«Lluitem per preservar la cultura popular a Salou»

L’associació Sal-i-ou treballa per la difusió de mostres de cultura popular catalana, com són el ball de bastons, el de nanos o el de pastorets, entre d’altres, a Salou

22 enero 2022 18:50 | Actualizado a 23 enero 2022 06:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Al nostre territori, la cultura popular és un element essencial en la identitat de la població. Les festes majors desperten la germanor entre els habitants d’un municipi, i les mostres de cultura reforcen aquest sentiment.

A Salou, diverses entitats s’encarreguen de les mostres de cultura popular i de l’organització dels grups que realitzen els actes. Una d’elles és l’associació Sal-i-ou. Bestiari, balls tradicionals i populars. Aquesta entitat és la responsable de les colles salouenques de ball de bastons, de nanos, de pastorets, de panderos i d’espases; a més de la Mulassa. Tal com explica el seu president, Joan Macias, la funció de l’associació és la de «difondre la cultura popular catalana i a mantenir els balls i els elements del poble, expandint la cultura catalana no tan sols a Salou sinó també fora del municipi».

Així doncs, els membres de l’associació participen en actes festius a Salou i altres municipis, organitzen actes de difusió i promocionen la creació de colles culturals. Cadascun dels elements culturals assaja un cop o dos a la setmana -quan la situació sanitària ho permet- i té un responsable de colla.

Més enllà dels que són, darrere dels actes hi ha la feina de molta gent que s’involucra per la cultura i s’encarrega de que es pugui tirar endavant tot el possible.

Sal-i-ou va néixer, en primera instància, per acollir els nanos i la Mulassa, que estaven pràcticament abandonats, i el ball de bastons, que es va desvincular de l’Institut Jaume I. Més endavant, una complicació burocràtica va provocar que l’entitat es dissolgués i s’incorporés a l’Ajuntament. L’any 2017, l’associació es va refundar amb l’arribada de nous elements, com el ball d’espases.

Tant el president, Macias, com la sots-presidente, Carme Bonet, estan involucrats en el panorama cultural salouenc des de fa anys. Macias va afirmar que «tot i que costa que la població s’interessi i s’involucri amb la cultura popular, la situació ha millorat en els darrers anys». Tots dos van coincidir que les generacions més joves estan interessades i coneixien les seves tradicions. Això es deu, en paraules de Bonet, «a la feina que s’ha fet conjuntament amb les escoles i amb la resta d’entitats culturals del municipi».

La cultura popular a Salou

Pel que fa al suport consistorial, Macias assegura que la situació «ha anat variant amb els anys, però actualment és bona, no ens podem queixar». La sots-presidenta va assegurar que «els interessos d’un ajuntament no sempre són, evidentment, els mateixos que els de l’entitat, però que s’arriba a acords perquè es puguin portar a a terme la majoria d’idees que planteja l’associació, que són moltes».

Bonet convida a tots els salouencs que estiguin interessats en conèixer la seva cultural local a provar a l’associació: «Estem oberts a tothom, l’ambient és positiu, acollidor i festiu; i l’objectiu principal és gaudir de la cultura i passar-ho bé, explicava. A més, és una manera de sentir-se arrelat al propi poble.

A finals del darrer mes d’octubre, l’entitat va participar en el Primer Congrès Internacional de Ball de Bastons, una experiència «molt enriquidora», relata Bonet, «però també molt dura, perquè vam haver de fer molta feina en poc temps per enllestir-ho». Colles de balladors de Catalunya, Espanya i Europa hi van acudir. Salou es va convertir en la capital internacional del ball de bastons en un acte on van regnar la germanor, l’ambient festiu i la difusió del coneixement ‘bastoner’.

Festa Major d’Hivern

Ara, l’entitat es troba preparant la Festa Major d’Hivern, després que l’edició de 2021 fos cancel·lada. Macias va afirmar que «la suspensió del Cós Blanc, tot i ser l‘acte més conegut, no implica que no hi hagi festa. De fet, ens permetrà tenir més protagonisme». L’associació espera el moment «encara amb incertesa, però amb molta il·lusió i ganes, tot i haver tingut la ‘sort’ de perdre només una edició, quan altres llocs n’han perdut més».

Comentarios
Multimedia Diari