Les jornades de la tonyina tindran una ruta de tapes

Del 29 al 13 de juny, una vintena de restaurants de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infanti oferiran menús amb aquest peix com a protagonista

27 mayo 2021 09:10 | Actualizado a 27 mayo 2021 16:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les XXI Jornades de la Tonyina de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant se celebraran del 29 de maig al 13 de juny. En aquesta edició, hi participaran 20 establiments del municipi i de l’entorn, 7 més que en la darrera, que va tenir lloc l’any 2019, perquè el 2020 la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament va haver de suspendre-la, a causa de la situació sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus.

Durant aquests dies, a 8 d’aquests establiments, s’hi oferiran menús amb la tonyina com a ingredient protagonista; i a 18, “tonyitapes”, és a dir, tapes elaborades amb tonyina per un preu de 3 euros amb beguda inclosa (aigua, cervesa o vi). «Diverses propostes culinàries, basades en la qualitat i en la creativitat dels cuiners i cuineres que, després de 21 anys, han instaurat mil i una maneres de cuinar aquest peix tan típic de la zona; i cada any presenten noves creacions gastronòmiques, saboroses i originals», segons ha afirmat la regidora de Turisme, María José Gómez.

Les Jornades s’inauguraran amb la XV Tonyinada, que enguany consistirà en una ruta de tapes pels establiments participants en lloc de la jornada gastronòmica que s’organitzava pel matí a la Plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant.

Per evitar aglomeracions de gent en aquesta plaça la Regidoria de Turisme proposa a la ciutadania que aquest cap de setmana del 29 i 30 de maig vagi als 19 bars i restaurants que prenen part en les Jornades a tastar les tapes que cadascun d’ells elaboraran per a l’ocasió. Tots aquests establiments estaran decorats de la mateixa manera, amb motius relacionats amb la tonyina.

Les persones que tastin i valorin les tonyitapes aquest cap de setmana podran participar en el sorteig de diversos premis; i les que durant les jornades mengin menús, també. Entre els premis que se sortejaran, per gentilesa de diversos establiments del municipi i de les comarques de Tarragona, hi ha 5 hores a les pistes municipals de raqueta; 2 Family sailing, 1 neteja facial vegana; un parell d’abarques blanques; una sortida en moto d’aigua per a dues persones; 2 batejos de mar; 2 entrades per al Karting Salou i una sessió de llit flotant Thermo Spa+1 sessió d’hidromassatge.

Més informació a la web de Turisme l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (www.hospitalet-valldellors.cat ) i al fullet informatiu que adjuntem aquí, a la web de l’Ajuntament (www.vandellos-hospitalet.cat)

Els orígens

La vinculació de la tonyina amb Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rau en l’emigració d’aquest peix cap a mars càlids. I és que antigament, durant el seu trajecte cap a aigües càlides, la tonyina es capturava mitjançant una tècnica anomenada «almadrava», que consistia a envoltar els peixos amb xarxes per poder-los pescar amb arpons. Perquè aquest sistema fos efectiu, calien platges en forma de badia i de no massa profunditat, una de les característiques de les costes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (de fet, una de les platges emblemàtiques del municipi rep aquest nom).

Comentarios
Multimedia Diari