La dansa més bella de les que es fan i es desfan a Salou

L’Associació Sardanista Contrapunt d’Onades es va crear fa 34 anys, i des de llavors no ha deixat de fomentar la cultura popular al municipi

13 octubre 2019 10:00 | Actualizado a 13 octubre 2019 17:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A Catalunya, tenim una forta tradició cultural. Des dels castells fins al foc, passant pel centenar de representacions de cultura popular, com els balls de bastons, els diables i els gegants, la nostra cultura popular és àmplia, diversa i heterogènia. Pel que fa a l’àmbit musical i dansaire, també trobem un ventall bastant ampli, com les havaneres, les caramelles i, la més important i la que és la dansa nacional, la sardana.

El poeta Joan Maragall va escriure en un dels seus poemes més famosos que «la sardana és la dansa més vella de les que es fan i es desfan». Això pot ser més subjectiu i cadascú es pot reservar la seva opinió, però el que sí que és clar, és que la sardana a Catalunya té afició.

Per tot el territori es troben centenars de colles i associacions que ballen i difonen la sardana arreu del territori i algunes, per tot el món.

Fa 34 anys es va crear a Salou l’Associació Sardanista Contrapunt d’Onades, gràcies a una colla d’amics aficionats a la sardana, que va voler començar a fomentar aquesta dansa al municipi i la cultura catalana. De fet, sembla que la sardana va ser l’excusa, ja que aquesta associació va ser primer organitzador de la Fira de Santa Llúcia, de la festa de la Castanyada i del Foc de Sant Joan. Festes que inicialment no es celebraven al municipi, bàsicament perquè quan es va crear l’Associació, el poble no existia.

Salou es va segregar de Vila-seca l’any 1989, és a dir, fa 30 anys. El seu actual president Ferran Martí Armengol, expressa que «nosaltres vam veure néixer el poble de Salou, i teníem la voluntat de consolidar les seves tradicions i la seva cultura, sempre vinculada a la catalana. Crec que ho vam aconseguir.»

Actualment, l’associació s’ha consolidat com tota una institució dins el món de la sardana i organitza una de les trobades que acullen més participació del camp de Tarragona, l’aplec ‘Sant Martí’. El passat 6 d’octubre es va celebrar la 30a edició, que va comptar amb balladors vinguts de Bellpuig, Barcelona, Tivissa, Vallfogona de Riucorb, Tarragona, Constantí, Garcia, Reus, Móra la Nova, Móra d’Ebre, Pla de Santa Maria, Salomó, Cervera, Bellaguarda, la Nou de Gaià, Riba-roja d’Ebre, Salou, Torredembarra, la Pobla de Montornès, Sabadell, Vilafranca, Valls, Santa Coloma de Gramenet, Riudoms i Bèlgica. Un fet característic i és que, com destaca Ferran Martí, l’Associació Contrapunt d’Onades és un grup multicultural, on hi participa gent vinguda d’arreu d’Espanya. Des de la junta declaren que «aquest fet està relacionat amb el poble de Salou, on hi conviu gent de moltes procedències».

Gràcies als diversos cursos que es realitzen l’associació ha pogut créixer en nombre de membres i en aquesta diversitat d’orígens. Tot i això, des de la junta opinen que amb tot, encara falta generar interès de cara al públic jove, perquè tot i comptar amb uns 50 membres fixes, la mitjana d’edat és d’uns 40-50 anys, i potser fomentar la sardana a instituts i escoles seria una bona opció.

Per a la 30a edició de l’Aplec Sant Martí, Jordi Velasco va compondre una sardana commemorativa anomenada 30è Aplec de Salou. La Cobla Contemporània va ser l’encarregada d’interpretar-la, i ja és la segona sardana que té el municipi, juntament amb la que es va fer l’any 89, quan Salou va esdevenir ciutat pubilla.

Per a Ferran Martí, la sardana és una part molt important de la seva vida, ja que a part de ballar-la des de sempre, gràcies a la sardana ha pogut conèixer a la seva dona, a part de la quantitat d’amics que han fet de l’Associació Sardanista Contrapunt d’onades una gran família.

La tradició, la quantitat d’associacions i agrupacions i la vinculació tan directa amb la cultura catalana fan de la sardana una dansa única, i des de l’associació salouenca i la Confederació sardanista de Catalunya s’està treballant per convertir la sardana, «la dansa més bella de les que es fan i es desfan» en Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

Comentarios
Multimedia Diari