Les entitats de Cambrils protagonitzaran el primer acte de la festa

Les associacions festives seran les encarregades de fer el pregó en un any en què moltes han hagut d’aturar l’activitat

28 agosto 2020 09:50 | Actualizado a 31 agosto 2020 08:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les entitats festives tindran el seu merescut homenatge en aquesta atípica Festa Major de la Mare de Déu del Camí de Cambrils. Les diferents associacions seran les encarregades de fer el pregó el divendres 4 de setembre a la plaça de l’Ajuntament, un acte que servirà per donar el tret de sortida a una festa que malauradament enguany serà molt diferents per la pandèmia del coronavirus.

Els cambrilencs i turistes no podran gaudir de la Nit del Foc, de la Trobada de Gegants o de la Pujada de la Galera, així com tampoc de les actuacions del Ball de Bastons, dels Xiquets de Cambrils o dels gegants, nanos i les bèsties de foc. Per aquest motiu, des del consistori es va proposar a les diferents entitats que enguany tinguessin aquest paper en una de les cites més destacades de programa d’actes.

Com han avançat diferents representants de les associacions al Diari, en aquest acte cada colla explicarà com viu la festa major. Una participació «simbòlica» en un any en què les associacions han hagut d’anul·lar assajos i actuacions no només a Cambrils, sinó arreu del territori.

La Colla Gegantera Tota l’Endenga només podrà plantar els gegants i les bèsties de foc el dia 8 de setembre al pati de l’Ermita.

«Ho fem sobretot pels nens, perquè els vegin i es facin la foto», diu Joan Estrada, membre de l’entitat, que ha hagut de suspendre un dels actes molt esperats, la Nit del Foc.

«Aquest cop tindrem un paper molt testimonial. Les activitats preparades per tot l’any s’han suspès. Nosaltres fem molts intercanvis amb altres colles que t’omplen els caps de setmana però enguany, res. Tenim cinc gegants, tres bèsties, els timbalers...Mobilitzem molta gent i ara estem sense activitat. Vam intentar reprendre els assajos però no va acabar funcionant. Ara mateix no hi ha motivació», reconeix el cambrilenc, que espera que per la Festa Major de la Immaculada, al desembre, es puguin fer més actes.

Una de les colles que no podrà actuar al carrer és el Ball de Bastons. La seva presidenta, Mireia Sánchez, reconeix que amb les mesures anti-Covid és molt complicat assajar.

«Havíem de començar els assajos just quan ens van confinar i els volíem reprendre per la festa però és molt difícil amb la mascareta i restriccions. En una reunió vam decidir que ens esperarem a veure com evoluciona setembre amb la tornada a les escoles per intentar assajar», apunta la presidenta.

Per Sánchez, veure la festa major des de fora serà «molt estrany» i afirma que aquesta situació pot tenir un impacte negatiu en les diferents colles. «Hi ha gent que s’està desarrelant de l’entitat. Quan reprenem els assajos pot ser que hi hagi algú que tingui por a tornar o potser no volen», manifesta.

Una altra entitat que no té gairebé activitat és el Ball de Diables Els Cagarrieres. La Pujada de la Galera, la nit abans de la Diada de la Mare de Déu del Camí, s’havia convertit en un dels actes més populars i esperats per centenars de persones però degut a la crisi sanitària tampoc es podrà fer.

El que sí es farà és plantar la Galera a l’escenari on actuarà Miquel del Roig. «Per nosaltres és una temporada nul·la. Som unes 120 persones i la junta ens anem reunint però no podem fer res, tampoc assajar les enceses perquè enguany no n’hi haurà. Ho estem vivint amb impotència perquè ens agrada la festa major i teníem ganes de cremar a Cambrils, fer-ho a casa sempre és especial», assegura Marc Gibert, cap de colla.

Pregó amb aforament limitat

El pregó tindrà un aforament limitat de 500 persones. Les invitacions ja es poden recollir al Patronat de Turisme i a la Torre del Llimó.

Comentarios
Multimedia Diari