La visita reial d'Alfons XIII al Parc Samà de Cambrils en 11 imatges inèdites

L’Ajuntament de Cambrils ingressa a l’Arxiu Municipal 11 fotografies de la visita del rei Alfons XIII al Parc Samà. En les imatges de l’any 1924 també hi apareix la reina Victòria Eugènia, el Nunci Tedeschini, el cardenal Vidal i Barraquer i el marquès de Marianao

14 febrero 2020 13:13 | Actualizado a 17 febrero 2020 12:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Ajuntament de Cambrils ha realitzat l'ingrés d'un reportatge fotogràfic relacionat amb la visita del rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia de Battenberg al Parc Samà el dia 20 de maig de 1924. Les imatges formen part del fons de l’arxiu des del passat mes de desembre de 2019.

L'avís de l'existència dels originals negatius la va donar un membre del Centre d'Estudis Cambrilencs al Museu d'Història de Cambrils, qui immediatament va traslladar a l'Arxiu Municipal la notícia de l'excepcional troballa.

L'avaluació dels documents va permetre identificar un total d'11 negatius sobre placa de vidre, 4 d'ells de 120 x 90 mm i la resta de 180 x 130 mm. En línies generals, l'estat de conservació és molt bo. No ha estat possible determinar qui és l’autor de les fotografies.

El conjunt de les fotografies explica la visita que realitzaren el dia 20 de maig de 1924 del rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia de Battenberg al Parc Samà. Aquell dia, els monarques espanyols van arribar a Cambrils poc abans de les sis de la tarda. Després de visitar el nou celler del Sindicat Agrícola de Cambrils, on van ser rebuts pel seu president Josep Vidal i Barraquer, i de saludar a les autoritats, es van adreçar al Parc Samà.

Algunes imatges mostren l'arribada al Parc del Nunci Tedeschini acompanyat del cardenal Francesc Vidal i Barraquer. En una altra imatge hi apareix el rei Alfons XIII i la reina, just després de baixar del cotxe oficial a les portes del Palau del Parc Samà, en el moment de ser rebuts pel marquès de Marianao, el seu fill, el marquès de Vilanova i la Geltrú i l'esposa d'aquest, Maria Mercè Coll i Castell, dama de la reina Victòria Eugènia.

Quatre imatges més mostren els passejos que els monarques van realitzar pel Parc i en una es pot veure al Rei accedint a l'interior del Palau en companyia del seu seguici. En dues imatges més hi apareix la reina Victòria Eugènia asseguda en un banc conversant animadament amb la marquesa de Vilanova i la Geltrú, la duquessa de San Carles i el marquès de Bendaña.

En una darrera fotografia s’hi poden veure tota una sèrie de personalitats esperant l'arribada o sortida dels monarques davant del Palau del Parc. Entre ells es pot distingir novament al Nunci Tedeschini, el cardenal Vidal i Barraquer, el germà d'aquest Josep Vidal i Barraquer i el II Marquès de Ferrer - Vidal, Juan José Ferrer-Vidal i Güell.

Les diferents cròniques de la visita indiquen que també eren presents aquella tarda al Parc Samà, les duquesses de la Victòria, San Carles, de Fernán Núñez i de Bailèn; les marqueses de Comillas i de Montsolís; els marquesos de Viana, de Bendaña, de San Román, de Ayala i d'Alella; els generals Primo de Rivera, Gómez Jordana, Milans del Bosch i Barrera, i altres personalitats de la comarca.

Aquesta col·lecció fotogràfica enriqueix notablement el fons fotogràfic de l’AMCAM, així com la documentació relacionada amb el cardenal Vidal i Barraquer, de qui l’any 2018 Cambrils va commemorar el 150 aniversari del seu naixement i 75 de la defunció.

Comentarios
Multimedia Diari