celebració de la Nit de Bruixes a Altafulla va néixer fa dues dècades inspirada en les llegendes de bruixeria sobre aquest poble, que s’han transmès entre les generacions.

No està documentada l’existència ni el càstic sobre persones acusades de bruixeria a Altafulla, i sí per exemple a Tamarit.

La llegenda, a tall local, s’atribueix als contrabandistes dels segles XVIII i XIX que amb les barques a la nit mercadejaven il·legalment; contaven històries de bruixeria per atemorir la gent i fer que aleshores ningú sortís de casa.

Comentarios
Multimedia Diari