María José Rodríguez: 'Salou té un teixit associatiu que està en bona forma'

La regidora  de Cultura i Festes reconeix que viu amb «molta il·lusió» la Festa Major d’Hivern, que s’inicia avui i on el Cós Blanc és un dels actes més esperats per salouencs i persones de poblacions veïnes

25 enero 2019 09:43 | Actualizado a 25 enero 2019 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Salou, Maria José Rodríguez, repassa els actes més emblemàtics i tradicionals del programa, que enguany té gairebé 80 activitats dirigides a tots els públics.

Enguany la festa compta amb molts actes, més de 70.
A l’hora de confeccionar el programa sempre pensem en les edats dels nostres conciutadans. Igual fem per la canalla petita com pels mitjans i evidentment per la gent gran. No solament és la regidora de Cultura la que treballa aquest programa, també intervenen moltes altres àrees com Benestar Social, Infància, Esports... Moltíssimes que ens ajuden a fer aquesta festa. 

Un dels més emblemàtics és el Cós Blanc.
Sens dubte. Però també m’agradaria remarcar que n’hi ha alguns que són molt macos encara que no siguin multitudinaris i que també són molt importants. Hi ha la cercavila d’elements populars, la recepció que fa l’alcalde amb totes les entitats, els balls i lluïment d’aquesta cervila, els tallers que fan les entitats de cultura catalana... Però sí que és cert que tothom espera el Cós Blanc, és el punt neuràlgic de la nostra festa. Tothom hi col·labora. Ja fa mesos que les colles estan treballant en les seves carretel·les, les disfresses, el ball... Sé el que implica perquè he format part d’una colla i hi ha molt de treball. Aquesta festa es viu amb molta il·lusió. Les colles formen part de l’èxit del Cós Blanc.

S’ha reforçat el desplegament policial?
La seguretat sempre ha estat una de les nostres prioritats. Hem de tenir en compte que el Cós Blanc és un acte que aplega prop de 30.000 persones en un mateix carrer i sempre s’ha comptat amb dispositius policials excepcionals per evitar que hi hagi incidents. Entenc que ara tots estem molt més sensibles arran dels fets que han succeït darrerament, però tenim un molt bon dispositiu.

Abans em remarcava les activitats més populars de la festa.
Els actes tradicionals són molt importants. Tots els salouencs sabem que el programa s’inicia amb el pregó, que enguany va a càrrec de Txabi Franquesa, i la gran traca d’inici i a partir d’allí tenim onze dies plens carregats d’actes que agraden a tothom. Però també m’agradaria destacar els nous actes que hem programat enguany com els espectacles de Luis Piedrahita a l’Envelat i #lodelarisa que tindrem divendres amb Nacho García, Tomás García i el nostre pregoner.

Enguany també celebren la 33a Trobada de Gegants.
Personalment m’agrada molt aquesta festa. La trobo molt bonica, forma part de la nostra cultura i la gent la gaudeix molt, sobretot els petits. També s’ha de dir que per portar gegants com els de Salou s’ha d’estar molt fort perquè pesen molt. 

Quin paper juguen les entitats salouenques?
Salou té un teixit associatiu que està en bona forma. Les entitats s’impliquen en aquesta Festa Major amb diferents activitats. Tenen un paper molt important perquè sense elles no s’entendria aquesta festa. Fan un esforç molt gran i se’ls hi ha de reconèixer. 
Tampoc voldria oblidar-me de la Biblioteca Municipal, que fa activitats amb la canalla durant aquests dies de festa.

Una altra tradició és l’elecció de les pubilles i hereu de Salou.
Sí, i tenim la sort que ara hi ha molt d’interès en aquesta elecció. Fa uns deu anys vam tenir problemes perquè hi havia pocs joves que es volguessin presentar. Ara són les escoles les que escullen els seus candidats i amb aquest sistema ha tornat l’interès. A més crec que les pubilles i hereu es senten importants perquè saben que representen el municipi i això els hi agrada, és com un reconeixement cap a la seva feina. 

Un dels actes més entranyables del programa és l’Homenatge a la Gent Gran.
La gent gran es mereix aquest reconeixement i ens agrada molt poder fer aquest acte públic. Consisteix en un berenar, i tot seguit hi ha el ball, que els hi agrada molt. A més el Grup de Dones de Salou també fa un reconeixement a la dona gran, que també és un acte bonic i emotiu. 

Per últim, quin missatge diria als salouencs perquè participin en la festa?
Sobretot que surtin al carrer i s’ho passin bé. Que gaudeixen de tots els actes i que facin poble. També faig extensiu aquest missatge a la gent que ens visita aquestes setmanes. Volem arribar a ells i que coneguin les nostres tradicions populars. Espero que aquests dies el temps ens acompanyi i que puguem tenir una bona Festa Major. 

Comentarios
Multimedia Diari