Primers passos pel tren-tram entre Cambrils i Salou-PortAventura

Calvet diu que volen “casar” calendaris amb el projecte de desmantellament i integració de la via de la costa

 

15 marzo 2019 15:28 | Actualizado a 11 enero 2020 18:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha encarregat a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) la redacció de l’estudi informatiu, de la declaració d’impacte ambiental i del pla especial ferroviari per a implantar el tren-tram entre Cambrils i Salou-PortAventura. El projecte ha de substituir la línia de la costa actual, que es preveu que es desmantelli i s’integri als municipis un cop es posi en marxa la variant del corredor mediterrani. Després de reunir-se amb alcaldes i regidors del territori, Calvet ha dit que la intenció és guanyar temps i “casar calendaris”. Tot i això, Foment encara no ha revelat els terminis per al desmantellament i el conseller ha insistit a reclamar la cimera prevista entre representants del govern espanyol, de la Generalitat i dels ajuntaments per tal d’abordar el futur de la línia.

El conseller ha posat en valor la “unitat” amb què el Govern i els ajuntaments podran defensar davant el ministeri els objectius plasmats en el mapa ferroviari del territori, entre els quals destaca la implantació d’un sistema de tren-tramvia al Camp de Tarragona i la recuperació de la línia Reus-Roda per a mercaderies, entre d’altres. Calvet ha avançat que el Departament ha encarregat formalment a FGC que comenci a treballar el projecte d’implantació del tramvia entre Cambrils i Salou, aprofitant el pròxim desmantellament de la línia de la costa. El conseller ha assenyalat que els estudis trigaran almenys sis mesos. 

Damià Calvet ha argumentat que el Govern vol tenir enllestida “la paperassa” i els projectes abans de començar a dialogar amb Foment i que es conegui la data d’entrada en funcionament de la variant i del projecte de desmantellament i integració. “La nostra voluntat és que l’obligació de desmantellar casi amb la voluntat del territori d’integrar la traça ferroviària i de disposar d’un sistema de transport públic. Volem un full de ruta únic”, ha sentenciat. 

Preguntat per la decisió de les associacions de Promoció del Transport Públic (PTP) i la Plataforma en Defensa del Ferrocarril (PDF) de portar el desmantellament a Fiscalia, el conseller ha dit que és “legítim”, però ha recordat que desmantellar i integrar la via forma part de la Declaració d’Impacte Ambiental de la variant del corredor. “Contra això no s’hi pot anar i no hi volem anar perquè volem complir les mesures ambientals”, ha dit. El conseller ha insistit que la intenció és aprofitar aquesta obligació per poder “compassar” calendaris. 

El titular del Departament de Territori ha admès que la cimera anunciada a final d’any, en la qual han de participar representants dels ajuntaments de Salou i Cambrils, Foment, Adif i la Generalitat, no s’ha celebrat. El conseller s’ha mostrat confiat que la trobada es pugui fer el més aviat possible per poder coordinar les tasques que corresponen al govern espanyol -el desmantellament i la integració- amb la implantació d’un tren tramvia a Salou i Cambrils –competència de la Generalitat-. 

El conseller ha avançat la decisió d’engegar el projecte als alcaldes de Tarragona, Reus, Salou, Cambrils i Vila-seca, en una reunió que s’ha fet als serveis territorials del Departament a Tarragona. L’alcalde de Salou, Pere Granados, se n’ha mostrat satisfet perquè el tren-tram beneficiarà els veïns i els turistes, i alhora, oferirà “un transport públic modern i sostenible”. La intenció de tot plegat, ha insistit l’alcalde, és assolir la plena integració i eliminar la barrera arquitectònica que suposa l’actual línia. 

El nou corredor
La variant del corredor mediterrani entre Vandellòs i el nus de Vila-seca, que es podria posar en marxa al juliol, modificarà els serveis ferroviaris al Camp de Tarragona. Quan es posi en marxa està previst que, cada dia, quatre trens de l’R16 continuïn el trajecte cap a la línia d’alta velocitat actual, de manera que es pugui arribar de Cambrils a Barcelona en 52 minuts. 

A més, els ‘Intercity’ entre Tarragona i Barcelona passaran de dues a cinc freqüències al dia i hi haurà dos trens més del servei convencional. També hi haurà cinc ‘Intercity’ entre Reus i Barcelona, amb un temps de trajecte d’una hora i tretze minuts, 38 menys que la connexió actual. També es crearà la nova línia R17 que connectarà l’estació de Salou-PortAventura i Barcelona amb quatre freqüències al dia.

Comentarios
Multimedia Diari