La recollida de brossa a Roda de Berà la farà el Consell Comarcal del Tarragonès

El conveni de col·laboració va ser aprovat al Ple extraordinari celebrat ahir a la tarda, amb els vots a favor dels membres de l’equip de Govern i el suport de Populars-Units per Roda.

05 julio 2017 16:11 | Actualizado a 05 julio 2017 16:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ple de l’Ajuntament de Roda de Berà va aprovar ahir al vespre, en una sessió extraordinària i amb caràcter d’urgència, la subscripció del conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Tarragonès per a l’adhesió al nou sistema de gestió del servei de recollida i tractament de residus municipals.

Va poder ser gràcies als vots a favor de l’equip de Govern de CiU (6) i el suport dels dos regidors de PP-UPR. Per contra PSC i ICV-EUiA no es van voler sumar a l’acord i Ciutadans es va abstenir.

Gràcies a aquesta adhesió Roda de Berà podrà dir adéu a un servei de recollida d’escombraries que, com ha assegurat l’alcalde Pere Virgili en diverses ocasions, “és precari i obsolet, amb una maquinària i uns contenidors vells que necessiten d’una renovació absoluta. No és el que mereix Roda de Berà”.

D’aquesta forma també va descriure el servei el regidor de PP-UPR Rafael Luna durant la seva explicació de vot, “l’actual, un servei totalment obsolet, no és l’adequat per als nostres veïns. Arribem a una situació límit en la qual hem de prendre una decisió ràpida”, va dir.

El grup de Populars-Units per Roda va presentar a l’alcalde tres propostes per millorar el document inicial, les quals van ser incloses a la proposta final aprovada ahir.

En primer lloc l’increment de la freqüència de recollida de rebuig durant els mesos d’hivern, passant de 4 a 5 dies; l’augment de 10 unitats de contenidors d’orgànica, passant de 250 a 260 en total. I per últim, que, davant la possible baixa del preu final del contracte de licitació, amb l’import diferencial, s’estudiï la viabilitat per implementar una rebaixa a la taxa d’escombraries, i una bonificació per a les famílies en situació de vulnerabilitat social.  

El nou sistema de recollida integral gestionat a través del Consell Comarcal del Tarragonès implicarà moltes millores per al municipi amb un cost que podrà ser, fins i tot, inferior a l’actual.

Entre elles, vehicles totalment nous i modernitzats amb geolocalització; més contenidors a la via pública, passant dels 894 actuals a 1.110 unitats; una major freqüència de recollida i de neteja interior i exterior dels contenidors; més volum de capacitat i un sistema de control amb xip de pesatge i buidatge, que indicaran en tot moment el seu estat; més control en la prestació del servei amb personal aliè a l’empresa concessionària; un servei ampliat de la deixalleria supramunicipal ubicada a Roda de Berà, així com més campanyes informatives i de sensibilització mediambiental, i poder complir amb els objectius PRECAT 2020, entre d’altres.

A més a més, amb la implantació dels nous contenidors es farà un replantejament de les ubicacions actuals i es crearan illes completes amb totes les fraccions de recollida, amb cinc contenidors a cadascuna, i es substituiran els contenidors soterrats per contenidors de superfície, degut a la problemàtica existent amb els primers.

En definitiva, amb la subscripció d’aquest conveni de col·laboració es millorarà la qualitat i la quantitat dels residus recollits de la selectiva i s’oferirà un servei més eficient, amb un nou parc de vehicles, maquinària nova i contenidors totalment renovats, adequant-lo a les necessitats actuals del municipi, “un servei de recollida d’escombraries adequat al segle XXI”, com va assegurar ahir l’alcalde.

Roda de Berà se suma d’aquesta forma als 14 municipis que ja van aprovar ara fa tres mesos l’adhesió al conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Tarragonès, entre ells, Creixell, Altafulla, Renau, La Canonja, Vilallonga o La Secuita, entre d’altres, a l’espera que durant els propers dies ho faci també Constantí i El Morell.

Altres opcions possibles, però menys viables

La proposta va ser portada per primer cop al ple extraordinari del 6 d’abril, i amb tan sols dos vots en contra, va ser tombada. Des de llavors Pere Virgili va mantenir negociacions amb els partits que en aquell moment es van abstenir per tal que presentessin propostes de millora per tirar endavant el projecte, el més beneficiós per a Roda de Berà.

Tots els informes tècnics de l’Ajuntament així com els informes d’impacte sol·licitats a Intervenció, Secretaria i Serveis Tècnics recomanaven subscriure el conveni de col·laboració, pels nombrosos avantatges que suposarà per als rodencs.

D’aquests informes s’extreia la conclusió que, si el Ple no aprovava l’adhesió al servei mancomunat del Consell Comarcal del Tarragonès, existien altres opcions possibles, però menys viables i beneficioses. Partint de la xifra total de la taxa del servei de recollida d’escombraries, d’1,6 milions d’euros, l’opció escollida s’havia d’adequar a aquesta xifra, atès que l’Ajuntament no pot tenir beneficis ni pèrdues en la seva recaptació.

Una opció hauria estat la prestació directa del servei per part de l’Ajuntament, amb un import d’1.615.469 euros, només tenint en compte la seva prestació, fet pel qual s’hauria necessitat una inversió el primer any de 3 milions d’euros més per a la compra de tota la maquinària i dels nous contenidors. Aquesta opció hauria suposat per als rodencs un increment d’un 27% en la taxa, i un augment en vint punts del rati d’endeutament de l’Ajuntament, passant del 21 al 41%. Per aquests motius tant l’equip de Govern com el grup de Populars-UPR la van descartar.

Altra de les opcions presentades va ser la prestació indirecta, a través d’una empresa privada, la qual també hauria suposat un increment de la taxa d’escombraries atès que el seu cost, d’1,7 milions d’euros, era superior a la recaptació actual.

I per últim, una opció també descartada, la prestació del servei mitjançant un sistema mixt, similar a l’actual, amb camions i contenidors vells i obsolets, un servei deficient i insostenible, però amb un cost molt superior, prop de l’1,9 milions d’euros.

Fins ara el Consell Comarcal ha gestionat la deixalleria i la recollida selectiva de paper i cartró, plàstic i vidre, amb uns resultats que, segons va declarar l’Alcalde durant el Ple, no han estat els més òptims durant els últims mesos, tenint en compte que “s’arrossega un contracte de 10 anys, més una pròrroga de 2 anys i 7 mesos més, amb una maquinària i un servei obsolets que no són els adequats”. Motius que fan encara més necessari aquest canvi de sistema. Amb el nou contracte s’afegirà la recollida de la fracció orgànica i del rebuig. Per contra, la gestió de la poda, la neteja viària i de les platges continuarà sent municipal. 

 

 

Comentarios
Multimedia Diari