L'assassí d'Estela Calduch seguirà en llibertat provisional

L'Audiència de Tarragona no aprecia risc de fuga i subratlla que l'home que va matar la treballadora d'una entitat bancària de Cambrils ha comparegut diàriament a firmar a la Guàrdia Civil

19 mayo 2017 21:52 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'Audiència de Tarragona ha acordat mantenir la situació de llibertat provisional de Manuel Amancio Álvarez, l'home condemnat a 21 anys i mig de presó per l'atracament mortal en una sucursal bancària de Cambrils l'any 2010. Tot i això, li prohibeix aproximar-se o comunicar-se amb la família de la víctima durant més de deu anys. En una interlocutòria a què ha tingut accés l'ACN, el tribunal descarta el risc de fugida i subratlla que l'home ha comparegut diàriament a firmar a la Guàrdia Civil. Fiscalia i acusacions particulars han demanat l'ingrés a presó sense fiança, mentre que la defensa ha recordat que ha recorregut la sentència al Tribunal Suprem i que la resolució podria trigar més d'un any.

Manuel Amancio Álvarez va ser condemnat el 27 de juliol de 2015 a la pena de 18 anys de presó per assassinat de la caixera Estela Calduch; a la pena de dos anys de presó per la comissió d'un delicte de robatori amb intimidació i ús d'arma en grau de temptativa, i a la pena d'un any i mig de presó per tinença il·lícita d'armes.

El 4 de setembre es va celebrar, en presència de l'acusat, la compareixença de les parts sobre la possible presó provisional. El ministeri fiscal va interessar la presó provisional sense fiança perquè considerava que es produeix el risc que Álvarez "procedeixi a sostreure's de l'acció de la justícia" i, com a mesura cautelar, va sol·licitar que s'establís una prohibició d'aproximació als familiars de la víctima.

L'advocada de l'acusació particular de la família i l'advocat de l'acusació particular del Banc Santander també van sol·licitar la presó provisional sense fiança per considerar que existeix un risc de fugida, "per no tenir treball conegut i existir una falta d'arrelament", i l'adopció de les mateixes mesures cautelars de prohibició d'aproximació.

La defensa del processat es va oposar a l'acord de presó provisional, argumentant que Álvarez porta dos anys i mig firmant diàriament davant la Guàrdia Civil de Castro Urdiales (Cantàbria), població on resideix. A més, la defensa va indicar que la sentència no és ferma i que va constar d'un vot particular d'una magistrada partidària de l'absolució, així com el fet que el Tribunal Suprem possiblement no dicti sentència abans d'un any. La defensa va assegurar també que l'arrelament del processat està acreditat, ja que va apuntar que treballa a Castro Urdiales.

En la interlocutòria, el tribunal manifesta que la mesura de presó provisional es justificaria per evitar el risc de fuga, però recorda que, durant més de dos anys, Álvarez ha comparegut diàriament a firmar davant la Guàrdia Civil, ha assistit a totes les sessions de l'acte del judici, així com en la compareixença del dia 4 de setembre. "Ja fa més d'un mes que té coneixement de la sentència condemnatòria, la qual cosa implica que si hagués volgut evadir-se, ha tingut temps suficient per haver-ho intentat, per la qual cosa no es considera ajustat acordar la mesura cautelar de presó provisional", argumenten els magistrats.

La sala ha acordat, per tant, mantenir la llibertat provisional de Manuel Amancio Álvarez amb les mesures cautelars ja imposades, a les quals cal afegir la prohibició de residir o visitar Sant Carles de la Ràpita i Palma de Mallorca, on viuen els pares i germanes d'Estela Calduch, ni apropar-se a menys de 200 metres o comunicar-se per cap mitjà amb la família de la víctima durant un període de més de deu anys.

 

Álvarez va quedar en llibertat provisional el 2013 per la lentitud de la instrucció

El condemnat va estar empresonat durant dos anys, des d'abril de 2011 a l'abril de 2013. La lentitud de la instrucció per part dels jutjats de Reus va permetre a l'aleshores acusat poder aconseguir la llibertat provisional a l'espera de la celebració del judici, que no va arrencar fins a finals del passat mes de maig a l'Audiència de Tarragona.

D'altra banda, el 21 de juliol va ser detingut en una operació conjunta entre l'Ertzaintza, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i policia espanyola, l'altre home que, presumptament, acompanya Manuel Amancio Álvarez en l'atracament de l'octubre de 2010 a Cambrils. El titular del jutjat d'instrucció número 3 de Reus va ordenar presó provisional, comunicada i sense fiança per a l'individu, de 38 anys, imputat pels delictes d'assassinat i robatori amb intimidació i ús d'arma de foc en grau de temptativa.

Comentarios
Multimedia Diari