Marina Durany inaugura al Vendrell 'Estimada innocència'

La Mostra es podrà visitar a la Sala Portal del Pardo des d'aquest dissabte dia 18 fins al 16 de febrer amb activitats per a tothom, des de zero a cent anys

17 enero 2020 17:49 | Actualizado a 17 enero 2020 18:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Godes del Montbell és encara un país petit, fet de pedres, terra, fonts d’aigua i muntanyes i els seus habitants, els godians i les godianes, a més de respirar, parlar, menjar i dormir, també saben cantar, abraçar i escoltar els secrets dels arbres».

Godes del Montbell fa referència a la localitat del Baix Penedès, Juncosa del Montmell, i els habitants d’aquest conte, El cant de mil ocells, reflecteixen l’esperit de la seva autora, Marina Durany, una artista que, alhora, és un «animal mediterrani. M’agrada l’aigua molt salada i el sol d’aquí. I on em sento millor realment és prop dels arbres, prop de la natura».

Marina és música i pintora, dues facetes claus en la mostra Estimada innocència, que inaugura aquest dissabte dia 18 a la Sala Portal del Pardo del Vendrell (11.30 hores) i que es podrà visitar fins al 16 de febrer.

«És una exposició d’art en què hi ha contes que es poden llegir i on, sobretot, es poden veure  els dibuixos originals, d’on surten aquests contes», explica l’autora.  Una mostra «viva, plena de sorpreses per a tota la família. Per arrencar la gent de casa i compartir amb ells el directe, que és el que a mi m’agrada», assegura.

El directe, que li ve a Marina de la música. «Vaig començar a tocar la flauta a nou anys. Faig de solista i també toco amb l’orquestra barroca. He fet música antiga i encara toco», explica. Quant a la pintura, va arribar més tard, com una necessitat vital impossible de detenir.

«Cada cop abastava més espai a la meva vida i encara no puc parar. He pintat en concerts en directe, a alguna òpera. Pintar en directe té aquesta part de saltar al buit que a mi em funciona molt bé», assenyala. Pel que fa a la tècnica, aquarel·la i tinta xina, «que van més amb el meu caràcter, amb la rapidesa».

Així, aquest pim pam es tradueix en uns dibuixos lluminosos, «molt frescos, honestos i directes», puntualitza. «La flauta és drenar i la pintura buidar. Amb la flauta sento més les emocions, és una cosa física i amb la pintura no sento absolutament res, és com un canal. Normalment no sé què pintaré, no és un món d’idees per a mi. Encara que amb els contes he hagut de fer un petit esforç», destaca.

Els contes són El barret del sol -també en castellà, amb text de Marga Iriarte, il·lustracions de Marina Durany i traducció de Laia Font; El vol d’en Pol, de Marina Durany; i El cant de mil ocells, de la Marina amb la col·laboració d’Alban Gerhardt. «És un violoncel·lista mundialment conegut. El conte inclou un codi QR que permet escoltar El cant dels ocells, interpretat per Alban. «És una versió molt bona, il·lustracions artístiques i música. No hem de menystenir mai la capacitat d’un nen, que probablement és més elevada que la nostra», defensa.

D’igual manera, el full de paper «està molt cuidat perquè sigui el màxim d’orgànic. És ecològic i reciclat, de molt bona qualitat, que ve d’Itàlia. En relació a la resta, he buscat que tot fos artesanal, encara que costa molt. Són autoeditats, ja que he tractat els llibres com si fossin reproduccions artístiques». Aquestes petites obres es poden gaudir i comprar a l’exposició. També a la Llibreria La Capona, de Tarragona. «M’han obert les portes», manifesta Marina.

Activitats per a tothom
Durant el temps que es pot visitar la mostra hi ha activitats gratuïtes diferents. Són Les paraules, per a pares i mares (22 de gener); El cant de mil ocells, a partir de tres anys (25 de gener); La llum de Mozart, concert per a adults (2 de febrer); El barret del sol (7 de febrer); El vol d’en Pol, a partir de tres anys (14 de febrer) i la Cloenda (16 de febrer).

D’entre ells, Marina parla amb especial afecte d’Un conte imaginari il·lustrat basat en els Quartets per a flauta de Mozart. «És per a adults però poden anar nens i nenes que puguin gaudir de la música perquè entendran moltes sensacions. El recital barreja imatge perquè són il·lustracions i la música. Mozart és pura llum», assenyala Marina.

Així mateix, la creadora té en compte les diferents percepcions sensorials. «Si alguna persona és neurodiversa o té una percepció sensorial més sensible, que ho faci saber en el moment de la inscripció per poder fer les adaptacions necessàries», revela.

Informació i inscripcions: a la biblioteca o al telèfon 977662118.

Comentarios
Multimedia Diari