«Realitzem una tasca que s’hauria de conèixer més»

L’escola d’Adults Rosa dels Vents de Cambrils celebra 40 anys de labor formativa, social i integradora duta a terme mitjançant l’educació per a adults

11 diciembre 2021 20:50 | Actualizado a 12 diciembre 2021 07:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les escoles d’adults són una figura que realitza una tasca de cohesió social de gran importància. Més enllà de formar les persones, ofereixen l’oportunitat de tenir una educació digna a persones que, en la seva infància o adolescència, van quedar marginades al sistema educatiu.

Van sorgir amb l’objectiu d’oferir a la població la possibilitat d’obtenir el graduat escolar. Així, tothom que no va poder alfabetitzar-se va rebre una nova oportunitat. La Generalitat de Catalunya, que té les competències en educació, va obrir nombroses escoles d’adults durant els anys 80. No obstant això, la majoria d’aquestes escoles es van establir a les grans ciutats, i les localitats més petites no eren la prioritat. Per aquest motiu, els ajuntaments van assumir la competència, amb un gran suport de la comunitat. Així, a Cambrils, l’Escola d’Adults va ser iniciativa del consistori, que va comptar amb l’ajuda de mestres del municipi per tirar endavant l’Escola Rosa dels Vents, que va començar a treballar el curs 1981-82.

40 anys després, l’escola segueix oferint als majors de 18 anys la possibilitat de cursar diferents formacions. Els cursos estan validats i reconeguts pel Departament d’Educació de la Generalitat. Entre ells s’inclou el títol d’Educació Primària -oficialment anomenat Formació Instrumental- i l’educació secundària. També s’imparteixen cursos de preparació per a la prova d’accés a Cicles Formatius de Grau Superior i per la prova d’accés a la Universitat per majors de 25 anys. Altres formacions oferides són cursos d’informàtica i de llengües, entre les quals s’inclouen el català i el castellà, destinades principalment a persones migrants. Tots els cursos s’ofereixen a un preu assequible per l’alumne, donat que l’Ajuntament subvenciona les formacions.

Lídia Utset, directora de l’escola, explica que la feina que es realitza a l’escola d’adults es «enriquidora». A l’escola es formen estudiants de totes l’edats i procedents de diferents entorns. «Tothom que ve ho fa perquè vol, no és una educació obligatòria», explicava Utset. Això provoca, en les seves paraules, «que hi hagi una motivació especial en els alumnes». «És una feina molt gratificant, i una tasca d’integració que, des del nostre punt de vista, s’hauria de conèixer més».

Un aniversari especial

El curs acadèmic actual no és com la resta per l’Escola Rosa dels Vents. El centre celebra el seu 40 aniversari, i té preparada una sèrie d’activitats i actes commemoratius que s’estan realitzant i s’allargaran fins al final del curs. «És un aniversari que ens fa molta il·lusió celebrar», va comentar la directora. «És un moment especial, que portem tants anys fent aquesta tasca d’integració dels qui van quedar fora del sistema educatiu, dels immigrants...».

Les activitats van començar al novembre, amb l’inici del curs, quan es va fer un taller de risoteràpia. També, l’escola ha publicat als seus perfils a les xarxes socials testimonis d’antics alumnes, que expliquen el que ha significat l’escola per a la seva formació. Es faran més tallers, es publicaran entrevistes al web del centre, es faran taules rodones. Per últim, el mes de gener s’estrenarà una exposició que repassarà, en fotografies, la història de l’escola. En ella es destacarà els diferents emplaçaments on s’ha ubicat l’escola. Actualment localitzada a l’Ateneu Juvenil de Cambrils, l’escola va fer servir, en el passat, barracons i aules d’escoles de primària.

Aquest aniversari coincideix també amb la tornada de part de la normalitat a les aules. L’escola, com tot centre educatiu, va afrontar la pandèmia amb recursos en línia i classes virtuals. Utset descriu el període de confinament com «un trasbals important». De cara al curs actual, la presencialitat ja està completament recuperada, el nombre d’alumnes permesos per aula és superior al del curs passat i, en definitiva, la situació ja està gairebé normalitzada.

Comentarios
Multimedia Diari