Què seria de la festa major sense els vileros i mariners?

Crónica. ‘Confinats’. El pavelló acull la projecció del migmetratge centrat en com han viscut les parelles protagonistes la pandèmia del coronavirus

09 septiembre 2020 18:20 | Actualizado a 10 septiembre 2020 07:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El coronavirus ha fet que enguany sigui impossible viure la Festa Major de la Mare de Déu del Camí de Cambrils com sempre. Els cambrilencs s’han quedat sense Nit del Foc, Pujada de la Galera o el seguici festiu però per sort els Vileros i Mariners de la Nit d’Artistes de Cambrils (NAC) s’han reinventat i no han fallat amb el seu ball parlat que aquest cop s’ha convertit en un migmetratge que es va poder veure aquest dimarts a la nit.

L’amenaça de pluja va fer que la projecció es traslladés del Parc del Pinaret al Palau d’Esports, on es van col·locar les cadires amb la distància de seguretat pertinent i es van complir totes les mesures recomanades. L’expectació generada es va reflectir en les més de 700 persones distribuïdes en les tres sessions de la nit, que esperaven amb candeletes les picabaralles entre els matrimonis. «No volíem no fer res per la festa. Volíem complir amb la cita de cada any amb l’objectiu de que la gent s’assegui, rigui i s’oblidi dels mals moments», apuntava una de les actrius de l’obra fa uns dies al Diari. Dit i fet.

Els assistents van riure només entrar al pavelló. Mentre no s’iniciava la projecció, les quatre parelles de vileros i mariners, el batlle, el guàrdia civil i el mossèn van interactuar amb el públic i el va fer riure amb les seves peripècies. Un dels actors es va encarregar de desinfectar a les persones, mentre que el guàrdia civil intentava posar ordre i agafava el micròfon per donar la benvinguda als cambrilencs i cambrilenques.

El migmetratge Vileros i Mariners. Confinats, d’uns 35 minuts de durada, començava segons abans que Koeman fes el gol que va donar la primera Copa d’Europa al Barça. Un moment històric que s’aturava per l’anunci de l’arribada de la pandèmia per part de les autoritats. A partir d’aquest comunicat les parelles quedaven confinades a casa seva i la pel·lícula mostrava com passaven aquelles setmanes tancats que segur més d’un espectador s’hi va sentir reflectit. La por o la incertesa van ser alguns dels sentiments que van transmetre els matrimonis en els primers minuts de la producció. També es van veure les aficions sorgides durant el confinament, com fer pastissos i altres receptes o posar-se en forma. Tampoc va faltar el to picaresc amb el desig sexual d’una de les parelles que va fer riure al públic.

Més enllà de la vida marital, el migmetratge també va analitzar la situació política i social d’aquest any. Els epidemiòlegs Oriol Mitjà i Fernando Simón van tenir el seu petit paper en format fotogràfic. A més es va tractar el tema del racisme, el «botellón», l’afiliació de l’exalcaldessa Mercè Dalmau al nou partit de Marta Pascal o la revetlla itinerant de Sant Pere. Tampoc van faltar les retransmissions en directe per Instagram que van deixar al descobert situacions compromeses i comentaris ficticis dels polítics locals.

Una pel·lícula de la productora audiovisual cambrilenca Sinestèstic que va comptar amb la participació d’una trentena d’actors i va posar en valor el paper de les entitats per tenir una festa major digne tot i les circumstàncies. En els propers dies, la NAC penjarà el migmetratge a Youtube.

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí continuarà avui dijous a la tarda amb l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya al Parc del Pescador, i a la nit amb el concert de Roba Estesa al Parc del Pinaret. Dissabte a la tarda, al mateix espai, serà el torn del Concert de sardanes amb les cobles La Principal de Tarragona i la Cobla Reus Jove. El programa d’actes es clourà amb una de les novetats d’enguany, el castell de focs que es llençarà a les 23 hores des de tres punts simultàniament i es podrà veure des de diferents llocs del municipi.

Comentarios
Multimedia Diari