La tradició i la millor música omplen la diada central de festa major a Roda de Berà

La subhasta de la Coca del Goig va ser un moment emotiu. Hi va haver un record per al Josep Martorell, el Ximet, que va morir dimecres

25 agosto 2018 15:29 | Actualizado a 11 septiembre 2018 12:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Poques hores d’haver aclucat l’ull, les matinades del grup de grallers «Com feia,,,?» de Les Monges Associació Cultural de Roda de Berà es van encarregar que els rodencs es traguessin las son de les orelles i iniciar la jornada central de la festa major: la diada del patró Sant Bartomeu.

El continuat volteig de campanes en mans dels germans Nogués va ser la crida a participar en els actes més nostrats dels rodencs els quals es van donar cita a la placeta de l’Ajuntament per iniciar, a dos quarts d’onze del matí, la sortida del seguici del pa beneit, un cop recollides les autoritats locals, encapçalades per l’alcalde Pere Virgili.

Un total de quaranta parelles, des dels menuts fins als més grans, amb les nenes, noies i dones, portadores dels panets guarnits, sobre la post de fusta coberta amb mantell d’encaix. La cercavila vas ser encapçalada pel Ball de Diables de Roda de Berà, i a continuació les parelles de gegants Rodus i Berània, Rigoleto i Traviata; després, el Grup de Grallers i Tambors de Roda de Berà i els Bastoners de Banyeres. Darrere, la parella de Majorals i les del pa beneit, les autoritats i la Cobla Principal de Tarragona que tancava la comitiva.

Arribats a la plaça de l’Església l’alcalde va convidar el rector Jaume Roig i clerecia a iniciar la processó de Sant Bartomeu, amb la imatge del patró a les espatlles, que amb un temps d’aproximadament 25 minuts va desfilar pel nucli històric de Roda.
De retorn a l’església es va celebrar l’ofici major, amb la benedicció dels pans a l’hora de l’ofertori, els quals van poder ser degustats a la sortida.

Emotiva subhasta de la Coca

Com és tradicional després de l’ofici es va procedir a la subhasta de la Coca del Goig, que el Mariano Nogués atorga al millor postor i que durant moltes dècades anava a parar a mans de Josep Martorell, en Ximet, com era conegut popularment a Roda que, any rere any apostava fort per la Coca, en benefici d’entitats humanitàries.

Malauradament, Martorell, prohom de la vila, va traspassar dimecres passat a la nit. En Mariano de Ca l’Aniceto, abans d’iniciar la subhasta, amb emoció continguda, va tenir paraules de record envers el Ximet, i a ell va oferir la Coca del Goig «allà on siguis».

Cent, dos-cents, tres-cents euros van oferir gent congregada a la plaça de l’Església, per la humil i preuada Coca, fins a arribar a la xifra de 500 euros, apostada per l’alcalde de Roda, Pere Virgili.

L’alcalde va manifestar que havia apostat per la Coca «en nom de l’Ajuntament i, per extensió, de tots els vilatans, que ara anirem a oferir a la família de Josep Martorell al tanatori», paraules que van ser recollides amb forts aplaudiments entre els assistents a l’acte en què van intervenir el Ball de Diables, amb un esclat de foc davant la imatge del patró.

El públic es va traslladar fins a la plaça dels Pins per gaudir del concert vermut amenitzat per la Cobla Principal de Tarragona. A la tarda va tenir lloc la ballada de sardanes a la plaça de l’Ajuntament, interpretada per la cobla Reus Jove, i a la nit la festa va continuar. Hi hagué el concert i ball a càrrec de l’Orquestra Maravella, el duet Zarabanda i l’espectacle d’Agustín Aspa. 

Comentarios
Multimedia Diari