Les curses de cavalls de Vila-seca, una tradició que s’ha convertit en un gran espectacle

El circuit urbà del Parc de la Torre d’en Dolça acollirà les tres carreres d’enguany aquest diumenge 19 de gener, a partir de les 12.00 hores

17 enero 2020 10:27 | Actualizado a 17 enero 2020 10:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les curses de cavalls són un dels plats forts de la Festa Major de Sant Antoni. Enguany se celebraran aquest diumenge 19 de gener. A les 12.00 hores tindrà lloc la primera, batejat com a Premi Torre d’en Dolça, amb una distància de 1.700 metres; a les 12.30 h la segona, el Gran Premi Ajuntament de Vila-seca, de 2.500 metres; i a les 13.00 h la tercera, el Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, de 1.700 metres. Totes tres les disputaran a galop cavalls pura sang anglesos, caracteritzats per la seva gran velocitat.

Vila-seca, juntament amb l’hipòdrom de la Zarzuela, a Madrid, Sant Sebastià i Sevilla, és un dels llocs que apleguen el calendari oficial de competicions hípiques a l’Estat. D’aquí que les carreres atraguin tant competidors com aficionats d’arreu de la geografia espanyola. 

Als terrenys on se celebra la competició, al Parc de la Torre d’en Dolça, s’hi apleguen any rera any més de deu mil persones per assistir a les carreres. Les apostes que es fan a les curses de Sant Antoni són discretes, però es pot apreciar el goig de les persones pel fet de poder-hi participar.

A finals de l’any 2010, el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar element festiu patrimonial d’interès nacional el Cós de Sant Antoni de Vila-seca, un reconeixement que permet que aquest acte que se celebra a Vila-seca des de finals del segle XIX quedi inscrit al catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.

Les curses de Vila-seca es poden considerar com a professionals, com poden ser-ho a Madrid, Sant Sebastià o Sevilla. Fa uns 25 anys, a la cursa ja s’hi van començar a congregar els millors genets espanyols com Claudio Carudel i Lluís Saugart. Després es van professionalitzar i estaven reglamentades per la Societat de Foment de la Cria Cavallar d’Espanya. Des del 2016 estan reglamentades pel Jockey Club Español de Carreras de Caballos. 

L’origen

El cós ja se celebrava a finals del segle passat. Un document de l’any 1876 que s’ha pogut recuperar dóna fe dels premis que es lliuraven en aquella època i de la forma en què es desenvolupava la competició.

Les cavalleries, després d’haver estat beneïdes, i quan acabava la processó es congregaven a la Casa de la Vila. A continuació, el rector de la parròquia llançava una bandera a l’aire i el genet que l’atrapava havia de sortir corrent, perseguit per la resta de competidors. Anaven cap a les quatre carreteres i a la tornada feien un tomb al voltant de la vila per la plaça de Sant Antoni, carrer de la Presó, carrer de Sant Josep, per la plaça de Manyà i carrer Major.

La muntura que travessava primer la línia d’arribada resultava guanyadora. El primer premi era un corder; el segon, quatre pollastres; el tercer, quatre coques; i el quart, quatre cebes i un manat d’alls.

Les curses han tingut diversos escenaris al llarg de la història: el camí de la Pineda, l’albereda de Folc, la Parada de l’Hort del Pep, el camí dels Emprius, l’actual autovia de Vila-seca a Salou abans de la seva construcció, els terrenys de la Formiga propers a l’estadi i la Parada Gran del Castell han estat al llarg dels anys el marc de les tradicionals curses. 

En l’actual Circuit Urbà del Parc de la Torre d’en Dolça es disputen curses des de l’any 2001, després d’una renovació i adaptació del parc per part de l’Ajuntament de Vila-seca

Comentarios
Multimedia Diari