Mont-roig concedeix la distinció de Fill Il·lustre a Antoni Benaiges

Mestre amb idees progressistes va ser capturat, torturat i afusellat a un petit poble de Burgos on impartia classes.

13 mayo 2021 14:52 | Actualizado a 13 mayo 2021 15:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, celebrat aquest dimecres 12 de maig de forma telemàtica, ha aprovat per unanimitat concedir al Sr. Antoni Benaiges i Nogués la distinció de Fill Il·lustre de Mont-roig del Camp.

Amb aquesta distinció, l’Ajuntament vol dignificar la figura d’aquest mestre de la República, nascut a Mont-roig, i recuperar la memòria històrica d’una persona que, com moltes altres, va patir la dura repressió franquista i després va ser silenciat, enterrat i oblidat en una fossa comuna.

Recordem que el 2013 l’Ajuntament de Mont-roig del Camp va homenatjar a Antoni Benaiges i Nogués, col·locant una placa a la façana de la seva casa natal al nucli antic de Mont-roig.

Ara, un cop aprovada la distinció, l’Ajuntament ha previst una sèrie d’activitats al voltant de la figura del mestre que tindran lloc al voltant del dia 25 de juliol, quan es compleixen 85 anys de la seva mort.

Qui va ser Antoni Benaiges?

Antoni Benaiges va néixer a Mont-roig del Camp el 1903 i es va titular com a mestre a l’Escola Normal de Barcelona el 1929. El 1934 Benaiges treballava com a mestre a una escola de Vilanova i la Geltrú quan li van comunicar que tenia plaça a l’escola de Bañuelos de Bureba, un petit llogarret de només 200 habitants a la província de Burgos.

Antoni Benaiges era una persona amb idees progressistes, un mestre immers en el context de renovació pedagògica que va propiciar la Segona República. Ell era seguidor de les tècniques del pedagog francès Célestin Freinet i va fer grans esforços per aplicar aquesta metodologia a l’escola de Bañuelos. Es tractava d’un sistema que tenia com a principi bàsic que l’infant aprengués a partir dels seus propis interessos.

I l’eina cabdal per aplicar aquesta filosofia era la impremta, per això, Benaiges va comprar una impremta amb els seus propis diners. La seva metodologia avançada i pràctica, i no ensenyar matèries com religió catòlica, van fer sorgir moltes suspicàcies en una societat rural i conservadora, com era la de Bañuelos als anys trenta del segle passat.

El 19 de juliol de 1936, el dia del sollevament militar contra el govern de la Segona República, van capturar a Antoni Benaiges a Burgos, lloc on la repressió falangista va ser molt crua.  El mestre català, juntament amb altres persones, va ser detingut el mateix 19 de juliol a Briviesca.

A Benaiges el van torturar brutalment, li van arrencar les dents i el van passejar mig despullat a bord d’un descapotable pels carrerons de Briviesca per humiliar-lo públicament. El dia 25 de juliol del mateix 1936 se’l van endur a La Pedraja amb molts d’altres i els van afusellar a tots per considerar-los enemics del nou règim colpista, posant els cossos en una fossa comuna.

L’any 2010, durant els treballs de localització de la fossa comuna de la Pedraja, un veí de la zona va explicar la història del mestre català de l’escola de Bañuelos que havia estat assassinat dient que segurament les seves restes estaven en aquella fossa comuna. Aquesta és la història d’un mestre català, que com molts d’altres, va pagar amb la seva vida per les seves idees progressistes, per la seva vocació pedagògica i per la implementació d’uns mètodes educatius avançats al seu temps.

Un dels fets memorables d’aquesta història és que els alumnes, que editaven amb l'impremta de l'escola uns petits quaderns amb temàtiques com el mar, escriuen com el mestre els havia promès que algun dia els portaria a veure el mar i tot apunta que seria el mar de casa seva, el de Mont-roig del Camp.

Comentarios
Multimedia Diari