Pere Virgili: «Hem recuperat i ampliat els serveis a les platges»

Entrevista. L'alcalde de Roda de Berà parla d’evitar la saturació de banyistes i vehicles a la zona del Roc de Sant Gaietà, de la mobilitat als carrers del municipi, de l’estalvi d’aigua i del desplegament de la fibra òptica

19 agosto 2021 22:10 | Actualizado a 20 agosto 2021 06:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Roda de Berà és una de les places turístiques de la Costa Daurada escollida per un turisme familiar fidel a aquesta destinació, amb segones residències i turistes que s’instal·len als càmpings; gent del país i estrangers atrets per tot allò que Roda ofereix per al gaudi de l’estiu i les vacances.

Evidentment, el notable increment estacional de la població significa pels responsables municipals posar l’accent en el manteniment dels serveis, si pot ser millorar-los, i afrontar i resoldre els imprevistos.

L’alcalde del municipi, Pere Virgili, exposa en aquesta entrevista el batec estiuenc i altres qüestions que incideixen en el present i en el futur més immediat dins del context socioeconòmic rodenc.

L’augment de població a l’estiu ha fet prendre decisions quant a la mobilitat, oi?

Ho vàrem iniciar l’any passat. Posem el focus a la zona del Roc Sant Gaietà i la seva zona d’influència, molt condicionada per la línia del ferrocarril i el port, que als mesos de juliol i agost és col·lapsa de vehicles.

Per descongestionar-la establim la Zona d’Estacionament Restringit Temporal (ZERT), per fer més amable l’ús dels vianants.

Només és permès aparcar els residents a la zona i a aquells que estan allotjats en habitatges turístics, amb la targeta corresponent en cada cas. Aquesta mesura afecta els cotxes i en cap cas les motos.

Així mateix, hi ha disponible un carrer i mig, senyalitzat amb verd, per poder aparcar durant 20 minuts per fer la compra, i per espai de 3 hores amb el tiquet restaurant, per no perjudicar el comerç i el sector de la restauració.

Implantaran més mesures en altres indrets?

Avancem cap a la implementació de zones blaves per aparcar, de cara a l’any vinent, com passa a la majoria de municipis turístics costaners de mida similar al nostre. A hores d’ara s’està estudiant, entre un parell o tres de modalitats, el sistema de pagament més adequat, a través de les màquines que hem de comprar.

Es procurarà que els vilatans empadronats, igual que els vehicles que estiguin censats al poble, tinguin bonificació en cada tiquet en el moment de marcar el número de matrícula a la màquina expenedora.

Insisteixen en la campanya d’estalvi d’aigua, oi?

L’any passat es van haver d’imposar restriccions. En els darrers anys el nivell dels aqüífers han baixat considerablement. És sabut que l’Ajuntament ha cercat nous aqüífers, mentre no es du a terme la connexió amb el Consorci d’Aigües de Tarragona, per portar aigua de l’Ebre.

D’aquí, la campanya ‘Cada gota compta’, atès que amb petits canvis en els nostres hàbits podem assolir un estalvi important. Amb tot, aquest estiu hi ha menys ocupació a les segones residències pel fet que les actuals circumstàncies per la pandèmia permeten viatjar més. És aviat per fer una avaluació dels consums, però es preveu inferior a l’anterior campanya.

Arriba la fibra òptica?

Per fi. Amb Adamo la fibra òptica arribarà a 4.500 llars rodenques, prop de 2.000 abans que finalitzi l’any. Segons dades de la companyia, amb el desplegament que farà XTA col·laboradora d’Adamo, es desplegarà la connexió a Internet més ràpida que existeix avui al mercat.

La primera fase del desplegament comprendrà tots els habitatges que queden entre la carretera N-340, el càmping Park Playa Barà i el límit amb el Vendrell. Entre les dues companyies cobriran tot el terme.

Hi ha novetats a les platges rodenques?

Després de les limitacions de l’any passat, aquest estiu hem recuperat, i en alguns casos millorat, els serveis que són habituals a les nostres platges. Cal destacar la incorporació d’una nova torre de vigilància, coneguda com a Torre Florida, d’estil americà, situada a la platja Costa Daurada, amb major altura, que facilita la visibilitat en 360 graus. Volem ampliar el servei de cadires amfíbies que ara hi ha a les platges Llarga i Costa Daurada, distingides amb bandera blava, i fer-lo extensiu a les de Pallisseta i Punta d’en Guineu, aquesta última amb control d’aforament.

L’objectiu és potenciar els serveis d’aquestes quatre platges i fer-les el màxim d’atractives per als banyistes, i reduir la saturació que es produeix a les cales que hi ha a tocar del Roc Sant Gaietà.

Per altra banda, l’hivern volem treure novament a licitació el servei de socorrisme, que aquest 2021 és per un sol any, i adjudicar-lo per tres o quatre anualitats, a fi efecte de simplificar aquesta concessió i perllongar-la en el temps.

Com està el tema de la col·locació de biòtops al fons marí?

Tenim el projecte de submergir esculls artificials al fons marí del nostre litoral, una iniciativa que comptava amb el suport de capital privat i que s’ha vist aturat. En principi hem tingut l’informe desfavorable emès per la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral de la Generalitat de Catalunya basat, en part, per la proximitat d’un banc de posidònia davant del Francàs al terme del Vendrell.

Llavors?

Ara ens insten a aportar més informació, per tal d’esclarir la viabilitat del projecte. L’aposta pels biòtops l’entenem com un valor turístic afegit al nostre fons marí, molt arenós, atès que afavoriria activitats subaquàtiques com ara el submarinisme.

Comentarios
Multimedia Diari