Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Memorial Esteve Cañellas Margalló a Torredembarra

L'Ajuntament celebra avui, demà dissabte i el dimarts diversos actes per reconèixer aquest veí mort en un camp de concentració l'any 1942.

Diari de Tarragona

Whatsapp
Cartell del Memorial.

Cartell del Memorial.

Torredembarra forma part de la Xarxa Mai Més, que agrupa més de trenta ajuntaments de tot Catalunya que treballen per la memòria històrica i la tolerància.

Al mateix temps, la Regidoria d’Educació torrenca treballa per tercer any consecutiu amb l’Amical de Mauthausen i altres camps amb la realització d’acte de sensibilització dirigits a estudiants i població en general sobta les premisses de memòria i prevenció del feixisme.

En aquets marc de treball, la Regidoria d’Educació presenta l’organització del Memorial Esteve Cañellas Margalló, torrenc deportat pels nazis i mort al camp de concentració de Gusen, que es du a terme avui, demà i el dia 6.

El regidor d’Educació, Jordi Solé, ha explicat que amb aquest memorial es vol reconèixer la persona d’Esteve Cañellas Margalló i, a través d’ell honorar totes aquelles persones que van defensar la llibertat i la justícia. 

L’acte central del Memorial tindrà lloc demà amb la participació d’entitats torrenques i familiars i amb el descobriment d’una placa commemorativa que quedarà ubicada al Parc de Cal Llovet.

Programa d’actes 

Aquest vespre, 20 hores, a la Sala Cal Maiam: Projecció de la pel·lícula Les Mestres de la República i posteriorment debat/col·loqui a càrrec d’Albert Tierraseca Hernández, responsable d'Educació de la Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya, i Montserrat Duch Plana, catedràtica d'història contemporània URV.

Demà, a les 19 h, al Parc de Cal Llovet: Acte de memòria històrica dedicat a Esteve Cañellas Margalló. Amb la participació de: Coral Xaloc, alumnes de l’Escola Municipal de Música, alumnes dels instituts Ramon de la Torre i Torredembarra, Coral Els Cantaires de la Llar i Coral Santa Rosalia.

Durant l’acte es descobrirà una placa commemorativa i es comptarà amb la intervenció de familiars d’Esteve Cañellas Margalló; del president de l’Amical de Mauthausen i altres camps, Enric Garriga; del regidor d’Educació, Jordi Solé, i de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira. 

6 de juny, a les 18 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia: Conferència sobre el treball de recuperació del fons fotogràfic de Francesc Boix (deportat al camp de Mauthausen), recollit al llibre Els primers trets de Francesc Boix, a càrrec de Ricard Marco i Ramon Barnadas, historiadors de la fotografia.

El personatge

Esteve Cañellas Margalló va néixer a Torredembarra el 27 de març de 1909. Una vegada finalitzada la Guerra Civil es va exiliar a França l’hivern de 1939, va ser enrolat a la 3a Companyia de Treballadors Estrangers (CET) des d’on va participar en la fortificació de la coneguda línia Maginot.

Quan els alemanys van sobrepassar aquesta línia va ser capturat, deportat a Àustria i va morir el 15 de gener de 1942 al camp de concentració de Gusen, un dels camps satèl·lits de Mauthausen.

Temas

Comentarios

Lea También