Quaranta anys de recerca a la vila i al Baix Gaià

El Centre d´Estudis d´Altafulla assoleix una fita important i ha preparat un programa d´actes especial per a commemorar-ho

19 mayo 2017 19:19 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Centre d’Estudis d’Altafulla celebra aquest any el seu 40è aniversari, una fita important abans d’assolir el mig segle d’existència. Per aquest motiu l’entitat ha programat un seguit d’activitats, que s’uneixen a les habituals, per commemorar l’efemèride, coincidint amb l’entrada de la nova Junta Rectora, que ara presideix Lluís Brullas.

El bagatge d’aquests 40 anys és d’allò més fecund en el camp de la recerca i la cultura, envers la vila d’Altafulla i del Baix Gaià, fidel a l’ideari pel qual va néixer. Amb seu en una de les ales de l’antiga escola Teresa Manero, la sala acumula un fons bibliogràfic i documental important, amb donacions, algunes de les quals han de romandre emagatzemades, sense poder ser catalagodes ni exposades per causa de les limitacions d’espai.

Amb tot, el Centre ofereix un balanç encomiable amb gran nombre de publicacions. En destaca la miscel.lània anual Estudis Altafullencs-enguany ha editat el número 40- amb el treball de diferents autors; la col·lecció L’Oliverot, amb 21 opuscles editats, de temàtica més local sobre etnografia, costums o biografies, i una vintena més de monogràfics, amb temes més generals.

La massa social del Centre d’Estudis oscil·la entre els 250 i 300 afiliats, la majoria d’una franja d’edat de a partir dels 50 anys, entre els que s’hi hi compten des de professionals liberals, investigadors i estudiosos, fins a operaris. Sobre aquest punt, el president de l’entitat, Lluís Brullas, lamenta la manca de relleu generacional «atès que els joves universitaris no semblen massa atrets per qüestions relacionades amb la geografia i la història», fruit de les tendències actuals. Malgrat tot, és notable la implicació i participació dels socis en la majoria d’activitats que s’organitzen al llarg del curs, com ara la presentació de llibres o els cicles de conferències.

El d’Altafulla està adscrit a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, assisteix a fires de llibres, i fa intercanvi de publicacions amb d’altres centres, entitats i administracions.

Conferència de Xavier Bellés

Diversos actes ja s’han dut a terme, però encara en queden més, en aquest 40è aniversari. Esmentar que el dia 4 de juny, a dos quarts de set de la tarda i a la sala de Plens de l’Ajuntament, hi haurà una conferència a càrrec de Xavier Bellés, en el 4rt Memorial Manel Chiva, sota el títol Viure dues vides: la metamorfosi dels insectes. Així mateix es troba en preparació el primer volum, que completarà la trilogia Història d’Altafulla, en aquest cas referent a la història antiga. Ja s’han editat el II i III volums, corresponents a l’Edat Moderna (1479-1868) i a l’Edat Contemporània (1869-1975), respectivament.

Dins de la programació prevista per commemorar l’efemèride, destaca també el viatge que el Centre d’Estudis d’Altafulla organitza a Sant Petersburg (Rússia) de l’1 al 6 de juliol.

Pel que fa a la Roda d’Art, del 16 al 31 de juliol, l’entitat acollirà al Centre d’Interpretació, la mostra de pintura de l’artista Joan Cunillera, de Vila-rodona.

Comentarios
Multimedia Diari