Mont-roig aprova el Pacte de Municipi per a la reconstrucció social i econòmica

El resultat són una setantena d’actuacions consensuades per tots els representats polítics que tenen l’objectiu de donar resposta a les noves necessitats sorgides, pal·liar els efectes sobre l’economia local i incrementar l’atenció als col·lectius més vulnerables

30 junio 2020 16:20 | Actualizado a 02 julio 2020 21:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, celebrat aquest dimarts al migdia de forma telemàtica, ha aprovat per unanimitat el Pacte de Municipi per a la reconstrucció social i econòmica amb l’objectiu de fer front a les conseqüències que ha deixat en l’àmbit local la crisi sanitària de la Covid-19.

Tots els grups municipals amb representació a l’Ajuntament han sumat esforços i han participat en aquest pacte, de valor històric, a través del qual es destinaran més de 4 milions d’euros del pressupost de 2020 per donar resposta a les noves necessitats sorgides, pal·liar els efectes sobre l’economia local i incrementar l’atenció als col·lectius més vulnerables.

Així doncs, i després d’escoltar representants dels àmbits social i econòmic locals, els regidors i regidores dels grups municipals del Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés (PSC-CP), Junts per Mont-roig Miami (JxMM), Esquerra Republicana de Catalunya- Moviment d’Esquerres-Acord Municipal (ERC-MES-AM), Ara Mont-roig Miami-Verds per Més (ARA-Vx+), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) i Plataforma Impulso Miami Mont-roig (IMM) han consensuat gairebé una setantena d’actuacions per tal de donar suport a les persones més vulnerables, ajudar les famílies amb dificultats, crear ocupació i acompanyar l’empresariat local en la seva recuperació econòmica.

Durant el procés d’elaboració del pla, s’ha fet una profunda revisió del pressupost municipal del 2020, redirigint els comptes per donar resposta a les noves necessitats sorgides per la crisi del coronavirus. S’han eliminat despeses menys prioritàries, s’han deslliurat fons no disposats per la suspensió d’activitats i programes, s’ha disposat de part del fons de contingència i s’han repensat les inversions. Amb els recursos alliberats, s’han reforçat les ajudes existents i s’han creat noves subvencions, programes i serveis de suport a la ciutadania i l’economia local que esdevenen necessaris en aquest nou context.

Agraïments per l’entesa i suma d’esforços

L’alcalde Fran Morancho, ha iniciat la sessió plenària agraint a tots els regidors i regidores “la maduresa política, la implicació que han tingut en el transcurs de la realització del pla i el fet de mirar pel bé de tota la ciutadania per damunt de qualsevol color” donant resposta “al que ens demanava el municipi de Mont-roig del Camp”.

En el torn d’intervencions, el portaveu d’IMM, Vicente Pérez, ha agraït al personal de l’Ajuntament, Nostraigua i Nostreserveis l’esforç per adaptar les partides a la nova situació, així com la feina que han fet tots els regidors i regidores, i ha dit que “és un bon treball, crec que ho hem fet correctament, per ajudar a la gent i per intentar frenar el cop”.

També la portaveu de C’s, Ibana Pacheco ha explicat que han aportat propostes constructives i han donat suport a les mesures perquè “és fonamental treballar units i no dividir”. A més, ha assegurat que la situació “ha requerit que tots estiguem a l’altura i afirmo que aquí a Mont-roig ho hem aconseguit”.

Per la seva banda, la portaveu d’ERC-MES-AM, Irene Aragonès ha afirmat que “ens hem sentit interpel·lats a la responsabilitat del moment i per tant el document que avui aprovem és el resultat d’un estret consens, on hem pogut participar amb capacitat decisòria, deixant de costat els colors i posicionaments, amb la voluntat de col·laboració per oferir respostes i solucions efectives”. A més, ha afegit que “estarem amatents que es compleixin els compromisos adquirits”.

Més crític ha estat el portaveu de JxMM, Francisco Chamizo, quan ha dit que troba insuficients les mesures aprovades en aquest pla de xoc i ha afirmat que “aquest pla s’ha allargat massa en el temps i la gent necessitava la nostra ajuda”. També ha afegit que “no s’ha arribat al moll de l’os i no s’ha fet efectiva la baixada d’impostos, que és la principal demanda que s’havia fet”. Tot i això ha argumentat el vot a favor perquè “és un pla necessari per al municipi i com a servidors públics no podem deixar passar l’oportunitat d’estar al costat dels veïns”.

També el portaveu d’ARA-Vx+, Ferran Pellicer, que ha fet arribar un agraïment a totes les persones que hi han treballat, ha puntualitzat que aquest pla “s’ha quedat curt en la fiscalitat” i ha dit que “esperem que un cop passi l’estiu, ens puguem asseure tots i estudiar la fiscalitat per si es pot millorar de cara el 2021”.
Finalment, Enrique López, portaveu del PSC-CP ha explicat que no és el document que haguessin fet els grups per separat, però que té el valor de comptar amb les propostes de tots per beneficiar a la ciutadania de forma global. En aquest sentit ha dit que “és un pla ambiciós, que intenta reforçar els sectors més desafavorits i incentivar l’economia per recuperar-nos al més aviat possible”.

4 milions per lluitar contra la Covid

Amb l’aprovació del Pacte, l’Ajuntament durà a terme una modificació de crèdit dels comptes municipals del 2020 per destinar un pressupost inicial de 4,073 milions d’euros a la implementació de les 68 mesures aprovades.

Del total, 567.000 euros es destinaran a mesures socials i d’atenció a les persones i col·lectius vulnerables, 3,3 milions d’euros serviran per fomentar l’economia local i la creació de llocs de treball i 181.000 euros seran per altres accions d’espai públic, protocols i per fer l’administració més àgil i segura.

La modificació de crèdit del Pressupost Municipal per poder disposar del finançament que acompanyarà les accions aprovades està previst que s’aprovi en el ple ordinari de la setmana vinent.

Comentarios
Multimedia Diari